4 dec. 2014

”Det är främlingsfientlighet som utmärker SD:s väljare”

Är SDs väljare bara missnöjesröstare? Nej, det handlar i större grad om faktisk främlingsfientlighet. I alla fall enligt en forskningsrapport från Linköpings universitet som sammanfattas idag på DN Debatt. Nyckelresultaten sammanfattas i den här bilden:


Tipstack till Göran.

37 kommentarer:

Ostronmannen sa...

Främlingsfientlighet?
Frågan verkar ju vara religion, eller hur?
Frågan verkar ju vara muslimer.


Eller är alla invandrare muslimer?
Och alla svenskar icke muslimer?
Familjemedlem? Kan ju näppeligen inte vara en främling?

Patrik Lindenfors sa...

Nu leker du med ord istället för att tänka efter, min gode Ostronman. En intressant övning kanske, men föga konstruktiv.

Göran sa...

O, för att anknyta till din fråga i annan sträng, är det kanske så att du känner mindre främlingsskap inför nazister än inför muslimer? Frågan kan ses som provokativ men jag ställer den ändå för jag tycker den är relevant.
Om jag ska ta mig friheten att svara för de 87 procenten så tror jag trots de medeltida inslagen i islam så ter sig nog ändå nazismen som mer skrämmande än islam.

Ulf Gustafsson sa...

Självklart handlar det inte om fientlighet mot att muslimer är religiösa. För i så fall skulle det finnas ett intresse att lära sin om de trosföreställningar muslimska flyktingar har och kritisera specifikt de åsikter som man själv inte håller med om. Att vara fientlig mot muslimer i allmänhet är verkligen inte rationellt.

Ostronmannen sa...

Fientlighet?

Patrik L du som forskar en del; tycker du att detta är ett exempel på bra forskning?

Ordval som fientlighet tex, förekommer ju inte i frågan utan är en slutsats. Notera också att över 50% av SD väljare verkar vara positiva till att ha muslim som granne.

En slutsats borde ju bli:
SDanhängare mest positiva till muslimer som granne... eller?

Ärlig talat, ni kan väl inte hysa tvivel till sådan här forskning? Varför välja gruppen muslimer?
""Vi fokuserade på muslimer eftersom muslimska invandrare i de flesta europeiska länder har blivit den ”universella ut-gruppen” som även ofta figurerar i debatter om invandring och integration."

Har den? Enligt vem? osv.

Göran, ditt sätt att ställa den frågan är så korkad att du kan gå ock dra på dig dumstruten direkt.
Du vet inte vem jag är.
Du drar slutsatser av att jag ifrågasätter saker.
Är det inte idiotisk?

Vill du ha lite frågor också? Av den här typen?
Vill du barn som bor granne med dig?

Oavsett hur du svarar så kan jag välja att hitta på en lämpligt rubrik av "Främlingsfientligtypen"

Du lever alltid i tron att jag är SD anhängare bara för att jag ställer frågor, funderingar när debatten mot SD blir känslobaserad och utan skeptiska inslag. Jag har röstar C och FP och en gång S.

SD är ett enfrågeparti utan politik på andra frågor. Vi behöver politiker med intellektuell kapacitet på många områden.

Denna undersökning mäter INTE vad den påstås mäta...mycket låg validitet

Unknown sa...

"I den situation som Sverige nu befinner sig i förefaller det angeläget att göra en motsvarande uppmaning till alla ”anständiga politiska partier” att i samverkan stå upp för sina demokratiska ideal och att inte låta ett extremistiskt parti som SD styra den politiska dagordningen."

Ska detta föreställa neutral och opartisk forskning eller partipolitisk propaganda?

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Du kan inte ha missat att rapporten presenteras i en debattartikel.

Resultatet av studien borde vara neutralt framtaget, även om presentationen visar på ställningstagande från skribenterna.

Unknown sa...

Jo, det är ju frågan:
vem tror på att resultatet är neutralt framtaget?

Är det inte ganska frestande att ägna sig åt vinkling eller cherry picking för att få det önskade resultatet? Det värdegrundsdemokratiska ändamålet helgar väl medlen?

Finns det inte risk för ännu lägre svarsfrekvens och ärlighet vid opinionsundersökningar när resultatet används så här?

Anders B Westin sa...

