11 okt. 2014

Lördagsföreläsning med Max Tegmark

Universum, dess historia och grundläggande uppbyggnad, samt vår framtid.
Länk till efterföljande frågestund.

3 kommentarer:

Lennart W sa...

Eftersom ingen annan reflekterar över den här bloggposten får väl antiabortlobbyn göra en insats:

Jag tycker att bloggpostens korta beskrivning missar den kanske viktigaste poängen. Som Tegmark beskriver har ju matematik varit enormt viktig hittills i att både beskriva universum och för att ta fram förutsägelser om nya fenomen som sedan också har visat sig vara sanna. Tegmarks stora fråga är VARFÖR matematik är så användbart. En fråga som han utreder lite olika svar på i sin bok (som han försöker sälja med denna föreläsning). Hans eget svar är väsentligen att universum ÄR matematik. Sedan verkar han iofs även ha fått med en del om hot mot mänsklighetens existens och att det ju vore synd om vi lyckas ta bort oss själva när vi alldeles nyligen har börjat utforska universums nära på oändliga möjligheter.

Nu har jag inte läst boken själv, bara om den. Men en anledning till att matematik funkar så bra för de problem vi studerar kan ju vara att vi bara studerar såna problem där matematik fungerar. Dvs det kan finnas en observationsbias här.

Patrik Lindenfors sa...

Jag har läst boken och blev lite överväldigad. Men jag tror inte på hans huvudtes. Den känns lite som det ontologiska gudsbeviset - han försöker få fram en materiell verklighet enbart utifrån ord och matematiska påståenden.

V sa...

Kul att även en matematikprofessor kan räkna fel ibland. Han gjorde samma misstag i den svenska versionen.
20% billigare är inte samma som 20% dyrare (43:20)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se