25 apr. 2014

Vad är en negativ grupp?

8 kommentarer:

Johan Winge sa...

Haha, det märks att en programmerare har gjort filmen... Normalt skriver man ju ≠ och inte !=. Är folk i gemen ens bekanta med det senare skrivsättet?

Anders Hesselbom sa...

Hehe, jo det blev != av bara farten, där ! är kodlingo för "inte". ;-)

Lennart W sa...

"Vi samlar inte på frimärken!" != "vi samlar inte på frimärken." kunde nog vara tydligare. Kanske något för den spännande uppföljningsvideon?

Vad är en "negativ grupp"? Googling ger inte mycket av just den här sortens mentalt torrsim som resultat. Kanske för att begreppet faktiskt inte är så användbart i något sammanhang öht? Fast träffarna på "negative group velocity" (fysik) och "negative group dynamics" (om gruppdynamik bland människor och t ex om hur "one bad apple spoils the barrel"..) är ju faktiskt av ett visst intresse. "Negative group" kan tydligen också beskriva ett sorts självdestruktivt beteende (länk) och är i så fall något som man bör försöka komma ur.

Unknown sa...

Problemet med vissa "medlemmar" i en negativ grupp kommer när de hela tiden måste påpeka att de är en negativ grupp till ett visst intresse. När de går runt och hela tiden säger att de är emot frimärken, att brev borde förbjudas, att staten inte skall stödja vare sig postverksamhet, frimärkstryckning eller kuverttillverkning ens juridiskt och samtidigt säga att visst får vem som helst skicka post hur som helst, men vill man välja bronsålderspost med papper och kuvert, då får man bekosta allt själv, ifrån poststämplar till distribution.

Självklart har du rätt på en nivå, den rent lingvistiska, men du vet säkert också att många ateister samlas kring olika aspekter av religionskritik, vilket gör dem positiva, och att även mätning av antalet ateister också används av retoriska skäl gentemot religiösa, så din film blir bara ett stort "Jasså".

Bara det att du känner dig föranledd att göra filmen visar på att du vet om att flera personer ur en negativ grupp samlas för positiva skäl som förstärker deras ställningstagande till den negativa gruppen: det är ateister som skall se filmen och få ett argument som de kan använda på ett samma och gemensamt sätt när de träffar folk som tror att de har något gemensamt.

Det är bara att acceptera att även om du har rätt lingvistiskt, så är ni ateister avslöjade att tillhöra en positiv gruppering, och det kommer ni aldrig komma undan hur mycket ni än försöker. Ty era handlingar har lurat logiken och logik kan aldrig slå tillbaka eftersom den är död - liksom Russell.

Lennart W sa...

Ang ≠ i programmering används != i t ex C och Java. Men det finns ju andra symboler i en del andra programmeringsspråk. Jag har även använt <> (Pascal), .NE. (Fortran77), /= (Fortran90) och # (i Maxima - ett Computer Algebra System som är gratis och faktiskt ganska bra). Och i Texas Instruments grafräknare (finns också som androidappar!) finns det en Basic-dialekt som använder tecknet ≠ som är lätt åtkomligt där från menyerna. Finns nog fler ändå i andra språk.

≠ finns inte på vanliga keyboard men kan infogas som specialtecken i t ex Word och sedan kopieras t ex hit. Finns det något annat bra sätt med t ex Alt kod? Noterar iaf att det är hyfsat lättåtkomligt på Hacker's keyboard (app) på Android.

Nils sa...

Visst används väl != i JavaScript?

Anders Hesselbom sa...

Lennart, <> känns lite sådär att använda. Påminner som sagt om Pascal, som jag har det tveksamma nöjet att jobba med f.n. <> betyder även "skilt från" i Basic. != är vettigare eftersom ! betyder inte och = betyder lika med, så faller sig != rätt naturligt.

Anders Hesselbom sa...

Görel, videon är ett erkännande av Humanister som en positiv grupp.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se