26 okt. 2014

"Det finns en enorm oreda som måste städas upp"

Så upplever Sam Harris situationen inför att han skall bli intervjuad av Cenk UygurThe Young Turks. Oredan är verkligen omfattande - intervjun tar 3 timmar.

Efter en inledning om journalism, handlar intervjun först om Harris syn på islam och muslimer. En halvtimme in försöker Uygur övertyga Harris om att kristendomen är värre eller lika skadlig som islam och jämförelsen även med andra religioner. Detta pågår i ca. 40 minuter och glider över i frågan om det är religion eller andra faktorer som orsakar våldsdåd och andra missgärningar. Sedan talar de om andra heta frågor Harris tagit upp, bland annat: Profilering, generaliseringar om muslimer, en första anfall med kärnvapen, tortyr.

3 kommentarer:

Nils sa...

Tre timmar är plågsdamt långt. Du verkar har lyssnat genom programmet, kan du inte ge en kort sammanfattning av vad som som sades?

T ex hur det argumenteras för att kristendomen är värre än islam.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Jag lyssnade i 1,5 tim, därefter snabbspolade jag. Lyssna från 30 minuter om du är intresserad av argumenten, tror inte det är några argument som ändrar din eller Harris åsikt i frågan.

Jag tyckte det intressanta där vara att Harris gång på gång försvarade Judendomen och Kristendomen, typ: "Du tolkar, texterna fel", "Så är det ingen som läser texterna". Uygur har inga bra argument, men ha visar på en viss inkonsekvens i hur Haris resonerar.

Nils sa...

Nej, Aslan är bemött, avfärdad och lagd till handlingarna, men det skulle ändå varit kul att höra argumenteringen.

Egentligen är det tyngsta och mest uppenbara argumentet i diskussionen att Cenk Uygur och TYT sänder från en studio i USA och inte Indonesien.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se