Men jag kan också känna att frågorna borde ha innehållit andra alternativ än just muslimer. Varför inte buddister,sibiriska ortodoxa, högerkristna Texasbor, katolska syditalienare, "livets ordare" osv.
Jag har en känsla av att just begreppet muslim tolkas strängare än främling vem som helst.
Med betydligt bredare frågeunderlag hade man bättre kunna urskilja olika stereotypa rädslor. Vi kan inte tänka bort de senaste årens sk "terroristdiskurs" och hur detta färgats in i den allmänna rädslan.

Lennart W sa...

Enl Linköpingsforskarna är det inte så att folk har röstat på SD i protest utan dessa utmärker sig genom att vara unikt främlingsfientliga. Men från SCB kom idag resultat som nog iaf kan tolkas på ett annat sätt:

SD har färre sympatisörer än väljare

"Inget annat parti visar upp en så stor skillnad mellan sympati för ett parti och om man är beredd att rösta på det."

Hur får man nu ihop detta? Tja. Precis som Ostronmannen säger är ju omkring hälften av SD-väljarna *positiva* till att ha en muslim som granne etc. Kanske är i det gänget som sympatierna till partiet brister? OCH att dessa då faktiskt HAR proteströstat. Det är "bara" 7.7 % som faktiskt tycker att SD är bäst.

Sen bör det väl iaf påpekas att i "inte positiv" inte är samma som negativ. Även om det iofs inte förklarar varför just SD-väljare är mindre positiva än andra.

Anonym sa...

Denna undersökning till trots är det inget som motsäger att SD:s väljare består av två, eller kanske flera, grupper som skiljer sig en del från varandra. Därför kan båda sidor ha rätt.

Att de s.k kärnväljarna, alltså den folkrörelse som byggt partiet, innehåller en stor andel som är högst skeptiska till islam är föga förvånande. SD har konsekvent exploaterat det PR-problem som islam har att dras med, och det är antagligen t.o.m så att det är ett av partiets egentliga fundament. SD håller också envist fast vid sin islam-negativism trots att den skadar partiets möjligheter att komma in från kylan.

Men sedan finns det rimligtvis också missnöjesväljare. Nu finns inte undersökningen i sin helhet tillgänglig ännu men nog kan man tänka sig andra definitioner av begreppet missnöjesväljare än att ha "negativa attityder till etablissemanget". Det är fullt möjligt att vara missnöjd med tigandet i invandringsfrågan utan att för den sakens skull tro på den stora PK-konspirationen.

Den som vill motarbeta SD måste gräva djupare än så här.

Ostronmannen sa...

Jag tror verkligheten ser ut åt Lennarts håll.
Jag tror att 70-90% av SD röstarena skulle gå tillbaka till sitt ordinarie parti i samma ögonblick ngn sa:
Vi ska ta emot mest invandrare per capita i Europa för det klarar vi, men "volymen" ska inte skilja sig många procent från näst mesta.

Vi ska ta emot lika mycket per år som ett snitt under Göran Persson år plus 10%.

Vill man bli av med Sd så är det inte svårare än så.

Men för varje år som går så blir SD bättre och bättre på andra frågor. Deras palett ökar och då kommer väljare att stanna kvar när invandringen stannar av.

Varför finns det ingen forskning på hur mycket invandringen påverkar vid olika volymer?

Vad händer om ett nytt Göteborg kommer varje år?
När ett Stockholm kommer varje år?
När ett Sverige kommer varje år?

Svaret varför det inte finns någon forskning är väl ganska enkelt. Det är som Göran indikerar. Ställer du frågor är du NAzzzzist... och vilken forskare väl bli känd som Mengele?

Göran sa...

O, jag kan naturligtvis bara göra en bedömning utifrån dina inlägg om vem du är. Och för att vara C så är dina åsikter rätt unkna. Finns dock lite tendenser att du nu skärper till dig och det hälsar jag med glädje.

Ostronmannen sa...

Göran, då vill jag veta vad för åsikter jag har som enligt dig är unkna. Citerade. Inte tolkade.
Art ständigt klistra brunfärg på andra människor, som du gör måste vara ett tics hos dig. Vad tillför det. diskussionen?

Marre sa...

Vill bara klargöra en sak: Jag har kommenterat här under signaturen Marre tidigare. Nu finns det en kommentator som kallar sig MarreMarre. Vi är alltså inte samma person.

Jag är himmelskt elak men snäll, så jag byter nick! ;-)

Ulf Gustafsson sa...

