15 okt. 2014

Att vara islamist eller inte, det är är frågan

Nalin Pekgul skriver en, mot MP-ministern Mehmet Kaplan, mycket kritisk debattartikel i DI. Kaplan anklagas för att vara islamist, anse att islamofobi är det viktigaste skälet till att ungdomar ansluter sig till ISIS och att han vill ge pengar till moskéer för att motverka detta.

Pekgul upprepade sin kritik i P4 Extra och efter det intervjuas Mehmet Kaplan, mycket förtjänstfullt. Kaplan säger att han håller med Pekgul om identitetslöshet är en orsak ungdomar reser för att strida i Syrien, men menar att islamofobi är en av orsakerna till utanförskapet. Han vill inte ge pengar till moskéer, men stötta dem på annat sätt. Sedan säger han att "politik och religion är två vitt skilda saker", att han "står upp för humanism och mänskliga rättigheter" och att "ingen vettig politiker kan säga att man tycker [islamism] är bra". Något klart svar på om han är islamist ger han inte, men det verkar var för att han är osäker på vad Pekgul menar med islamist och på frågan "Tar du avstånd från islamism eller inte?", svarar han "Självklart!".

När man lyssnar på Kaplan så verkar kritiken missriktad, men kvar är anklagelsen från Pekgul att han har dubbla agendor, säger en sak och verkar för något annat. Om så är fallet visar sig om Kaplan inte agerar i enlighet med de värderingar han säger i sig stå för. Tills dess kan man avvakta med att döma.

För att bedöma hans historia krävs det mycket mer djupgående journalistik, kanske till och med lite forskning. Detta för att reda ut vad de organisationer Kaplan tidigare verkat i står för: Sveriges unga muslimer (ordförande 2000-2002) och Sveriges muslimska råd (presstalesman 2005-2006). Därefter kan man fråga om Kaplan fortfarande sympatiserar med dessa organisationers värderingar och mål.

Det är t.ex. delvis oklart vad Sveriges unga muslimer (SUM) representerar för syn på islam, när de verkar för att muslimska ungdomar lär känna Islam och stärks i sin muslimska identitet, som det står på deras hemsida. De tillhör sunniislam och har nära band med Islamska Förbundet i Sverige. Förmodligen har SUM, i grunden, liknande familjekonservativa värderingar.

På SUM:s hemsida kan man läsa att de rekommenderar dokumentärfilmen The fog is lifting: Islam in brief. Filmen producerades av en egyptisk stiftelse och har sålts i hundratusentals exemplar på 25 språk. Det är "en intressant film som presenterar islams grundläggande och viktigaste budskap och värderingar", skriver SUM. En intressant sak i filmen (10 minuter in) är ett idiotiskt avfärdande av evolutionsteorin. Är det en så vetenskapsfientlig tolkning av islam SUM representerar?

21 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Jag får ett intryck av att MP fortfarande inte ser honom som ett problem.

Jonah sa...

"När man lyssnar på Kaplan så verkar kritiken missriktad, men kvar är anklagelsen från Pekgul att han har dubbla agendor, säger en sak och verkar för något annat."

Lite som jag kände när jag precis hade kommit hem till Sverige och alla snackade skit om SD när deras officiella talesmän och partiprogram inte var så farliga som alla sa. Tiden får visa hur det ligger till. Dock var ju inte SD vid makten under tiden jag fick reda på hur det låg till, vilket ju är fallet här.

Jag har personligen talat med en fd minister (alliansen) om Kaplan och hen kallade honom just Islamist också.

Ulf Gustafsson sa...

Anders,

Vilket inte i grunden behöver vara orimligt, tills mera fakta eller uppmärksamheten från media gör det ohållbart.

Jonah,

Vad står en Islamist för som är oförenligt med att sitta i nuvarande regering?

Detta är inget försvar av Kaplan, utan bara ett försök att förstå vad han kritiseras för. Även "rasist" används ibland som mer en kraftfull beskyllning, än välgrundad kritik.

Anders Hesselbom sa...

