3 apr. 2014

Slutet är nära?

Kristna har i snart 2000 år hävdat att Jesus återkomst är nära. De har sett tydliga tecken och blivit besvikna. De har sett nya tecken och ännu en gång blivit besvikna. Tydligen tröttnar de aldrig. Att domedagsprofeterna drar ett löjets skimmer över andra kristna hjälper inte. Att de hånas för sina idéer hjälper inte. Nej, hånet är bara ett bevis på att de har rätt.
Framför allt skall ni tänka på att i de sista dagarna kommer det hånare, som styrs av sina egna begär och som hånar er och frågar: ”Hur blir det med löftet om hans ankomst? Våra fäder har redan dött, och allt är som det har varit sedan världens skapelse.”
Och glöm inte att tidsaspekten är - som det mesta med Gud - mystiskt.
Men en sak får ni inte glömma, mina kära: för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag.
Men tillslut kommer slutet.
Men Herrens dag kommer som en tjuv. Den dagen skall himlarna försvinna med dån, himlakropparna upplösas i eld och jorden och allt som människan gjort där förgås. [2 Pet 3]
En riktigt dålig tjuv. En som ger tydliga tecken på att han skall brytas sig in hos er.3 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Att världsundergången är nära förestående är en vanföreställning som även Jesus omfattade. Det är därför som hans lära blev så livsfientlig och verklighetsfrämmande. Han trodde att "världen" var i djävulens våld, och uppmanade därför människorna att vända sig bort från denna, och inrikta sig helt på det kommande Gudsriket. De borde leva "som liljorna på marken", utan att bekymra sig för morgondagen.

I den värld som är vår är det så gott som omöjligt att leva så, och knappast någon kristen gör det.

Vi ska inte heller göra motstånd, när vi blir illa behandlade, utan "vända andra kinden till", säger Jesus, som alltså felaktigt tror att Gud strax träder in på scenen och skipar rättvisa.

Detta bud underlättar för ondskan. Det är uttryck för en skadlig och ohållbar etik.

Jonah sa...

"Vi ska inte heller göra motstånd, när vi blir illa behandlade, utan "vända andra kinden till", säger Jesus, som alltså felaktigt tror att Gud strax träder in på scenen och skipar rättvisa.

Detta bud underlättar för ondskan. Det är uttryck för en skadlig och ohållbar etik."

Tycker du då att en konstant cirkel av vedergällning leder till en bättre etik? Det känns ju som om det har lett till mer ondska än att vända andra kinden till.

Om något underlättar för ondskan så är det väl föreställningen att rättvisa inte kommer att skipas i förlängningen. Kolla bara den senaste skolskutningen i USA. 3 personer dödade 16 skadade. Gärningsmannen tog död på sig själv och därför kommer rättvisa aldrig skipas. Han kom undan. Kolla Hitler. Han tog livet av sig och slapp då att stå till svars för det han gjorde.

Tänk på alla sexuella övergrepp som sker utan att någon vet. Underlättar inte föreställningen att de kan komma undan med det för ondskan?

Jag tror att tron på att det kommer en dag då rättvisa kommer att skipas en gång för alla hindrar mer ondska än det underlättar för.

Lars Torstensson sa...

Jonah.

Jag tycker att man ska ha rätt att försvara sig, när man utsätts för angrepp. Det är inte det samma som "konstant vedergällning".

Föreställningen att en gudomlig rättvisa en gång kommer att slå till kanske avhåller en del troende från att begå brott. Men hur skulle det ha gått om antinazisterna hade lagt ned motståndet mot Hitler, och i stället förlitat sig på att Herren skulle stoppa honom?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se