7 okt. 2014

Exhibit B

I London stängdes för en dryg vecka sedan en preformancekonstutställning där skådespelare gestaltade "mänskliga zoon". Syftet med utställningen var att undersöka slaveri, kolonialism och dagens rasism, men efter omfattande protester valde arrangörerna att ställa in den.

Kenan Malik har skrivit utförligt om detta och intervjuades i SR:s Kultursnytt. Han säger bland annat: "Yttrandefrihet bara för dom som säger fina saker är inte yttrandefrihet. Att acceptera att vissa saker inte får sägas är att acceptera att vissa former av makt inte får utmanas."

1 kommentar:

Lars Torstensson sa...

Idag skriver Kenan Malik om denna utställning i en artikel i Göteborgs-Posten, När kränkthet blir vår måttstock. Så här lyder ett utdrag ur hans artikel:

... att tänka själv är just vad dessa censurförespråkare inte vill att vi ska göra. Från Satansverserna och Behzti – pjäsen av den sikhiske dramatikern Gurpreet Kaur Bhatti, som många i den sikhiska befolkningsgruppen såg som kränkande och som demonstranter tvingade till nedläggning strax efter premiären i Birmingham 2004 – till de danska Muhammedteckningarna: det finns en lång tradition av ”självutnämnda domare”, som kräver rätten att censurera det de ser som oacceptabelt. En kort tid efter nedläggningen av Behzti skrev jag en essä där jag menade att ”Rushdies kritiker har förlorat slaget men vunnit kriget”. De hade misslyckats med att förhindra att Satansverserna gavs ut, men de hade lyckats med att skapa en kultur där beslutsfattare och kulturbyråkrater i stor utsträckning kom att acceptera resonemanget att det var moraliskt fel att kränka andra kulturer och att varje befolkningsgrupp hade rätt att bli tillfrågad om hur de ville framställas. Exhibit B och det övermålade konstverket av Banksy är bara de senaste bevisen för att det påståendet är riktigt.

Det som för den ene är en kränkning är alltför ofta konst för någon annan. När vi tillåter att kränkthet blir den måttstock som avgör om något är acceptabelt så kommer det att gå likadant för en hel del konst och för nästan all satir som för Banksys duvor.

[För de senare, se en post i denna blogg 4/10.]

http://www.gp.se/kulturnoje/1.2514912-nar-krankthet-blir-var-mattstock

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se