Pernilla Hagberg blev ombedd att sluta. Synd att inte hennes föreställningar hade ett namn, då skulle MP vara lika lyckliga över dem.

Jonah sa...

Så som jag förstår ordet islamist är väl att Islam är mer än en personlig religion men också en politiskt system.

Islamisterna är ju de som vill införa Islamskt styre i hela världen.

Om det är oförenligt med sittande regering får de nog svara på. ;-)

Ulf Gustafsson sa...

Anders H,

Vad betyder din kommentar 10:58. Hur resonerar du när du skriver att benämningen har betydelse?


Jonah,

Om Kaplan har en muslimsk tro som är mer än personlig, utan även påverkar den politik han förespråkar för övriga samhället, då borde hans tro inte stå i konflikt med MP:s politik. (Om inte, så representerar han fel parti.)

I så fall blir islamist och miljöpartist, något som kan överlappa utan problem. Miljpartister delar ett politiskt system och jag antar de vill införa detta i hela världen.

Nils sa...

Man kan långt ifrån alltid lita på vad folk säger, man måste titta på hur personen har verkat i viktiga frågor. Kaplan passar rätt bra i ett extremistiskt parti som MP. Partiledarens tal i Almedalen kan inte klassas som annat än manshatande och rasistiskt. Dessutom är hon en miljöbov.

Att ett sånt litet extremt parti, med under sju procents stöd från väljarna, kan få så många ministerposter visar att det parlamentariska systemet inte är fulländat. Å andra sidan har Löven, som Per Gudmunsson påpekat, placerat MP:arna där de inte kan göra så mycket skada.

T ex ansvaret för kulturpolitik, ett område som socialdemokraterna uppenbarligen struntar i. Som vi hörde på nyheterna igår har MP aldrig haft någon kulturpolitik. Den ministerposten får alltså partiet. Eftersom man inte har någon kulturpolitik har man heller ingen kandidat utan raggar upp en person med noll erfarenhet som tre dagar innan utnämningen blir medlem i partiet. Det luktar ”affirmativ action” om både Kaplans och Bahs utnämningar.

Anders Hesselbom sa...

Ulf, Pernilla Hagberg trodde inte på något konstigt. Hon har fel på några punkter, men det måste man väl få ha? Om man inte får ha fel i miljöpartiet, så kan ju knappast inte Kaplan heller vara kvar.

Jonah sa...

"då borde hans tro inte stå i konflikt med MP:s politik. (Om inte, så representerar han fel parti.)"

Är det inte detta som är diskussionen? Står hans trosuppfattning i konflikt med den demokrati han är minister i?

Eller har jag missuppfattat varför folk har reagerat på att han är minister?

Lennart W sa...

Jag förstår "islamism" som "politisk islam" vilket jag då förstår som att man t ex vill införa sharia lagar. En åsikt som man iofs också bör få ha i ett demokratiskt samhälle, men är den förenlig med MPs politik? OM det nu verkligen är så att Kaplan är islamist, iaf i den här meningen.

Finns förresten också en likhet mellan islamister och nyateister. "Islamister" är en term som används av andra om islamister, inte av de själva (enl Wikipedia)... Är det då rätt att kalla dem för det?

Ulf Gustafsson sa...

Anders H,

I kommentaren 13:43 förklarade du inte hur namnet på föreställningen hade betydelse. Det var det jag undrade över.

Att bara ha fel i en fråga har aldrig varit avgörande för att en politiker avgår. Hela partier har fel, upprepade gånger, men ingen kräver att hela partiet skall avgå då.

Jonah,

"Står hans trosuppfattning i konflikt med den demokrati han är minister i?"

Du är den första jag läst som förklarat det så. Men om det vore det folk var reagerat på, vore det ju bättre om de var tydliga med detta och inte gömde kritiken under "islamism". De blir lika otydligt som alla "rasist" anklagelserna.

Anders Hesselbom sa...

Ulf, jag förstår det. Man måste ju få vara kristen i politiken, trots att Jesus inte var Guds son.

Lars Torstensson sa...

