10 dec. 2014

Freedom of Thought Report 2014

Idag, på internationella dagen för mänskliga rättigheter, har International Humanist and Ethical Union släppt årets upplaga av the Freedom of Thought Report.

I ett pressmeddelande om rapporten från Humanisterna står följande:
Enligt Freedom of Thought Report, som publiceras årligen av International Humanist and Ethical Union (IHEU), sägs: "Utöver de lagar som i dag straffbelägger avhopp (apostasi) och hädelse har vi noterat en klar ökning i hatpropaganda mot ateister och humanism, där dessa termer överlag används korrekt, men med en avsikt som tydligt kommer ur okunnighet eller intolerans gentemot dessa grupper." 
Rapporten beskriver bland annat ett fall där den malaysiske premiärministern Najib Razak i ett tal i år sa att "humanism, sekularism och även liberalism" var "avvikande" och ett hot mot Islam och mot staten. I samma tal avvisade han också malaysiers rätt till apostasi (att lämna Islam). 
Saudiarabien kritiseras i rapporten för en ny lag som likställer "ateism" med "terrorism". Den första paragrafen i det saudiska kungarikets nya terrorlagstiftning förbjuder "Uppmuntran till ateistiska tankar i varje form, eller ifrågasättande av Islams fundament". 
Även Sverige kritiseras, trots att landet är ett av världens säkraste. Det som drar ner Sveriges totalbetyg är att kyrkoavgiften samlas in av staten; en form av diskriminering. 
Egyptens påstått sekulära regim under president Sisi har pekat ut ateister på ett sätt som rapporten kallar "en organiserad motreaktion mot unga ateister". I juni lanserade Nuamat Sati på Egyptens ungdomsministerium en kampanj för att sprida medvetenhet om "faran med ateism" och varför ateism är "ett hot mot samhället". Det uttalade syftet var att ge unga ateister, som ofta är aktiva på sociala medier, en chans att "omvärdera sina beslut och återgå till sin religion". 
Under de senaste månaderna har myndigheter i Egypten gripit unga ateister som på tv och youtube talat om sin rättighet att uttrycka en ateistisk syn. I en oroande och ovanlig händelseutveckling i november deltog kristna kyrkor tillsammans med egyptiska Al-Azhar i en anti-ateistisk kampanj, där de sa att "Samhället bör göra motstånd mot detta fenomen [ateism]". 
Om Freedom of Thought Report
Freedom of Thought-rapporten är en årlig granskning av förföljelse av ateister i hela världen. I nästan alla länder förekommer systematisk diskriminering av icke-religiösa. I några fall genom religiösa privilegier eller juridiska undantag, där de värsta exemplen innebär att staten fråntar ateistiska föräldrar deras barn, eller där lagen föreskriver dödsstraff för avfällingar (i 13 islamiska stater). 
2014 års upplaga av rapporten noterar: "I år ses en ökning av statschefer och politiska ledare som hetsar specifikt mot icke-religiösa, enbart för att de inte bekänner sig till någon religiös tro, på ett sätt som normalt skulle betraktas som hatpropaganda, hets mot folkgrupp eller förföljelse av etniska eller religiösa minoriteter."
Humanisternas hemsida finns en kort intervju med Ahmed Nadir, från Bangladesh, som förra året sökte asyl i Sverige efter att dödshotats av islamister och riskerade fängelsestraff för att ha "sårat religiösa känslor".

10 kommentarer:

Unknown sa...

"faran med ateism"

Jo ateism innebär fara. Men frågan är ju hur man skall förhålla sig?

Det finns nämligen 2 perspektiv. Dels skadar ju ateister sig själva, men detta spiller ju även över på andra part.

Vårt senare perspektiv innebär ju väldigt knepiga saker. Tex kan det få texter som "Smells of dead human sacrifices" att runga ut ibland småbarn när de äter sockervadd på Liseberg. Känns ju sådär, men i sitt hat emot kristendomen så går vissa över alla gränser.

