30 apr. 2014

Wahlbecks utmaning: Är hårtorken farlig?

Är verkligen mobiltelefonen ofarlig? Nej, men den är inte farlig på grund av strålningen. Hjärnan måste hållas i någorlunda rätt temperatur, och det är verkligen farligt att värma upp eller kyla ner den för mycket. Att det är obehagligt att hålla en arbetande mobiltelefon mot örat för länge, eller att hålla en hårtork för länge mot örat, beror på värmen som utsöndras. Dels utsöndrar diverse komponenter (batteri, integrerade kretsar) värme och dels är materialet i telefonen ett hinder för värmens avtagande. I korthet: Henrik Schyffert skickade en länk till Peter Wahlbeck som handlade om chemtrails. John Houdi gav ett aningen skeptiskt svar, vilket ledde till att Wahlbeck gav Houdi en utmaning:

"Hey Houdi. Kan inte du delta som frivillig i ett experiment med en mobiltelefon. Ett test som jag vill göra med en riskförnekare. Du anser väl precis som som flesta att mobiltelefoner är helt ofarliga. Du får 300 000 kr om du går med en mobiltelefon mot örat i 2 månader. Vi sätter den i en special byggd hjälm och det enda du ska göra är att ha den mot örat och ringa lite ibland. Ett sk. Långtidsverkande test. Ingen människa har ännu prövat. Vill du ställa upp för vetenskapen så gör det nu. Du får reklam och sedan kan vi äntligen konstatera att mobiler inte strålar. Det blir förlösande och viktigt för hela samhället. Många föräldrar är oroliga för att deras barn trycker mobilen mot huvet. Du kan hjälpa dem i deras oro. PW"


(Visst känns hälsningsfrasen som om den kom från den underbara bloggaren Danny Boston?)

FM-radio ligger på ungefär 100 MHz med en effekt på 10 000 W, och mobiltelefoner ligger på ungefär 900 MHz på med en effekt kring 2 W. Även om skillnaden är anmärkningsvärd, så är det inte frekvensen man upplever, det är temperaturen. Även om frekvensskillnaden mellan FM-radio och mobiltelefoner tycks stor, så använder mikrovågsugnar en frekvens på 25 000 MHz. Effekten ligger på blygsamma 800 W (cirka) jämfört med FM-radions 10 000 W, så det är helt klart kombinationen med frekvensen i fråga som genererar värme.

Men apropå värme, om strålningen är det viktiga, så skulle jag vilja utmana Peter Wahlbeck att välja mellan att lyssna på SR P1 i 2 månader, eller att blåsa hårtorken med full värme mot huvudet i 2 månader. Valet borde avslöja vad som egentligen är farligt.

14 kommentarer:

Lennart W sa...

Är verkligen en vanlig FM-radio på 10 kW??

Erik M sa...

Du får reklam och sedan kan vi äntligen konstatera att mobiler inte strålar.

Har någon någonsin hävdat att mobiltelefoner inte "strålar"? Och hur mycket skulle man kunna konstatera med ett enda försöksobjekt?

Anders Hesselbom sa...

Lennart, ja, faktiskt. Jag blev också förvånad när jag kollade upp "worst case".

Erik, definiera "strålar". ;-)

Unknown sa...

Det finns kanske mer i den här historien än vad som visas här, men vad har mobiltelefoner att göra med chemtrails?

Togga sa...

Kanske behöver förtydligas att med FM-radio avses en sändare, inte en mottagare.
Om en mottagare drog 10kW skulle det bli bra varmt inne, och hög elräkning för dem som lyssnar på radio. Batteridrivna mottagare vore uteslutet.

Anders Hesselbom sa...

Peter, ja hur hänger det ihop? Frånvaron av tro på chemtrailskonspirationen påminde om icke-tron på pseudovetenskap, och genom det gick konversationen över.

Lennart W sa...

Att en vanlig FM-radio skulle ligga på 10 kW är helt orimligt och det borde det vara för alla. Varenda watt som används blir värme till slut. Tänk bara på hur het en glödlampa kan bli. 10 kW motsvarar t ex 250 st 40 lampor. Elspisar med ugn kan dra uppåt 10 kW (med allt på max om nu inte säkringarna går då - 10kW motsvarar ju 40A med 250V) men då alstrar de ju just en hel del värme.

Däremot kan nog en sändare ha den effekten som Togga säger.

Anders Hesselbom sa...

Tack för förtydligandet, Togga. Tack för erkännandet av förtydligandet, Lennart. Att mottagaren skulle avses, är minst lika orimligt som att Gud finns: Helt sinnessjukt. ;-)

Lennart W sa...

Anders: Och vad var det då för vits med att jämföra verkan från en mobiltelefon med att lyssna på SR P1? Och varför svarade du som du gjorde på min första fråga om "en vanlig FM-radio"? Du menade ju tydligen VISST en vanlig FM-radio - på 10 kW..

Ibland är det faktiskt mindre pinsamt att bara erkänna att även man själv kan göra fel. Mea culpa!

Anders Hesselbom sa...

Det erkänner jag. Det borde framgå att det är FM-radio som signal, inte som apparat som menas. Man vill ju inte ha fel, då skulle man lika gärna kunna tro på Gud. ;-)

Ulf Gustafsson sa...

Anders,

I så fall blir valet för Wahlbeck inte mycket till val. "Lyssna" på radiosignaler, utan mottagare, gör han hela tiden. Eller tänkte du dig att han skulle bo vid en radiomast som sänder med 10 kW i 2 månader?

Anders Hesselbom sa...

Ulf, den biten är inte något förslag, varken från Wahlbeck eller från mig. Den biten syftar till att påstå att vi är exponerade för de påstått farliga radiovågorna, vare sig vi vill det eller ej. Om man verkligen vill skada sig, ska man t.ex. värma upp huvudet, t.ex. med en hårtork.

Lennart W sa...

"Att mottagaren skulle avses, är minst lika orimligt som att Gud finns: Helt sinnessjukt. ;-)"

"Man vill ju inte ha fel, då skulle man lika gärna kunna tro på Gud. ;-)"

Tydligen får man inte ge svar på tal om detta, men ok, det är inte min blogg.

Anders Hesselbom sa...

Posta svaret igen, jag har inte raderat något. Men det finns ju fler moderatorer här. Tvärt om, förtydliganden är bra, eftersom feltolkningen absolut kan härledas från texten.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se