9 okt. 2014

Stoppa bröllopet!


Från Göteborgsposten:
Hon är 12 år, älskar One Direction och önskar sig en kanin i födelsedagspresent. På lördag ska hon gifta sig med 37-åriga Geir.
Bröllopet har väckt stor uppmärksamhet i Norge. På sin blogg lägger Thea upp bilder och delar med sig av känslorna inför hennes stundande äktenskap. Ceremonin äger rum i Kulturkirken Jakob i Oslo och kyrkan väntas bli fullsatt under Norges första barnbröllop.
Men lyckligtvis finns inte Thea. Ingen flicka ska gifta sig med en vuxen man. Det hela är en kampanj mot barnäktenskap och bakom bloggen står barnrättsorganisationen Plan Norge.
– Vi vill visa hur förfärligt fel ett barnbröllop är genom att sätta en tragisk händelse i ett sammanhang som vi normalt förknippar med kärlek, lycka och framtidshopp. För de allra flesta flickor är bröllopet en av de finaste dagarna i livet. Men för de 39 000 flickor som står som barnbrud, varje dag, så är det den värsta, säger Olaf Thommessen, generalsekreterare för Plan Norge, i ett pressmeddelande.
Kampajen har provocerat och människor har kontaktat myndigheter för att stoppa bröllopet.
– Vi tycker det är bra att människor blir provocerade för verkligheten kan vara provocerande. Nu hoppas vi att folk mobiliserar och blir faddrar, säger Olaf Thommseen.
11 oktober är internationella flickdagen, vilket också uppmärksammas av Plan Sverige. Med kampanjen Höj din röst #förhenne vill organisationen uppmärksamma de tiotusentals flickor som varje dag som tvingas gifta sig med vuxna män. På Plan Sveriges hemsida kan ni läsa och höra flera flickor berätta om sina liv och erfarenheter.
Theas blogg hittar ni här medan ni hittar kampanjens hemsida hos Plan. Även tidningen Mama har skrivit om kampanjen. De har också en informationsruta om vad som gäller i Sverige.
Äktenskap under 18 års ålder är möjligt i Norge, med målsmans tillstånd och med särskild dispens. Så var det tidigare även i Sverige. Mellan 2005 och 2010 beviljade landets länsstyrelser 15 sådana dispenser, enligt FN. Sedan den 1 juli 2014 är det dock förbjudet enligt svensk lag att ingå äktenskap om någon av parterna inte är myndig.

10 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Vad vet vi om orsaken till ett beviljat undantag?

Jonah sa...

Min farmor var icke myndig när hon gifte sig med min farfar som var 11 år äldre än henne. Hon fick skriva till kungs för att få tillåtelse att göra det.
Dock var myndighetsåldern högre då (21år)och hon var 19 år gammal.

Man var ju inte myndig vid 18 års ålder förrän 1974.

Anders Hesselbom sa...

För att göra en lång historia kort: Inget?

Patrik N sa...

Sid 28 och framåt.

http://www.jus.umu.se/digitalAssets/79/79981_sara-palm.pdf

Nils sa...

Och när kommer anklagelserna om rasism?

Barnbröllop kan knappast vara ett problem bland etniska norrmän.

Patrik N sa...

Offerkoftan på innan anklagelsen ens uttalats, Nils? Det går utför.

Göran sa...

Jag har ungefär samma invändning. Varför missa en chans att bli kränkt trots att man därmed missar hela poängen?

Lennart W sa...

Vänta 3 år så kan den då 40-årige Geir och 15-åriga Thea ha sex och hon bli gravid - helt lagligt. Men inte gifta sig, hemska otänkbara tanke! Iaf i Sverige. Lågik?

Nils sa...

Patrik N och Göran,

har ni fortfarande tid att kommentera här? Trodde presidentkampanjen tog allt tid.

Anders Hesselbom sa...

Jag gillar kampanjen. Och jag tycker nog att bortgifte är ett större problem än att femtonåringar har sex, så länge sexet är frivilligt givetvis.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se