1 apr. 2014

Påvligt mirakel får Humanisternas erkännande

Pressmeddelande från Humanisterna.

Påvligt mirakel får Humanisternas erkännande

Vatikanen helgonförklarar då och då personer som anses i särskild besittning av gudomliga krafter. Ett kriterium för att kunna bli helgonförklarad är att personen anses ha bidragit till två äkta mirakel, dvs händelser som inte kan antas ha någon naturlig förklaring. Vatikanen utreder själva omständigheterna kring dessa händelser för att belägga deras mirakelstatus.

Den förre påven Benedictus XVI helgonförklarade den förrförre påven Johannes Paulus II, och abdikerade en tid därefter.

Nu offentliggör den nye påven Franciskus Vatikanens utredning av Johannes Paulus mirakel, och redovisar hela det empiriska underlaget för fastställandet av mirakelstatusen, meddelar Vatikanen i ett pressmeddelande idag.

Bland annat skall Johannes Paulus själv meddelst handpåläggning ha stoppat en stor utväxt med stamceller på en ung mans bakhuvud, och synbart fått dem att tillbakabildas under laboratoriekontrollerade former.
- Det är unikt att Vatikanen presenterar vetenskapliga belägg för ett mirakel, säger Humanisternas ordförande Christer Sturmark. För oss Humanister är det viktigt att vara öppna när ny evidens presenteras, och då ska vi vara beredda att byta uppfattning. Det är uppenbart att detta inte kan ha skett på naturligt väg. Vi accepterar att ett mirakel har skett och bejakar därmed Johannes Paulus helgonförklaring.
Humaniströrelsen vill poängtera att detta inte förändrar vår värdegrund och vår kritik mot katolska kyrkan i grundläggande värderingsfrågor.
- Mirakel eller inte. Rätt ska vara rätt, och mänskliga rättigheter ska stå i centrum, även om Johannes Paulus II var ett helgon, säger Sturmark.


Kontaktpersoner:
Emilia Ericson, pressekreterare på förbundet Humanisterna, mail: emilia.ericson@humanisterna.se, Telefon: 072 209 99 74 eller förbundsordförande Christer Sturmark, mail christer.sturmark@humanisterna.se

3 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Och vilket datum är det idag ...?

Lokatt sa...

Hahaha den var bra!
- Eh, rätt så bra i alla fall :-)

Henrik Larsson sa...

Lustigt nog använder alltså Sturmark exakt samma retorik på 1:a April som alla andra dagar på året;)
Bra med tydlighet och konsekvens!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se