I valrörelsen 2006, som förde Mehmet Kaplan till riksdagen, hade han alldeles klart dubbla agendor. Han var då presstalesman för Sveriges Muslimska Råd, samtidigt som han var riksdagskandidat för miljöpartiet. Jag reagerade mot att muslimrådet var homofobiskt, medan mp var progay. Det gick inte ihop. När mp backade upp Kaplans kandidatur undergrävde man samtidigt sin egen trovärdighet som "queerparti".

Kaplan antydde då att muslimrådet var på väg att överge sin homofobiska inställning. Men när jag tillfrågade rådets ordförande, Helena Benaouda, så medgav hon utan omsvep att rådet betraktade homosexualitet - och annan sexualitet utanför det heterosexuella äktenskapen - som synd.

Här är en artikel som jag skrev om saken på RFSL:s hemsida:

http://www.rfsl.se/?p=3815&aid=10124

Efter en tid avgick Kaplan som presstalesman för Sveriges Muslimska Råd.

Lars Torstensson sa...

För några år sedan krävde miljöpartiet också ökat stöd åt de islamiska organisationerna för att motverka islamofobin. Jag föreslog då i en kongressmotion att mp bara skulle förorda sådant stöd åt organisationer som inte undergräver samhällets värdegrund, t ex genom att främja kvinno- och hbt-förakt.

Det sa kongressen nej till! För mp var det viktigare att stärka islam än att konsekvent slå vakt om kvinnors och hbt-personers rättigheter!

Göran sa...

Stor humor att Nils som brukar skriva om bittra eftervalsanalyser kommer med modern till alla bittra eftervalsanalyser och dessutom anklagar MP för att vara rasister. Gått inflation i beteckningen rasist, någon?

Att mp fått flera ministerposter beror på att de åndå är ett relativt anständigt parti till skillnad från SD.

Frågeställningen i rubriken är riktig. Skulle Kaplan varit islamist så skulle han inte vara lämplig som minister och riksdagsledamot. De som anklagar honom för det får komma upp med bättre bevis än hittills i så fall för att visa det.
Jag hoppas han kan göra en del nytta, inte bara för att underlätta för bostadsbyggandet utan gärna även för att reformera islam.
Jag tar hellre risken att bli anklagad för att vara blåögd än att se illasinnade fiender som tar över landet runt omkring mig. Blir lätt att man går in i väggen då.

Lars Torstensson sa...

Göran.

Man motverkar inte extremism genom att ge samhällsstöd till religiösa organisationer som främjar kvinnoförakt och homofobi, som mp vill. Och som de också får.

Inte heller genom att inbjuda hatpredikanter och antisemiter att tala, som Sveriges Unga Muslimer, vilka Kaplan varit en ledande företrädare för, upprepade gånger har gjort.

Inte heller genom att på felaktiga grunder urskulda extrema muslimer som försöker hindra muslimska ungdomar att roa sig med musik. Som Kaplan också har gjort.

Pekgul har visat att Kaplan flera gånger har agerat på ett sätt som varit ägnat att främja extrem islam, och talat med kluven tunga. Om det räcker för att kalla honom "dold islamist" kan man diskutera. Men det är klart besvärande för den nya regeringen. Och nedslående för toleranta muslimer.

Lars Torstensson sa...

Göran skriver:

>Skulle Kaplan varit islamist så skulle han inte vara lämplig som minister och riksdagsledamot.

Helt riktigt. Men partiernas önskan att få muslimska röster gör, i förening med kulturrelativismen, att de ibland nominerar kandidater med åsikter som de aldrig skulle acceptera hos icke-muslimer. Moderaterna placerade exempelvis den extreme muslimen Abdirisak Waberi i riksdagen, trots hans ytterst bakåtsträvande åsikter.

Lars Torstensson sa...

Miljöpartiet och rasismen

Det finns ett starkt och sympatiskt antirasistiskt engagemang i miljöpartiet, och man har gjort mycket för att främja en generös flyktingpolitik, och förbättra situationen för nya svenskar.

Men det är inte hela sanningen.
När Åsa Romson ondgör sig över vita män i politiken använder hon själv ett rasistiskt språkbruk, och kritiserar människor för deras hudfärg. Precis som rasisterna gör.

