2 dec. 2014

Här går skolan gärna till kyrkan

Tidningen Dagen rapporterar att kyrkobesöken under skoltid inte behöver vara så problematiska som de sekulära påstår. Smedhagsskolan i Hässelby gör kyrkobesök regelbundet, vilket barnen gillar. Det ger dem "pirr i magen". Pastor Lisa Plantin säger:

"Vårt samarbete med skolan är vår kontakt med det här området. Det är en glädje att mötas och att vi får berätta ganska öppet om vår tro. Men givetvis gör jag det i respekt för vad som står i skollagen."

Inte alla föräldrar uppfostrar sina barn till kristendomen, men det är inte ett problem när Smedhagsskolan besöker kyrkan:

"Det jag har märkt är att vissa barn blir sjuka en sådan här dag och inte kommer till skolan alls. Men det var samma sak när vi skulle göra studiebesök på en moské. Även då fanns det barn som var sjuka för att de inte fick gå dit."

Man kan alltså undvika skolans konfessionella inslag genom sjukskrivning, vilket gör de konfessionella inslagen mindre problematiska. Och precis detta var Jan Björklunds julklapp till ateisterna för ett år sedan. Journalisten Camilla Grepe skrev på SVT Opinion:

"Vi som inte vill fira någonting i kyrkor, allra minst skolavslutningar, har lagom till jul fått en riktig present av utbildningsministern. Med retorisk skicklighet erbjuder Björklund något som vi redan har och tillägger dessutom att detta numera ska vara frivilligt. Kan det bli bättre?"

1 kommentar:

Enny Signatur sa...

Fascinerande historia. Pastorn säger att hon "naturligtvis" inte skulle lägga in bön eller trosbekännelse i en skolsamling men barnen ska bli kända med vem Jesus var och det kristna julbudskapet. Är inte det mission?

Läraren i fråga tycker "så klart" att man inte ska pracka på någon en tro men barnen ska lära sig traditionerna och de är ju kristna. Bortsett då från att julen inte är en kristen tradition utan snarare en förkristen midvinterfest som kidnappades under ganska våldsamma former. Vem besöker skolklassen för att barnen ska lära sig det?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se