17 apr. 2014

Känslornas seger över förnuftet påsken 2014

En reklamfilm från ICA har i veckan upprört helig vrede av oväntat effekt. Så illa blev det, att ICA tillslut beslöt sig för att dra tillbaka reklamfilm. I filmen, som ingick i den mycket välkända serien med karaktärerna Stig och Ulf, gjordes det kulturella referenser till Den sista måltiden med Jesus & Co, vilken utspelade sig i påsktid. Men när nyanställda Cindy i sammanhanget ertappas med fingrarna i såssnipan och talar om Sebastians håriga rygg, då gick tydligen anständighetens gräns.

Egentligen är det inte de lättkränktas protester som är betydelsefulla i denna historia. De rösterna hörs nästan alltid och om allt möjligt. Det viktiga och nya är istället att dessa upprörda röster fick avsedd effekt, anpassning. Detta är något nytt i Sverige, när det gäller kristna.

I detta fall har företrädare för Svenska kyrkan, som Anna Karin Hammar, gått ut och sagt att de skall bojkotta ICA. Efter ICA:s beslut skrev Hammar på twitterNu har ICA dragit in sin reklamfilm som saknade lyhördhet för vad ett multireligiöst samhälle kräver av respekt. Jag drar in min bojkott.

Även på DN:s ledarsida har de kränkas känslor försvarats. Erik Helmerson skriver: "Hur som helst: Jag hade kunnat avsluta med svart humor och säga att jag med spänning inväntar Icas frejdiga Muhammedskämt inför nästa ramadan. Men det gör jag inte, dels för att det vore precis lika okänsligt, dels för att jag vet att Muhammedskämten tack och lov kommer att utebli. När det handlar om att driva med islam och judendomen tänker folk oftast till, funderar på om det är värt det, diskuterar om man verkligen vill kränka människors sinne för vördnad bara för att kränga en lammstek till."

Hammar och Helmerson åskådliggör tydligt vad det nya är. En anpassning till ett multireligiöst samhälle där den mest lättkränkte sätter ribban för alla andra. På kränkthetensmarknad värderas inte idéer efter deras sanningshalt eller moraliska värde, genom rationella argument. På denna marknad är subjektiva känslor i kombination med till religiösa traditioner allt som räknas. Och vinsten för de som deltar är makt och inflytande.

Att tiderna ändrats är lätt att inse när vi minns att Elisabeth Ohlson Wallins utställning Ecco Homo 1998 visades i Uppsala domkyrka. Då skedde också kraftfulla protester, men de fick ingen verkan. Ärkebiskop K.G. Hammar stödde visningen. Idag intervjuas blivande ärkebiskop Jackelén i Människor och tro. Jag förväntar mig att hon kommer instämma i kritiken mot ICA.

Berättelsen om sista måltiden är en del av den kristna idévärlden. Idéerna som ryms i den förstärks och förmedlas genom ritualen (sakramentet nattvarden) och dess tradition. Ritualer, ceremonier och traditioner är religionernas verktyg för att ge sina idéer extra värde hos utövarna. Dessa praktiker ingjuter kraftfulla känslor i människor, vilka nu kan lösas in mot makt på kränkthetensmarknad. Dock finns det alltid en idévärld i botten.

Människor skall få ha sina olika idévärldar, så länge inte dessa hetsar mot andra människor. Men när vi ger vissa idéer extra värde (helighet), då finns makten där. Den makten har de som vördar religiösa idévärldar historiskt sett använt för att förtycka opposition, förtrycka minoriteter och förhindra förändring.

Idéer skall inte ges respekt eller vördnad. Idéer skall stötas och blötas, diskuteras och kritiseras. Humor är ett av det bästa verktygen för detta. Är ni helt säkra på att inte ICA:s evangelium ger en sannare bild av vad som verkligen hände en kväll för snart 2000 år sedan?

Förvänta er mer skämt om nattvarden framöver.

14 kommentarer:

Anders Bergdahl sa...

Jag tänker bojkotta ICA till de sänder filmen igen!!!

Unknown sa...

Så sant och så bra skrivet! Du beskriver träffsäkert en riktigt oroväckande och obegriplig utveckling. Vart är vi egentligen på väg?

Anders Bergdahl sa...

DEt som är ämnet för skämtet är ju snarast Cindys okunskap om Sebastians referens... samt hennes ohyfs, filmen problematiserar ju snarast de sekulära samhällets okunskap och driver inte all med de kristna, tvärt om!!!

Nils sa...

Vart är vi på väg frågar du yrvaket. Ica, Röda korset, Folkets Hus, IOGT-NTO – det är samma fenomen.

På ett plan tycker jag det är bra att de kristna sätter ner sin lättkränkta fot. Hittills har det varit tabu att ”kränka” islam och muslimer men fritt fram för kristendom och kristna.

Grundproblemet är att alla lägger sig platt för Facebook- och twitter-mobbar. I själva verket är det ytterst få som ligger bakom men de får en fullständigt oproportioneligt inflytande.

