29 apr. 2014

....och nu blir det vaccinreklam - med Hans Rosling och Bill Gates

6 kommentarer:

Nils sa...

Jag föredrar torra vetenskapsmän som berättar. Samma när jag ser dokumentärer eller naturprogram på t ex Kunskapskanalen. Jag avskyr när man försöker popularisera och göra show av det för att det ska bli intressant. Det sänker trovärdigheten för mig.

Patrik Lindenfors sa...

Fast här är ju vetenskapen klar. Det handlar bara om att få vaccinet dit det behövs.

Lennart W sa...

Det här tycker jag var bra. Fast det är nog kanske också lite olika vad man tycker om just Rosling och hans stil. Kul att Gates är med.

Men det finns många nyare populärvetenskapliga program som är alldeles för mycket rockvideo för iaf min smak. De försöker ge en massa wow!-upplevelser men missar ju helt i att förmedla sammanhang och förståelse. Sånt som man nog ändå får bäst med en bra bok i lugn och ro.

Nils sa...

Ja, jag tvivlar inte på det vetenskapliga i inslaget. Mina invändningar tror jag kan beskrivas som problemen inom skolan. Allt ska göras lättsmält och underhållande så de stackars korkade eleverna/tittarna inte ska behöva anstränga sig. Man utgår från att alla är ointresserade idioter och det är enbart ett känt ansikte som kan väcka intresse.

Ett av de värsta exemplen är SVTs Ett med naturen eller vad heter. Större delen av programtiden ser man programledarens ansikte i närbild.

I dokumentärer har jag inget emot en programledare som - utan att ta upp för mycket egen plats - guidar i olikar forskarmiljöer, men naturprogram och ska vara bilder på djur och natur med en saklig, behaglig och trovärdig berättarröst i bakgrunden. Jag är väl för gammal…

Nils sa...

Med detta sagt om formen som störde mig tillräckligt för att skymma ett eventuellt budskap, vad är syftet med partytricket? Är det hans tes att vi vet för lite/har fördomar om utvecklingsländerna och att det alltid är bättre än vi tror?

Lokatt sa...

Nils
"Jag är väl för gammal…"
Nejdå, det är du är inte alls. Det är tiden som är ur led.

Jag minns en tevedokumentär som jag ville se om Åland. Programledaren och hennes dotter skulle cykla omkring på öarna som jag intresserade mig för, och jag bänkade mig i soffan.
Men det blev mest bilder av den förtjusande cyklande programledaren, framifrån, i profil och i närbild/motljus pustande på cykeln. Framförallt bilder på den mycket söta dottern; när hon åt glass på kaféer, i närbild från sidan, och framifrån, och på avstånd trampande i solnedgången.
Hur Åland ser ut? Vet inte riktigt. Men det är nog fint där, det tror jag.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se