Själv tror jag dock mer på att ge konkreta exempel för att motverka ateismen. Ett gott exempel är ju hur det gick för rashygienisterna och ateisterna Key mfl. Efter att ha hånat Gud och ansett att Sverige behöver rasrenas, så utrotade de sig själva av egen kraft. På frukten känner du trädet.

Jesus tar en fallen man/kvinna och återupprättar denna. Ateismen tar en strålande man/kvinna och förgör denna. Det är den markanta skillnaden.

Den stora frågan är vad som är den största bedriften. Att förgöra en framgångsrik människa eller återupprätta en fallen.

Ulf Gustafsson sa...

Josef C,

Med tanke på att du inte är ensam om din åsikt om ateister och att ni finner stöd till dem i er gudstro, så är det inte konstigt att förtrycket är så stort mot ateister.

Unknown sa...

Ulf, du menar det kraftiga förtrycket att ni behöver betala kyrkoskatt via skattesedeln?

Grejen med er ateister är ju att ni är förvirrade. Många är grymt smarta, men kan ändå inte dra konkreta slutsatser utav vad ateismen innebär utifrån verkliga enkla exempel.

Exempel. Flertalet ateister bedriver utrotning utav sig själva. När jag påtalar det för dig tycker du att det är förtryck.

Slutsats: din förmåga att väga livsval är korrupt. Och det är helt ok för mig, du lever enligt dina val. Problemet är att när man stänger ute Gud och får ett självskadande beteende, så kan man till hat emot andra för att lindra smärtan.

Exempel: Rashygien. Nazism. Kommunism. Hat emot kristendomen. Osv.

Nej, jag tycker att ni skall göra en Strindbergare. Han fick sin frid till slut.

Ulf Gustafsson sa...

Josef C,

Jag tycker du skall bläddra lite i rapporten inlägget handlar om innan du säger förmycket. (Vilket du redan gjort.)

Då skulle du se konsekvenserna av din retorik, i länder där den retoriken är mer norm och inte på undantag, som i Sverige.

Unknown sa...

Konsekvensen av min retorik borde helst vara att de som förnekar Gud, skulle börja analysera vad ateism innebär för samhälle och för sig själv som individ.

Måste ju även bara fråga, hur ställer du dig själv till antikristna texter sjungs på Liseberg? Kanske denna?

"This chapel of ritual
Smells of dead human sacrifices
From the altar bed
On this night of ritual
Invoking our master
To procreate the unholy bastard"

Lukten av döda mänskliga offer...

Ateister får man förmoda. Kanske kompisar till dig?

Patrik Lindenfors sa...

Vad ateism innebär för samhället? De mest ateistiska staterna i världen är också de mest välmående. På frukten känner man trädet. Vad ateism innebär för individer? Frihet från egenpåtagna skygglappar. Frihet från godtyckliga regler. Sanning. På frukten känner man trädet.

Erik M sa...

Josef C,

Och därefter sjöng de ännu läskigare texter:


”Riv ner, riv ner till grunden.”
Babylon, du förstörerska,
lycklig den som får vedergälla
vad du har gjort mot oss.
Lycklig den som får ta dina späda barn
och krossa dem mot klippan."Mose, prästen Elasar och alla menighetens hövdingar kom och mötte dem utanför lägret. Men Mose greps av vrede mot härens befäl, de högre och lägre officerare som nu återvände från fälttåget. Han sade till dem: ”Har ni låtit alla kvinnorna leva! Det var ju de som följde Bileams råd och lockade israeliterna att vara trolösa mot Herren när det gällde Pegor, så att Herrens menighet drabbades av hemsökelsen. Döda nu alla barn av manligt kön, och döda alla kvinnor som har haft samlag med en man. Men de flickor som inte har legat med någon man skall ni låta leva och behålla för egen del.""You are going to see again the child about which you read in the Terrible Judgement, that it was condemned to hell. See! It is a pitiful sight. The little child is in this red hot oven. Hear how it screams to come out. See how it turns and twists itself about in the fire. It beats its head against the roof of the oven. It stamps its little feet on the floor of the oven. You can see on the face of this little child what you see on the faces of all in hell—despair, desperate and horrible! The same law which is for others is also for children. If children, knowingly and willingly, break God’s commandments, they must also be punished like others.
(ur den katolska barnboken "The Sight of Hell" av John Furniss, 1855. Skriven för att “charm, instruct and edify youthful classes”, "This work is published for the greater Glory of Jesus Christ through His most Holy Mother Mary and for the sanctification of the militant Church and her members.")