Ostronmannen, du ställer bara frågor, men ger aldrig själv ett svar eller står för en tydlig åsikt. Det är populistisk retorik, inte seriöst.

---

Centern har sunda åsikter om migration:
"Det är bra att människor från andra länder kommer till Sverige för att bo, jobba och leva här. Det är viktigt att alla som kommer hit har samma möjligheter och skyldigheter som de som redan bor här. Vi vill öppna dörren till Sverige för fler människor, det utvecklar vårt land.
Centerpartiet vill:
Att det ska vara lätt att komma till Sverige för att jobba och därför behöver vi enklare regler
Ha en fri rörlighet så att det är lättare att flytta mellan länder
Ha en generös flyktingpolitik som ger ett bra mottagande till människor som kommer hit"

Unknown sa...


LOL, Ulf, det där var ju mycket seriösare än:

"Vi ska ta emot mest invandrare per capita i Europa för det klarar vi, men "volymen" ska inte skilja sig många procent från näst mesta."

Kanske du kan förklara hur man klarar de "sunda" förslagen utan drastiskt försämrad ekonomi, nedmonterat socialt skyddsnät och permanentad segregation (kanske shariastyrda enklaver)?

Göran sa...

O, det är naturligtvis fråga om värderingar. Säger man sig vara C men inte har ett spår av C's politiska program när man vädrar sina åsikter, åtminstone inte i det ämne som verkar uppehålla dig till 100% invandringen, så är det respektlöst mot motdebattörerna kan jag tycka.
Dina frågeställningar där du jämför kritik mot nazism med utebliven kritik mot islam är också unket.
Även om du röstar på C så hamnar du troligen där den typiske SDaren är markerad i grafiken i den vetenskapliga undersökningen. Om du sedan vill döpa om det till islam-kritik i stället för främlingsfientlighet så får du väl göra det.
Loggar ut för idag.

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

I grunden handlar det inte om ekonomi, utan om värderingar. Exakt som det gör med det sociala skyddsnätet. De som inte har värderingar som stödjer ett socialt skyddsnät accepterar inte att det kostar en enda krona.

Hur mycket anser du att det sociala skyddsnätet får kosta? När försämrar det sociala skyddsnätet drastiskt ekonomin? (Här du besvarar dessa frågor seriöst, så kan jag betrakta dina egna frågor som något annat än populistisk retorik.)

Sedan finns det de som har värderingar som gör skillnad på "svenskar" och "utlänningar". Det är ett värdesystem som har klara likheter med det som finns i grunden för Sharialagarna.

Nils sa...

Ulf,

nu slänger du med centern trovärdigheten över bord igen.

"Det är bra att människor från andra länder kommer till Sverige för att bo, jobba och leva här. Det är viktigt att alla som kommer hit har samma möjligheter och skyldigheter som de som redan bor här. Vi vill öppna dörren till Sverige för fler människor, det utvecklar vårt land."


En majoritet av de som kommer hit idag lever och bor här men jobbar inte. Det är det som är grundproblemet.

"Ha en generös flyktingpolitik som ger ett bra mottagande till människor som kommer hit"

"Flykting"-politiken är världens mest generösa, men som alla vet är mottagandet sämst i klassen.

Allt fler vågar säga det förbjudna att invandringen måste upp på bordet. Igår Kjell-Olof Feldt och i morse alla tre i nyhetpanelen i SVT:s morgonsoffa. Tre borgerliga fd riksdagsledamöter säger samma i en debattartikel i DN.

Så vem är det som inte tar ansvar? Det är de röd-gröna och alliansens låsning i den här frågan som är orsaken till krisen. De är fångna i sina egna floskler om "humanitär stormakt" och "löften" om att aldrig samarbeta med SD.

Samtidigt går den "tomma ladan" ut och kallas SD för nyfascistiskt. Har ni ni några färger hemma? Oljefärg, vattenfärg eller kritor, ta sen och blanda rött och grönt och se vad ni får för slutfärg.


"I grunden handlar det inte om ekonomi, utan om värderingar."

Här avslöjas att du är feminist. Rak fråga: inbillar du dig att värderingar kan betala välfärden? Kan du gå till ICA och när du kommer till kassan betala med frasen "Jag är för alla människors lika värde"?

Patrik Lindenfors sa...

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/forskare-dodshotad-efter-sd-artikel

Ostronmannen sa...

