20 okt. 2014

Alice Bah ber Gud om hjälp

Kulturminster Alice Bah önskar att Gud tar livet av några barn, vars liv hon anser är meningslösa. När hon gjort detta, får hon direkt den gudomliga insikten att hon hade fel. Det är hennes liv som är meningslöst om hon inte gör allt vad hon kan för att hjälpa de barn hon nyss önskade livet ur.

Det finns mycket att fundera på i denna berättelse, t.ex. blir Bahs liv meningslöst igen, när det inte längre finns några barn som lever under de förhållande som barnen i detta fall gjorde? Är det därför Gud nöjer sig med att kommunicera med Bah, låter bli att hjälpa barnen direkt, så att Bahs liv blir meningsfullt? Hur kunde Bah tro att Gud skulle döda några barn, bara för att hon önskade det?

Berättelsen och ljudklippet nedan är hämtat ur Alice Bahs sommarprat i P1 2011.För de som vill hjälpa, och inte väntar på Guds uppmaning, rekommenderas nedanstående hjälporganisationer. Omtanke utan baktanke.
Röda Korset
Rädda Barnen
Läkare Utan Gränser
UNICEF

8 kommentarer:

Jonah sa...

Är det inte lite konstigt att MP helt plötsligt har blivit Sveriges mest religiösa parti?

Vi har Bah som är så öppen med sin kristna tro man kan vara och Kaplan som sa "De ockuperade territorierna kommer, om Gud vill, att befrias, och östra Jerusalem kommer att bli Palestinas huvudstad."

Inget annat parti skulle våga vara så öppna med att religionen är vad som bygger deras ministrars politik.

Till och med Svantesson som är med i en mycket karismatisk församling försökte tona ner sin religiositet.

Men inte MP. Här ska skyltas med Gud i varje hörn. Är det något som oroar MP-anhängare i Humanisterna månne?

Göran sa...

En insikt och exempel på att i en religiös människas liv kan finnas olika perspektiv men även tvivel ibland uppenbarligen till skillnad från en ateist där rationalitet med tillkommande hopplöshet gäller.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Är din erfarenhet av liv som ateist så begränsad att du måste hitta på? Testa och se själv!

Lars Torstensson sa...

Jag har varit aktiv i miljöpartiet, och tycker att religiositeten i detta parti, tillsammans med "flummet", är ett klart bekymmer. Den försämrar nämligen partiets politik. Man var visserligen med och avskaffade statskyrkan, vilket var okontroversiellt i partiet. Men samtidigt ivrar man för religiösa friskolor, där elever indoktrineras.

Det har också tidvis varit mycket svårt att få partiet att säga något kritiskt om extrem islam, eftersom man har trott att det skulle vara rasistiskt. Man vill öka stödet till muslimska samfund - även sådana som undergräver samhällets värdegrund genom homofobi och kvinnoförakt.

Om Mehmet Kaplands dubbla budskap har jag skrivit i en annan bloggpost.

Självklart är det problematisk för ett parti som säger sig värna mänskliga rättigheter.

Mp är också stora anhängare av antroposofisk läkekonst, som bygger på ockultism, och man har velat ha in alternativmedicinen i skolmedicinen oavsett om den hjälper eller ej!

Vetenskap och Folkbildning fann för några år sedan efter en undersökning att mp var det i särklass mest pseudovetenskapliga partiet av alla!

Det är något som drar ned regeringens anseende.

Anders Hesselbom sa...

Miljöpartiet är ett av de partier jag aldrig någonsin kan rösta på. Viljan att avskaffa statskyrkan kan ha olika motiv, och när det gäller MP handlar det nog om att inte frikyrkor ska diskrimineras. MP har länge försvarat konfessionella skolor. (Inte konfessionell utbildning, men konfessionella skolor.)

Ulf Gustafsson sa...

Bah intervjuas av svt idag och där tas denna fråga upp. I den verkar hon säga motsatsen till det som uppges ovan:
"Poängen är ju att jag kände då och känner idag att mitt liv är meningslöst så länge det finns en väldigt massa människor och barn som lider och dör."
http://www.svt.se/kultur/bah-kuhnke-jag-tror-pa-gud-en-del-tror-pa-aik

Hon skall även ha talat om detta i en podcast med tidningen Dagen, vilken jag inte lyssnat på. Där säger hon att: "Det är nog det hemskaste­ jag gjort." Sund reaktion.
http://www.dagen.se/livsstil/alice-bah-kuhnke-vill-bort-fr%C3%A5n-bekv%C3%A4mligheten-1.92875

Anders Hesselbom sa...

"Jag tror på Gud, en del tror på AIK"... Jag orkar inte...

Unknown sa...

Ännu ett lågvattenmärke av de medvetna missförståndens mästare!
Tänk att han i den lilla texten lyckades missa:

"Tack vare insikten att mitt liv är meningslöst så länge jag inte gör något för andra människor så har jag också kunnat ta tuffa beslut i mitt liv."

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se