De är läskiga de där ateisterna! Jag menar, försök analysera vad sådana texter kan innebära för samhället och för individ!

Ulf Gustafsson sa...

Josef C,

Tycker att jag känner igen det där med att göra karikatyrer av icke-kristna, lyfta fram de "sämsta" exemplen, förställa den i ännu "sämre" dager, att generalisera om en grupp människor och låta gruppen stå till ansvar för de "sämsta" exemplen.

Unknown sa...

Ulf, du tycker alltså att det är helt ok att sjunga om lukter som påminner om döda mänskliga offer för barn? Ja om man är ateist och sjunger om att slakta kristna då. Då är det kul och konstnärligt. En karikatyr. Hade det varit tvärt om hade det varit rasism eller hatbrott.

Förövrigt så är det inte jag som tar upp "era karikatyrer". Det är ju ni som gör självmål efter självmål. Satanistiska dikter från en som hoppade från en bro. Snubbar som dör av syfilis på mentalsjukhus. Rashygieniker som dör bittra och barnlösa. Det är era stolta exempel på ateister från denna blogg. Kan ni inte börja skriva om några framgångsrika ateister istället?

Erik, skulle du vilja att kristna uttryckte sådant på Liseberg? Skulle inte jag. 2500 år gammal krigshistoria hör inte hemma på en nöjespark. Lika lite som ateister som sjunger om att slakta kristna.

Patrik, du lever fortfarande i frukten utav ett kristet samhälle. Det är fult att palla!

Erik M sa...

Josef C,


"Erik, skulle du vilja att kristna uttryckte sådant på Liseberg? Skulle inte jag. 2500 år gammal krigshistoria hör inte hemma på en nöjespark."

Ok, så problemet är alltså inte att man säger läskiga eller omoraliska saker, utan att man gör det i sångform på en nöjespark? Ok. Men det bör påpekas att jag har sett kristna dela ut biblar till minderåriga och många som haft dem liggandes på ställen där de lätt kan läsas av barn och till och med uppmanat barn att läsa bibeln. Och den sista texten jag citerade kom inte från bibeln, utan från en barnbok, menad att "charm, instruct and edify youthful classes”. Men eftersom det inte sjungs på ett nöjesfält så är det ok antar jag?


"Lika lite som ateister som sjunger om att slakta kristna."

Om man hade ateister som faktiskt förespråkade slakt på kristna, i sångform eller på annat sätt, så håller jag med dig. Det vore ett hatbrott och jag tycker att en sådan person ska man definitivt fördöma och eventuellt åtala för hets mot folkgrupp. Samma sak gäller oavsett vilken religiös eller etnisk grupp det är som hetsar eller som det hetsas mot.


"Patrik, du lever fortfarande i frukten utav ett kristet samhälle. Det är fult att palla!"

Så även om Sverige är ett av världens minst religiösa länder så kan kristna fortfarande ta på sig äran för det eftersom vi fortfarande "lever i frukterna av det kristna samhället"?


"du tycker alltså att det är helt ok att sjunga om lukter som påminner om döda mänskliga offer för barn?"

Tycker du det är ok att ta barn till ett hus där det sitter bilder på ett torterat, blodigt människooffer uppspikat på ett kors?


"Satanistiska dikter från en som hoppade från en bro. Snubbar som dör av syfilis på mentalsjukhus. Rashygieniker som dör bittra och barnlösa. Det är era stolta exempel på ateister från denna blogg. Kan ni inte börja skriva om några framgångsrika ateister istället?"

Det där är lite av ett skolexempel på felslutet ad hominem, personangrepp. "Den här killen hade syfilis och mentala problem, så varför ska vi lyssna på honom?"

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se