4 dec. 2014

"Gubben Noak, gubben Noak, var en psykopat"

Olle Häggström har sett filmen Noah. Han var väl inte jätteimponerad, att döma av recensionen på Häggström hävdar. Ibland avundas jag Häggströms formuleringskonst alldeles extra mycket.
Uppmuntrad av sina hallucinationer uppträder filmens Noah med en bryskhet och kallhamrad brutalitet mot klimatflyktingar som skulle göra Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson gröna av avund och mindrevärdeskomplex, och han sätter därefter skräck i sin familj genom att envisas med sitt hot om att döda sitt oskyldiga barnbarn. När han (spoiler alert!) till slut drar tillbaka sina mordplaner mot barnet slutar det hela i ett typiskt Hollywoodskt snyftslut av kärlek och familjelycka (ungefär som om det var möjligt att plötsligt ställa om och känna trygghet hos den patriark som nyss hotat sätta kniven i strupen på det oskyldiga barnet). Om man vill kan man tänka sig Noah som en klassisk filmskurk i stil med Gökboets syster Ratched eller Den enfaldige mördarens fabrikör Höglund, men han är inte framställd med tillnärmelsevis samma finess med dessa figurer, och vad som stör mig ännu mer är att filmmakarna verkar mena att han är något slags hjälte och moraliskt föredöme.

Men läs för allt i världen hela recensionen. Inklusive fotnötterna.

13 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Läs också gärna Jonas Gardells sågning av denna bibliska gestalt, som jag tidigare har skrivit om i Humanistbloggen. Gardell menar dock att det främst är Herren som är psykopat, och han kritiserar Noa för den blinda lydnad han visar den gudomlige galningen.

http://humanistbloggen.blogspot.se/2014/04/jonas-gardell-om-gud-som-psykotisk.html

Lennart W sa...

Är nog mest förvånad över att det finns en Humanist som inte har lusläst Bibeln. Inte ens det där i början på 1 Mos som ju ändå är hyfsat lättläst och inte särskilt långt och där det ju händer grejer. Filmen är inte direkt bokstavstrogen så de nästan två och en halv timmarna film är nog en tveksam "genväg" för att lära sig innehållet i de ca två bibelsidorna.

Patrik Lindenfors sa...

Det är själva kärnberättelsen Häggström sågar - den där Gud dränker hela jordens befolkning, plus alla djur - så det hade inte gjort någon skillnad. Tro mig, jag har läst den där berättelsen några gånger för mycket.

Lennart W sa...

Nej, det är filmen som sågas. Det är i filmen, inte i boken, som Noa uppträder med något som möjligen skulle kunna beskrivas som "en bryskhet och kallhamrad brutalitet mot klimatflyktingar som skulle göra Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson gröna av avund och mindrevärdeskomplex, och han sätter därefter skräck i sin familj genom att envisas med sitt hot om att döda sitt oskyldiga barnbarn". Eller vilka bibelverser handlar det annars om? Aningen dåligt, kan tyckas, att en akademiker inte kan ta sig igenom ett par bibelsidor för verifikation.

Noterar också att det jämförs med SD igen. Vilket man väl får göra om man vill. Men jäklar vad sura ni blir själva för liknande reella eller inbillade tilltag mot er. Är ju fortfarande portad pga Häggströms medvetna missförstånd för snart tre år sen. (Och JA, han gör självklart som han vill på sin "kvalitetsblogg". Konstaterar bara fakta.)

Patrik Lindenfors sa...

