24 okt. 2014

En kristen reducerande människosyn som leder till ökat lidande för människor som redan är offer

Det extremkristna Claphaminstitutet vill förvärra omständigheterna för redan utsatta genom att ge embryon samma rättigheter som traffickingoffer. Till den sortens reducerande människosyn säger vi bestämt nej. Och ryser lite. I sin slutreplik från dagens Aftonbladet Debatt.
Humanisterna baserar sin replik på att ett offer ska ha rätt till sin egen kropp. Vi håller helt med om detta. Det gäller offer för trafficking. Men det gäller också det ofödda barnet som äger okränkbara rättigheter enligt Barnkonventionen, vilken Sverige undertecknat och godkänt. Humanisternas replik andas dock inte en tendens till att acceptera sådana rättigheter.
Barnkonventionen innehåller dock inget avsnitt om ofödda barn - det har man hittat på. Den som är intresserad kan läsa en genomgång av detta från Svensk juristtidning från 1993.

16 kommentarer:

Jonah sa...

Bara en lite fråga. Var går gränsen mellan kristen och extremkristen?

Jag skulle gärna vilja veta vilken grupp jag passar in i. Jag skulle ju kunna gissa men jag vet ju inte var gränsen går.

Eller är det mer ett tillmäle än en faktiskt genomtänkt beskrivning av era meningsmotståndare?

nanowire sa...

Jag skulle gissa att extremkristen är en beskrivning tänkt enligt en normalfördelning; dvs syftar på att en tillhör svansen av kurvan, t.ex. är kreationist eller abortmotståndare något annat som majoriteten av "kristna" i sammanhanget inte är.

Patrik Lindenfors sa...

Det är ett tillmäle av samma typ som "extremvänster" och "extremhöger", utan precis definition.

Patrik N sa...

Extremkristen = tror faktiskt på riktigt att Gud finns (och agerar därefter).

Min egen definition, förstås.

Enny Signatur sa...

Extremkristna är alla som tror att mänskligheten har sitt ursprung i en man och en kvinna som fick tre söner.

Ulf Lundberg sa...

Jag tycker det är onödigt att använda ordet "extrem kristen.
Bättre att bara säga "kristen" och sedan argumentera hårt i sakfrågan.

Måns Tånneryd sa...

Jonah, en intressant frågeställning tycker jag. Vi har ju tidigare haft en diskussion om hur vi (ni) definierar begreppet kristen och inte kommit fram till något särskilt entydigt. Personligen skulle jag vilja definera kristen som en benämning på personer som faktiskt tror på trosbekännelsen, åtminstone någon av de mest vanligt förekommande. När det gäller extrem så beror väl det lite på kontexten. En genomsnittlig svensk kristen (inte särskilt bokstavstroende, ej kreationist) är ju nog att anse som extrem ur ett amerikanskt perspektiv samtidigt som de flesta amerikanska kristna (tämligen bokstavstroende, kreationist) blir extrema ur ett svenskt perspektiv.

Så, jag tycker att du kan betrakta dig som extremkristen i ett svenskt sammanhang om du (1) tror på någon av trosbekännelserna och (2) tror att jorden skapades för sisådär 6000 år sedan. Med "tror på" menar jag här att du verkligen tror på vad som står i trosbekännelsen och inte bara på någon egen märklig tolkning därav. Jesus blev alltså verkligen till utan hjälp av spermier från en man. Jesus dog på riktigt, var ordentligt död ett par dagar och återuppstod sedan livs levande. Jorden skapades av Gud för ett par tusen år sedan och alla fossila bevis vi hittat är falska, skapade för att förvilla oss får man förmode. Alternativt så återanvände Gud en annan äldre planet där Dinosar och annat dött ut när han beredde plats för oss de där sju dagarna.

Jonah sa...

Måns

Nummer 1 är jag. Nummer 2 är jag inte. Var hamnar jag då?

"Jorden skapades av Gud för ett par tusen år sedan och alla fossila bevis vi hittat är falska, skapade för att förvilla oss får man förmode. Alternativt så återanvände Gud en annan äldre planet där Dinosar och annat dött ut när han beredde plats för oss de där sju dagarna."

LOL

Enny Signatur sa...

Dinosaurierna skriver ju Gud på Facebook att han inte vet hur det gick till. Han hade varit på fest en kväll och blivit så packad att han tuppat av. Nästa morgon när han vaknade var alla dinos döda.

Lennart W sa...

Extremvänstern och extremhögern är begrepp som brukar förknippas med våld mot de som respektive grupp ser som sina motståndare. Extremkristna är alltså antagligen en sorts kristna som är fullt beredda på att fysiskt attackera sina utsedda motståndare.

Frågan är då hur de militanta ateisterna (som då naturligtvis ska jämföras med militanta islamister, t ex ISIS) i Humanisterna har förberett sig på de väntade extremkristna attackerna från Claphaminstitutet. Det här blir nog en blodig historia.

Unknown sa...

Hörru Måns, var får du siffran 6000 ifrån?

1)
Guds ande rör jorden. Dag och nätt skapas
2)
Landmassor uppkommer
3)
Jordens huvudsakliga indelning i land och hav(observera att bibeln noterar att allt hav sitter samman) formas. Det gröna klorofyllet dyker upp.

4)
Klorofyllet förändrar atmosfären bla med syre vilket medför att gaser som Ozon kan bildas och ändrar himlens färg. Jämför med månen där himlavalvet är svart och stjärnorna syns även på dagen.

5)
Havsdjur och fåglar

6)
Landdjur och slutligen människan.

7)
Vila

Patrik N sa...

Varför vilade Gud? Var han trött?

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Utifrån en eget dragen felaktig slutsats kommer du fram till mördande humanister? Moget.

Ulf Gustafsson sa...

Jag tycker det är roande att kristna blir irriterade av att dela "extrem" i "extremkristen" med extremhöger och extremvänster, men inte i samma utsträckning irriterade av att dela "kristen" med Herrens befrielse armé och Ray Comfort.

Lennart W sa...

Patrik: Min kommentar var inspirerad av allt orerande på t ex denna plats om hur fel begreppet "militant ateism" måste vara. Och så lekte jag vidare på samma sätt om "extremkristen" - som väl iaf inte är mer träffande än "militant ateism". Överskattar jag din förmåga till självdistanserad humor? (Vilket för all del också hör till mognad.)

/mörkermannen

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Nej, du överskattar nog bara din egen förmåga att skämta till det. Om det har med mognad att göra eller inte låter jag vara oskrivet.

"Extrem" och "militant" är två väldigt olika begrepp.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se