I mp finns det vidare en stark vurm för antroposofi, som är en ockult lära, och pseudovetenskap. Man har exempelvis varit drivande bakom de avtal som flera landsting och regioner har slutit med den antroposofiska Vidarkliniken. Man har också placerat en engagerad antroposof, Mats Pertoft, i riksdagen.

Antroposofernas guru, Rudolf Steiner, var en utpräglad rasist. Han ansåg att svarta människor är mindre "andliga" än vita.

Detta talar man i allmänhet tyst om i mp. Men när man i allmänna termer idealiserar antroposofin får det också konsekvenser för dess rasteorier.

Jonah sa...

Det verkar ju också som om Kaplan agerar som om han är utrikesminister.

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/kaplans-uttalanden-om-palestina-vaecker-fragor-11413

Är inte detta lite oroväckande?
Kanske är det helt på sin plats att han uttalar sig utrikespolitiskt men det känns inte helt kosher (eller kanske halal)

Jonah sa...

Känns detta som ett ok uttalande från en svensk minister?

"De ockuperade territorierna kommer, om Gud vill, att befrias, och östra Jerusalem kommer att bli Palestinas huvudstad. Vi kommer att hjälpa till med detta som regering."

Anser MP att Guds vilja spelar in i utgången av Palestinafrågan? Vad anser Patrik som ju är förknippad med MP om jag inte missminner mig. Kommer Sveriges regering nu utropa inte bara Palestina som stat men också Jerusalem som dess huvudstad?

Det låter ju någorlunda genomtänkt kan man ju tycka.

Kanske borde man ta sig en titt inom MP om det är ok att ha Kaplan kvar. Eller är man rädd att förlora muslimska röster på det?

Lars Torstensson sa...

Nalin Pekgul: Det finns en konflikt mellan islamister, som vinner i styrka, och sekulära muslimer

Citat ur en intervju med Nalin Pekgul av Ivar Arpi i Magasinet Neo 2014:5:

Tillsammans med sin make Cheko har Nalin Pekgul skrivit boken Jag är ju svensk som handlar om konflikter som vuxit fram i Tensta och liknande utanförskapsområden. Konflikten står mellan islamister, som vinner i styrka, och sekulära muslimer, menar Nalin Pekgul. Hon har själv blivit ifrågasatt för att hon inte bär sjal. Även kulturellt har mycket hänt. Attityder har förändrats ...

När invandrare beskriver problem inom sina kulturer och i förorterna får de ofta höra att de är svikare ... Nalin Pekgul menar att detta är jämförbart med hur arbetarförfattarna bemöttes av många i arbetarklassen.

– Även jag tänker förstås: Kommer detta att utnyttjas av rasister? Men så kan man inte tänka. När jag skrev om hedersproblemen i början av 1990-talet så var det ingen tidning som ville publicera artikeln. Folk ifrågasatte om det ens var sant. De trodde att jag hittade på ...

... plötsligt finns de inom vänstern som själva unnar sig rätten till självständighet och frihet, men samtidigt visar sådan ”förståelse” för andra kulturer att de låter kvinnor och andra förtryckas. Även om de är emot det konservativa i sin egen kultur, så försvarar de andra konservativa kulturer ...

Nalin Pekgul beskriver hur islamister i svenska förorter växer sig starkare, och samtidigt vinner insteg i de politiska partierna. Partierna är inte enbart naiva, menar hon, utan också alltmer intresserade av att hitta fler röster. Men röstfiske i dessa grupper kan vara farligt ...

– Höger och vänster må tycka olika om mycket. Men de borde vara överens om att statens pengar inte bör gå till krafter som vill segregera Sverige, som Sveriges Unga Muslimer, eller Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK). MMRK odlar ett hat mot den vite mannen, för skattepengar! Det är inte okej ...

Vi måste kunna ha en debatt utan att stämpla varandra som islamofober.
http://magasinetneo.se/artiklar/lat-islamisterna-bilda-ett-eget-parti

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se