Göran Göran. Det blir för barnsligt, för naivt nu. Jag har skrivit här i tre år och mindre än 2% handlar om invandring.

Du gör påståenden om nazism när man ställer enkla frågor.

Jag bad om citat men det lyckades du inte med utan fortsätter med att mina synpunkter inte stämmer överens med centern.

Du vill på fullt allvar att jag ska redovisa mina politiska ställningstagande för att jag slippa bli anklagad för att vara nazist av dig.

Intressant. Är det så du brukar samtala med folk?
Bevisa att du inte är en häxa så får du samtala med master Göran.
Jag tror du har anlänt till jorden 500 år försent.

Ostronmannen sa...

Var det ditt svar till mig Patrik på min fråga om du tyckte denna forskningen var bra forskning?

Ostronmannen sa...

Ulf., du påstår att jag bara ställer frågor men inga svar.
"Jag tror verkligheten ser ut åt Lennarts håll.
Jag tror att 70-90% av SD röstarena skulle gå tillbaka till sitt ordinarie parti i samma ögonblick ngn sa:
Vi ska ta emot mest invandrare per capita i Europa för det klarar vi, men "volymen" ska inte skilja sig många procent från näst mesta.

Vi ska ta emot lika mycket per år som ett snitt under Göran Persson år plus 10%."

Må vara att svaret inte passar du Ulf, men det är ett resonemang som har hög bäring.
Populistisk retorik?
Vad ligger det populistiska i det inlagget.

Patrik Lindenfors sa...

Nej, det var inte mitt svar, Ostronmannen. Jag har inte läst forskningsrapporten, men den ligger nu ute för den som är intresserad. http://www.liu.se/ias/startsida/1.606101/Research-report-anti-Muslim-and-xenophobic-attitudes-among-SD-voters-final-version-141205.pdf

Göran sa...

Men oj vad du svamlar O. Det är ju du som ställt frågor om nazismen och inte jag.
En slutsats som man kan dra av forskningsrapporten är att SD-sympatisörer (och tydligen en och annan centerpartist) har ett annorlunda sätt att se på omvärlden som de inte kommer att ge upp i en sådan här diskussion.
Nils tror att det beror på att de bor i invandrarområden, jag har sagt att jag tror det beror på rädsla vilket bekräftas av att många av svaren jag får innehåller ordet oro.
Så även om tredje man i bästa fall skulle kunna få ut något av vår diskussion så kommer jag avsluta den här då den är till stor del meningslös.

Ostronmannen sa...

Patrik. En undran till en forskare. Du vill inte ha en åsikt om rapporten eftersom du inte läst den. Men du lägger upp den på din blogg...

Jag förstår att du gillade deras slutsats, även om en sjundeklassare hade ifrågasatt den lite när man ser frågeställningen och slutsatsen av densamma.

Jag tycker man ska vara lite skeptisk till den här typen av forskning. Håller du med?
Om du håller med, varför frågar du boll i farten och kastar upp den på din blogg.
Är rätt svar Confirmation bias? ☺

Ulf Gustafsson sa...

Ostronmannen,

Ok, du har skrivit en åsikt i denna tråd. Och 18 frågor.

Men du är inte skeptisk till forskning i allmänhet, antar jag. Det vore snyggt om du läst den aktuella rapporten och förklarade var som bristen i den. Inte som en sjundeklassare, utan med hela din kompetens.

Vad är problemet med rapportens resultat, gillar du inte att en stor andel av SD-väljarna ogilla muslimer? Jag tycker det är ett helt väntar resultat och jag förväntar mig att SD:s valstrateger är nöjda med detta. Det är ju till de väljarna partiet vänt sig med sin reklam och retorik.

Rapporten visar att SD väljare är mer negativa till muslimer. Att anti-minoriteter är mycket starkare predikator på en SD-väljare, än anti-etablissemanget (missnöjesväljare).

Om synen på invandringens "volym" skrivs inget i rapporten.

Sedan är retoriken från SD sådan att det ur deras perspektiv är samma fråga: stor invandring=många muslimer. Men det skriver forskarna inget om.

Patrik Lindenfors sa...

Ostronmannen,
Måhända är det till en del confirmation bias, men det handlar också om att metoden är redovisad i debattartikeln och resultatet inte oväntat. Hade det varit extremt konstiga resultat hade jag varit försiktigare. Nu såg jag ingen egentlig anledning till det.

