1 apr. 2014

”Självbedrägeri farligare än aprilskämt”

Idag har ordförandena för förbundet Humanisterna, ungdomsförbundet Unga Humanister och föreningen Vetenskap och Folkbildning, tre av Sveriges största organisationer som främjar kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt till verkligheten, en gemensam debattartikel på DN Debatt.
Det oroar att denna etablerade kunskap om människans psykologi inte tas tillvara i samhället och den offentliga debatten. Den kunskap vi har lyft fram här, tillsammans med grundläggande kunskapsteori, vetenskapsteori och träning i kritisk tänkande, bör vara självklara byggstenar i svensk skolutbildning.
Det är dags att vi alla tar ansvar för hur vi uppfattar världen. Vetenskap och kritiskt tänkande är den bästa vägen att gå för att vi ska kunna agera förnuftigt och bygga en gemensam värld. Denna väg kräver ödmjukhet, mod och nyfikenhet.
Låt oss därför skratta åt de skämt vi utsätts för idag, men redan i morgon bör vi alla se lite mer kritiskt och rationellt på de påståenden om världen som vi möter.
Läs hela artikeln här.

2 kommentarer:

Unknown sa...

"Dunning-Krugereffekten (ju mindre man vet om ett ämne, desto sämre förstår man hur lite man vet om ämnet) och confirmation bias (vi söker oss till och har lättare att acceptera information som bekräftar redan hållna uppfattningar)."

Fint att inte bara skriva om det på bloggen utan att så ofta illustrera det med pedagogiska exempel!

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Kan du illustrera det du skriver med ett exempel?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se