22 okt. 2014

"Beatles guru i högskolebråk"


Nu har Sydsvenskan snappat upp historien om Maharishi-opponenten på disputationen häromdagen på Malmö högskola. Journalisten ringde mig igår vilket av upphov till följande avsnitt i artikeln, ett avsnitt som jag tycker sammanfattar rätt bra vad som är problemet i den här historien.
Det är dock varken Anders Lindhs egna meditationspreferenser eller val av ämne som upprör kritikerna, utan Malmö högskolas val av opponent – Sue Brown, assistant professor i Maharishi Vedic Science vid Maharishi University of Management i USA. Ett läroverk som den indiske gurun själv startade 1971 och som lär ut filosofins teori och praktik, däribland Yogic flying, som går ut på att nå ett högre medvetande genom att hoppa i lotusställning.
Det lärosätet ger Patrik Lindenfors, docent på zoologiska institutionen på Stockholms universitet och ledamot i Humanisterna, inte mycket för. Det var han som först började ifrågasätta Malmö högskola val av opponent.
Det drar ner trovärdigheten för hela det svenska högskoleväsendet om man släpper in låtsasdocenter i låtsasämnen och låter dem utföra vetenskapliga granskningar av Malmö högskolas disputationer. Det är inte acceptabelt, så ska det inte gå till, säger han.
Formellt var det Johan Elmfeldt, dekan för fakulteten Lärande och samhälle som godkände Sue Brown som opponent.
– Jag förstår inte det sättet att resonera, han [Patrik Lindenfors] drar förhastade slutsatser och påstår saker han inte har grund för. Vi har en ordentlig kvalitetsgranskning hos oss.
– Det handlar om att ha en opponent som kan området och som kan ställa de frågor som är nödvändiga i sammanhanget. Min bedömning mot bakgrund av den föredragning jag fick var allt var i sin ordning.
Om det är detta Malmö högskola menar med "ordentlig kvalitetsgranskning" finns det anledning att oroa sig.

Läs hela artikeln här.

EDIT:
Jag skrev för övrigt till Universitets- och högskolerådet för att se om Maharishi Vedic Science från Maharishi University of Management finns på någon sorts lista över vad de godkänner. Svaret är läsvärt:
Vi har ingen egen lista. I erkännandearbetet utgår vi från den så kallade World Higher Education Database eller respektive lands redovisning av erkända lärosäten (nationellt eller som i USA på delstatsnivå). I American Council of Education’s lista framgår att Maharishi University of Management är erkänt i staten Iowa.Det innebär att om någon skulle vilja ha en bedömning av sin examen därifrån så skulle vi pröva den för erkännande. Generellt sett skulle det sannolikt innebära att en fyraårig bachelor därifrån skulle bedömas motsvara en treårig kandidatexamen (med eller utan inslag av Yogic Flying.)

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se