Ostronmannen sa...

Tack Patrik.
Jag håller med att slutsatsen spontant stämmer.
Men metoden att nå svaret känns tvivelaktig.
Därav min poäng.
Låt oss inte lyfta fram "forskning" som har rätt svar. Utan lyft fram forskning.

Ulf.
Som sagt, deras svar känns för mig troligt. Har inga problem med det. Att du tror annat säger bara din syn på folk som ställer frågor där din bild stőrs.

Frågor kan vara jobbiga, men oftast bror det på att man saknar ett bra svar på dem
Ostronenm. Varför är kejsaren naken?
Ulf: Schhh. Du ställer bara populistiska frågor och har inga svar.Det parti som använder fakta i detta val kan nå stor framgång. Internet har gjort folket bättre på att upptäcka tomma ord retorik.

Ulf Gustafsson sa...

Ostronmannen,

"Att du tror annat säger bara din syn på folk som ställer frågor där din bild stőrs."

Nej, min bild har inte störts här - överhuvudtaget. Det är du som tror ogrundat om mig nu. Det jag störs på är din debattstil. Den är populistisk i det att en är oprecis och bara ifrågasätter, utan konkret bidra till ett konstruktivt samtal. Frågor i allmänhet är inte jobbiga. (Se min fråga nedan, den är väl inte jobbig.)

Att du först nu skriver att du håller med om slutsatserna, visar att dina frågor här innan var inkonsekventa och inte klart handlade om det som skrevs här och rapporten.

Vad i metoden är det som är tvivelaktigt?

Förklara dig, så det inte bara blir "tomma ord retorik".

Ostronmannen sa...

Jag anser inte att frågeställningen visar det de kommer fram till.
Valet av frågor: muslim, ha som granne har inget givet samband med främlingsfientlighet.
50% är positiva och de väljer då rubriken att jämföra med andra.
Det finns säkert en massa andra saker som indikerat på vad författarna är ute efter.

Att du inte gillar min debattstil är inte relevant.
Likväl framstår detta som usel forskning och bara klart exempel på populistisk propaganda genom psedou forskning.

Göran sa...

Det parti som sticker ut näst mest är KD och det får man också delvis bekräftat här på sidorna.

För övrigt, man behöver inte fundera speciellt länge för att inse varför SD-sympatisörer inte gillar undersökningen. De försöker t o m göra en poäng av att 50% av SD-väljarna kan tänka sig att ha en muslim som granne. Men det är ju inte det som är poängen. Men när man hör från SD-håll att alla dess väljare kan väl inte vara främlingsfientliga så stämmer rapportens resultat på den punkten och det är ju positivt.

Ulf Gustafsson sa...

Ostronmannen,

"Jag anser inte att frågeställningen visar det de kommer fram till."

Förstår inte denna mening. Vems frågeställning?

"Valet av frågor: muslim, ha som granne har inget givet samband med främlingsfientlighet."

Enligt de definitioner forskarna använder i rapporten har det det. Sedan redovisar de statistiska samband, inte givna kopplingar.

"50% är positiva och de väljer då rubriken att jämföra med andra."

En helt relevant rubrik, de jämför SD-väljare (som grupp) med övriga partiers väljare.

"Det finns säkert en massa andra saker som indikerat på vad författarna är ute efter."

Vilka då?

Forskarna likställer främlingsfientlighet (Xenophobia) med "Anti-minority attitudes: 1. Too much weight is given to the rights of minorities at the expense of the general population."

Här några citat fler ur rapporten:
"Our study was designed to capture levels of latent xenophobia and anti-minority attitudes in the
Swedish population and especially among voters of the Sweden Democrats (SD)."

"Our research design allows us to tackle a number of questions, which have previously garnered little
attention. In particular, we are able to measure latent xenophobic attitudes and assess the effect of
specific attributes of minority groups which are evaluated negatively (Does it matter if they have a
foreign name? High or low education? Muslim or Christian?)."

"Our design systematically varied the person descriptions, which people were asked to rate on the
following dimensions:
• Christian vs. Muslim
[...]
Generally we expected that Muslim vignettes would receive less approval on all dimensions.
(Muslims are seen as the universal out-group.) However, this could be due to negative attributes that
are part of the stereotype, but unrelated to the cultural content ascribed to that stereotype. For
instance, respondents could hold more negative attitudes towards Muslims because Muslims are
perceived as “foreign” (and foreigners are generally evaluated more negatively), or more religious
(and religiosity is seen with suspicion), or as having a lower socio-economic status (indicated by a
lower education level). In all cases, the vignette that contains a positive attribute (e.g. high
education) should be evaluated better than the one with a negative attribute."