Unknown sa...

Idag är det ICA:s reklam som anses kränka och håna kristna. I morgon är det skolans fysik & evolutionsundervisning som kränker och hånar!

Fredrik L sa...

Bra skrivet! Det finns så mycket lättkränkta människor. Kanske det egentligen handlar om att de är så ovana vid åsikter andra än deras egna, så att det blir så här.
Det är en farlig väg när sådana protester leder till tystnad.
Håller för övrigt med ovanstående, nästa ämnesområde kanske blir det naturvetenskapliga undervisningen!

Anonym sa...

Visst är kan det vara ett problem att kränkta människor får andra att lyda. Fast ärligt talat, det blir lite löjligt när »kränkthetensmarknaden« problematiseras på detta sätt av representanter för en förening som springer till domkapitlet för att tysta kritiska teologistudenter, som känner sig kränkt av biblar på hotell, och som i stort och smått vill införa förbud och regler som tvingar alla att leva i enlighet med dess livsåskådning.

Svante sa...

Finns det ingenstans där man fortfarande kan se ICA-filmen i fråga?

Christopher Aqurette;

Jag förstår verkligen inte varför biblar ska ha en särställning på hotell. Själva anledningen till religiösa friskolor är att vissa föräldrar vill inskränka barns världsbild så att de blir kvar i sina föräldrars religion, det är inget som skall finnas inom det offentliga obligatoriska skolväsendet.

Vad gäller detta med Humanisternas anmälan till "Domkapitlet" så tycker jag att det var fullständigt onödigt av Humanisterna. Man behöver inte lägga så mycket värde på vad Domkapitel eller Seglora smedja gör och säger. Låt kyrkan sköta sina interna angelägenheter och sitt käbbel själva.

Göran sa...

Jag tittade på inslaget på youtube och det var verkligen inget som upprörde mig ett dugg. Men nu är det så i ett civiliserat samhälle att om några känner sig kränkta så drar man tillbaka avsnittet. Alltså väldigt långt från den humanistiska uppfattningen om vad som är passande.

Lennart W sa...

Ska väl kanske iaf påpekas att kristna påskfirare är ganska upptagna den här veckan. Så skämta på bara, de som ev kan ta illa upp har knappt tid att ens notera det..

Lars Torstensson sa...

Även Coops påskfilm väcker nu kristen förargelse:

http://www.dagensmedia.se/nyheter/kampanjer/article3821736.ece

Marre sa...

Stackars stackars ICA, nu kanske de inte får sälja lika mycket påskmust som de skulle gjort om reklamen fått vara kvar!

Strunta i att ödsla pengar på de fåniga reklamfilmerna ICA, och sänk priserna på varorna istället.

Erik M sa...

Christopher Aqurette,

"en förening som springer till domkapitlet för att tysta kritiska teologistudenter'"

Enligt Sturmark gick man till domkapitlet för att fråga om SVK höll med om det som Seglora hade publicerat. Att folk hade rätt att skriva och publicera de aktuella texterna var aldrig vad som ifrågasattes.


"som känner sig kränkt av biblar på hotell"

Humanisterna som organisation hade inget att göra med biblarna på hotellen och medlemmen som mailade Skandic sade sig aldrig vara "kränkt" av dem. Det är intressant att detta ledde till att många hotade bojkotta Skandic om de inte satte tillbaka biblarna i varje hotellrum (istället för att som de tänkt. börja erbjuda tillgång till flera olika religiösa böcker i lobbyn), men det är ändå på något sätt Humanisterna som anklagas för att vara lättkränkta och intoleranta efter den här historien.


"som i stort och smått vill införa förbud och regler som tvingar alla att leva i enlighet med dess livsåskådning".

Njae… man vill införa lagar och regler som hindrar alla från att tvinga på andra sin egen livsåskådning och man vill ha lagar som skyddar individers intressen och barnens rättigheter. Exakt vad dessa principer innebär kan alltid diskuteras och det är öppet för debatt om religiösa friskolor hjälper eller undergräver dessa rättigheter. Men grejen är att man med goda argument kan hävda att det är de som vill ha uttalat religiösa skolor som vill "tvinga folk att leva i enlighet med en viss livsåskådning". Detta har debatterats på annan plats mer utförligt.

Jonah sa...

Jag undrar hur många som faktiskt reagerade på denna reklam.

Det känns lite som en konspiration. Ett gäng som inte gillar kristna utger sig för att vara kristna för att smutkasta dem. Dock är vi ju ganska bra på att smutskast oss själva.

Så är det säkert inte men att reagera mot den gör mig irriterad att tillhöra samma "grupp" som dem.

Reklamen var ju iofs inte speciellt bra men att någon har sätt den som kränkande ser jag som föga troligt. Folk har säkert hoppat på bandvagnen utan att ha sett den.

Den finns att se här:

https://www.youtube.com/watch?v=i91QAtj1Tno

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se