4 okt. 2014

För att utforma framtiden måste vi känna till historien

Detta är ett talesätt som har viss bäring.

Den nya regeringens Minister för strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete, Kristina Persson (S), har tidigare uppgivit att hon har personlig erfarenhet av historien. I SVT berättade hon 1997 att hon via "meditativa vakendrömmar" kommit i kontakt med sina tidigare liv:
Det var allt från att bli ihjälslagen på 1300-talet som 19-åring, till att vara fattig torparhustru i Finland på 1800-talet. Jag var man på 1900-talet också. [Expressen]
Man kan fundera på om hennes unika "erfarenhet" av historien varit en efterfrågad kompetens när hon rekryterades som ansvarig framtidsfrågor i regeringen.

Det finns dock en allvarlig aspekt här. Förhoppningsvis kommer inte den nya ministern använda "meditativa vakendrömmar", drömtydning eller medium när hon insamlar kunskap inför beslut i sitt nya jobb.

Tillägg: svt visar ett längre avsnitt av programmet från 1997, där Persson förklarar vilken nytta hon kan ha av denna erfarenhet och fördelarna med "nyandlighet" vid beslutsfattande.

10 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Jag ser inga problem med att hon tror på reinkarnation, i förhållande till andra föreställningar om övernaturliga väsen och fenomen. Men alla dessa ska givetvis belysas - Alice Bah tror på Gud.

Lennart W sa...

Humanister som saknar att klanka ned på Attefall kanske kan se en värdig efterträdare i Alice Bah Kuhnke?

"Hon är utövande kristen, och talar gärna om att hon har Jesus som förebild.

– Jag är kristen, protestant. Det är en av de värdegrunder jag lutar mig mot, och självklart påverkar det mitt liv, säger Alice Bah Kuhnke som nu också blir minister med ansvar för trossamfundsfrågor."

SvD: Demokrati kan man inte ta för givet

Ulf Gustafsson sa...

Klankat ner på Attefall bara för att han är troende tror jag inte jag gjort. Kommer inte klanka ner på Bah för detta heller.

Anders Hesselbom sa...

Att tro på Gud är inte konstigare än att tro på att man är reinkarnerad från en ihjälslagen fru från 1300-talet. Sakfrågan gäller, inte personfrågan.

Anders Gunnarsson sa...

Anders

...det är inte heller konstigare, än att tro att all kunskap kommer från det mätbara/vägbara. Sånt är faktiskt ännu konstigare, då det är en fullkomlig självmotsägelse (då den satsen är ett fullständigt obevisbart postulat.

Sånt kan de klentrogna tro på. Fast inte omm man tänker ett varv till.

Allt Gott

Anders Hesselbom sa...

Computer says no.

Erik M sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Erik M sa...

Annorzzz,

Har någon här någonsin sagt att "all kunskap kommer från det mätbara/vägbara"?

En rimligare formulering som jag tror ligger närmare vad de flesta här tror vore väl att "all kunskap kommer från det prövningsbara eller bevisbara".

Så allt du behöver göra är att lägga fram en metod för hur man kan pröva enskilda gudars existens eller reinkarnationsanspråk och sedan visa hur denna metod bekräftar din guds existens och motbevisar Persson tidigare liv så kommer vi genast att upphöra med vår klentrogenhet.

Anders Gunnarsson sa...

Erik M

Klart att en livsåskådning är prövbar. Klentrohet är det första som behövs lyftas bort.

Därefter kan ju premis efter premis prövas. Kristendomen har ett antal premiser. De går att testas omm man vill. Vill man inte går det inte!

Erik M sa...

Annorzzz,

"Klart att en livsåskådning är prövbar. (…) Därefter kan ju premis efter premis prövas. Kristendomen har ett antal premiser. De går att testas omm man vill. Vill man inte går det inte!"

Bra! Då är vi eniga på denna punkt!


"Klentrohet är det första som behövs lyftas bort".

Där håller jag däremot inte med dig. Skepsis och tvivel är själva grunden för visdom och vetenskap. När man presenteras med en ny hypotes måste man göra allt man kan för att försöka hitta dess svagheter och pröva dessa kritiskt. De sanna teserna överlever även kritisk granskning, men osanningar gör det inte. Så klentro är tvärt om det sista som behöver lyftas bort om du frågar mot.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se