Patrik N sa...

"Our study was designed to capture levels of latent xenophobia and anti-minority attitudes in the
Swedish population and especially among voters of the Sweden Democrats (SD)."

De kanske bara uttrycker sig slarvigt men om man vill fånga just SD-väljares grad av xenofobi så är det inte så konstigt om just SD-väljare också sedan framstår som mer xenofobiska.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

Jag vet inte vad du vill komma...

Och Large Hadron Collider var designad för att kunna upptäcka higgspartikeln och ett fiskespö är designat för att kunna fånga fisk.

John P sa...

Efter att ha läst undersökningen hade det då inte framgått för mig (utifrån hur tidningar har rapporterat det) att man ställt frågor utifrån att person antingen var kristen eller muslim:

"Vänligen föreställ dig att denna person bor i ditt grannskap.[Lisa/Amirah/Stefan/Ibrahim] är [troende/” ”] [Kristen/Muslim]. Han/hon går en [studieförberedande (teoretiskt inriktad) gymnasial utbildnin/yrkesförberedande (praktisktinriktad) gymnasial utbildning] och på sin fritid engagerar han/hon sig i kyrkans församling/moskéns församling/ett hem för äldre]."

Jag kan nog tycka det hade varit intressant att lägga till ytterligare en person som inte alls tillskrivs något religiöst epitet. Jag tror spontant om jag själv fick frågan, så skulle jag nog tänka att Lisa/Amirah/Stefan/Ibrahim är troende muslim/kristen oavsett om "troende" specificerades eller inte i frågan. (Jag kan heller inte riktigt se hur man anser kunna skilja på hög- respektive lågutbildad genom att specificera att någon antingen har en "studieförberedande (teoretiskt inriktad) gymnasial utbildning" eller en "yrkesförberedande (praktisktinriktad) gymnasial utbildning". Men hur som.

Nu vet jag inte vad som är gängse bruk inom samhällsforskning, men jag tyckte det var märkligt att man inte presenterade vilka faktiska siffror som resultaten baserade sig på (ingen översikt över datan presenteras). Man kan inte se hur många personer/väljare som tillskrivs till vilket parti, ålder, kön, osv, utan det enda man får veta är att:

"Novus assured us about the national representativeness and reliability of the analysed data. The sample sizes were N = 2130 in Wave 1 (Response rate: 56%) and N = 2109 in Wave 2 (Response rate: 60%).../... However since the survey was administered online and is recruited from regular survey participants, a selection bias might be introduced. As such it might be possible that our survey overrepresents parts of the population, which generally feel more motivated to speak out on social or political issues. On the other hand, social groups with less online access/general affinity toward online surveys might be underrepresented."

Det andra som jag nog inte heller hade förstått är att undersökningen presenterar en prediktion för att en viss väljare skall ha en viss åsikt:

"All results are either “predicted probabilities” or “marginal effects” between treatment groups (Christian vs. Muslim vignette) for positive responses. Predicted probability means, how large is the probability that a respondent with certain characteristics (e.g. being an SD voter) gives a positive response on a certain item, given that he is “average” on all other characteristics."

Jag skall ärligt säga att jag vet/förstår hur detta är beräknat, och antagligen står sig resultaten hur som. Men när jag läser artikeln igen blir jag snarare mer nyfiken på hur svaren behandlas för att uppskatta/predicera någons verkliga åsikter:

"Vi använde en experimentell design baserad på en s.k. ”vinjett-teknik” som används för att komma åt individers verkliga attityder i situationer när dessa kan vara känsliga att ge uttryck för."

I rapporten beskrivs figuren i DN på ett lite annat vis dessutom
"Figure 11:Social distance towards Muslims among voters for different political parties in 2014. The graph depicts the predicted positive responses towards Muslims on the three social interaction domains."

Möjligen hakar jag upp mig på att de beskriver resultaten som prediktioner, de är säkert robusta ändå, men det hade varit intressant att höra en kommentar från någon med mer kunskap om dessa metoder hur olika svar viktas och behandlas.

Bara mina fem öre.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se