23 okt. 2014

Rädda Medelhavsinstituten!

I den här frågan är jag jävig då jag har många arbetskamrater som arbetar med antikens historia och arkeologi - Centrum för evolutionär kulturforskning delar våning med Antikens kultur och samhällsliv - samt en son som har detta som specialintresse. Så jag låter andra föra ordet.

Men skriv på protestlistan nu - nedläggningsförslaget är en skandal!

Från Axess
I dagens budgetproposition meddelar regeringen att man tänker lägga ned de svenska Medelhavsinstituten (Rom, Athen och Istanbul) genom att 2017 helt ta bort det statliga ekonomiska stödet. Om förslaget går igenom går ovärderliga kulturinstitutioner i graven.

Från Aftonbladet
Helt utan förvarning lägger regeringen ner de så kallade Medelhavsinstituten (Svenska instituten i Rom, Athen och Istanbul). Pengarna flyttas i stället över till ett nytt naturvetenskapligt centrum i Lund.

Instituten har i många år varit viktiga centrum för svensk forskning om medelhavsområdet, den islamska världen och inte minst Turkiet. Platser där så väl språkforskare, samhällsvetare, konstvetare och arkeologer har kunnat verka.

Alla institut har åtaganden för lång tid framöver och ansvar för stora arkeologiska samlingar, men enligt budgeten ska de vara nedlagda redan 2017. Nedläggningen gör det i princip omöjligt för svenskar att i framtiden göra arkeologiska utgrävningar i Grekland och Italien.

Att ställa viktig humanistisk forskning mot naturvetenskap avslöjar en så konstig vetenskapssyn att det är svårt att tänka sig att regeringen tänkt igenom konsekvenserna.

Och hur skulle de kunna ha gjort det? Frågan om institutens framtid har inte ens utretts – vilket inte är något annat än en kulturskandal.

Från Dagens Nyheter
Kortsiktigt, obegripligt, korkat. Den nya regeringen vill lägga ner de tre svenska forskningsinstitut som haft och har avgörande betydelse för humaniora och inter­nationellt utbyte. Ett förslag iden nya budgeten säger att de tre Medelhavsinstituten i Istanbul, Aten, Rom, inklusive San Michele på Capri, ska avvecklas fram till 2017.

Utan utredning, utan remissförfarande, är den nya forskningsministern Helene Hellmark Knutsson beredd att med ett enda penndrag stryka de värdefulla forskningscentra, som funnits, som i Ateninstitutets fall, sedan slutet av 1800-talet och präglat generationer av svenska arkeologer. Utan detta svenskägda institut har svenskar inte kunnat få tillstånd att gräva i Grekland. Sverige har också ansvar för de katalogiseringar och samlingar som funnits sedan institutet etablerades.

Från Svenska Dagbladet:
Gårdagens största budgetskandal på kulturfronten återfinns emellertid under utgiftsområde 16, dvs utbildning och forskning, närmare bestämt på sidan 308. Här hittar vi en kulturell illgärning av rang. Regeringen slopar nämligen anslagen till de svenska forskningsinstituten i Rom, i Aten och i Istanbul. Besök gärna hemsidorna, notera hur mycket de gör för en mycket mycket liten slant. Huruvida detta även drabbar verksamheten på Villa San Michele framgår inte. Förhoppningsvis klarar sig Axel Munthes fantastiska donation till Svenska staten numera på egen hand.

Från 2017 avslutar staten sin finansiering till de svenska medelhavsinstituten, konstaterar regeringen torrt i budgeten. På Twitter beskriver Ida Östenberg, docent i Antikens kultur- och samhällsliv i Göteborg, lite mer målande vad det är som avslutas. Instituten i fråga markerar en lång tradition av svenskt akademiskt intresse för dessa kulturella vaggor. Svenska Institutet i Rom grundades 1926, det i Athen 1947 och institutet i Istanbul 1962, berättar hon. Under andra världskriget ”stängde de flesta utländska institut i Rom. Inte det svenska. Det fungerade som mötesplats för forskare från andra länder”. Och föreståndaren, Erik Sjöqvist, lät under samma period ”gömma judar på Svenska Rominstitutets vind. Han vägrade öppna porten när man letade efter dem”, twittrar Östenberg som även sammanfattar konsekvensen av de indragna anslagen: ”Svenska utgrävningsprojekt i medelhavsområdet går genom Instituten. Nedläggning innebär slutet för svensk arkeologi i Grekland och Italien.”

6 kommentarer:

Patrik N sa...

1) Hand upp ni som röstat fram den här regeringen.

2) Skyll er själva.

Jonah sa...

Om man ska vara helt krass så röstade lika många på denna regeringen förra gången som denna.

Så det man egentligen kan säga är ju att de som ville längst åt höger (SD) röstade tillräckligt för att få en vänsterregering.

Ibland blir det inte som man tänkt sig.

Ostronmannen sa...

Ja Patrik L ditt MP gör livet surt och giftig för många. Mer kommer inom kort. Var så säkra.
Vita män
Kvinnor i företagande tex RUTföretag
Vitfisk i Östersjön
Lantisar
Ungdomar som hade riktiga jobb.

Synd att lägga ner detta speciellt när man ökat intäkterna till staten med 25 miljoner.

Nils sa...

Vilken ny kunskap om den islamska världen har institutens forskning resulterat i?

Lennart W sa...

Ang budgeten blir det nu rekordmycket av biståndet som räknas av för att användas till flyktingmottagning. 8 av 40 miljarder. Och därmed visar man ju just att det finns ett samband mellan hur många flyktingar vi kan ta emot och hur stora insatser vi kan göra i andra länder. Var det inte så det absolut inte var när SD talade om ett sådant samband? (Och då iaf talade om att snarare gå åt andra hållet - även om jag iofs tvivlar på att de verkligen skulle öka biståndet med pengarna de sparade in på flyktingmottagning.) S+MP-regeringen är iofs värst hittills. Men ärligt talat fortsätter de ju bara på samma spår som Alliansen. Sånt här hyckleri är nog inte rätt sätt för att minska stödet till SD.

SVT: Mer biståndspengar till flyktingmottagning

Patrik Lindenfors sa...

Massor. Du kan läsa mer här: http://www.srii.org/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se