Det finns en länk i mitt inlägg. Det ser ut som text, men den har enannan färg. Klickar man på den - med musknappen - så kommer man till Häggström hävdar där texten läggs ut mer komplett.För det verkar behövas lite kontext för att du ska se helheten, Lennart. Så här skriver Olle där, till exempel:
""Men han lydde ju bara Gud", kanske någon invänder. Ja, OK, låt oss säga att han gjorde det. I så fall var det moraliskt fel att lyda Gud. Det moraliskt rätta hade varit att vända sig mot himlen med något i stil med följande besked:
Hörrödu Jahve, om du nu är så allsmäktig som påstås, och om du nu är så förbannat missnöjd med hur du skapat oss människor att du nu vill förinta oss, så gör för all del det, men kunde du verkligen inte tänka ut någon bättre metod än den här bisarra översvämning-och-ark-idén? Det hade väl t.ex. varit mycket elegantare (och skonsammare mot de stackars övriga djuren) att slå ned en blixt i var och en av människorna? Hur som helst, blanda inte in mig i ditt smutsiga hantverk, din förbannande jävla Jahvejävel!"

Lars Torstensson sa...

"Gubben Noak som bindgalen sektledare"

Jonas Gardell, som ändå är kristen, skräder inte orden vare sig om Bibelns eller filmens Noah. Om den förre skriver han:

"En ... bibeltext om Guds obegripliga våldsamhet är när han i Första Moseboken strax efter skapelsen ångrar sig och utplånar allt levande i en gigantisk översvämning.

I berättelsen om Noa och Floden är Gud kanske som mest schizofren.

Guden som skapar blir här Guden som förgör.

Han blir det förintande hav - som alltid en symbol för det onda - som han en gång själv besegrade. Han blir den kaosmakt han själv bekämpat, och som var en förutsättning för att han skulle kunna skapa världen.

Och det Gud gör kan ingen ifrågasätta. Eller rättare sagt, han förvägrar de som ifrågasätter honom ett svar."

Unknown sa...

Fast hade Gud skapat en perfekt värld med förutsägbara eller fjärrstyrda innevånare hade det väl blivit en ganska kort och tråkig historia, eller hur?

Lennart W sa...

Och det skulle förändra intrycket att det är filmen och inte boken som recenseras?

Från länken (det där med att klicka på texten med annan färg etc):

"Bibeln är en bok med stort samhällsinflytande, och jag tycker därför att det är angeläget att vara bekant med dess innehåll och budskap. Men den är (åtminstone i långa partier) rent ut sagt pissdåligt skriven, varför jag aldrig har lyckats ta mig samman att läsa den i sin helhet. När det dyker upp en film baserad på (delar av) boken kan man få för sig att det är ett bra tillfälle att genvägen lära sig lite om de bibliska berättelserna. Det var därför jag gick och såg filmen, men som sagt, någon upplyftande filmupplevelse blev det inte."

Så för att slippa läsa 2 pissdåligt skrivna bibelsidor så genomlider karln en över två timmar lång pissdålig film med en annan handling (iaf m a p det där om brutaliteten mot klimatflyktingar och om hotet mot barnbarnen). Som en "genväg". Säkert helt "lågiskt".
;-)

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Du kan omöjligen vara förundrad över varför Olle inte vill ha dig på sin blogg när du håller på sådär.

Olle Häggström sa...

Lennart W. Kan det möjligen vara du som döljer dig bakom signaturen "L" i kommentarsfältet till min bloggpost?

Daniel W sa...

Det jag hade att säga blev censurerat. Därför säger jag något mindre intressant (eftersom det är ganska uppenbart). Regissören: least biblical biblical film ever made (wikipedia)

Lennart W sa...

Olle: Om Kristian G skriver så på din blogg så är det nog sant. Ni har nog en ganska liknande syn på religion, så ni kan nog få ut mycket av varandra. Vill du prova på något lite mer spännande, er emellan, så ska du skriva om Big Bang-teorin och gärna då speciellt nämna Lemaitre som var en briljant fysiker. Bland annat.

Olle Häggström sa...

Jaha minsann, Lennart W, det var ju bra att få det bekräftat.

Uppenbarligen är det oerhört viktigt för dig att få kommentera på min blogg. Vilket du också får, utan att behöva smyga med några alias. Detta vet du redan. Allt som krävs är att du medger det olämpliga i och ber om ursäkt för ditt låga utfall på samma blogg den 16 januari 2012. Det smickrar dig inte att detta sitter så långt inne för dig att du hellre ägnar dig åt anonymiserat krypskytte.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se