3 dec. 2014

Om Sharialagar i Aceh

Sharialagarna som tillämpas i Acehprovinsen, Indonesien, har under hösten utökats till att även gälla de 90.000 icke-muslimer som bor där. Än så länge har dock inte katoliker drabbats av detta, säger Fader Hermanus Sahar: "Until now no Catholic has been punished for violating Shariah Law. And I hope that doesn't change in the future".

Men han uppmanar ändå kvinnorna i församlingen att klä sig "anständigt": "I tell women in the church to wear decent clothes if they go out. They don't have to adopt the view of the larger society, and they don't need to wear a veil, but if they dress decently they'll avoid trouble".

Även om katolska kvinnor inte behöver bära slöja så diskrimineras de genom att vänta till sist när de besöker olika myndigheter. Detta ser dock inte Fader Sahar som endast negativt: "That treatment strengthens us as a community, because it encourages us to support each other even more. There's some anxiety, however, some fear that Islamic hardliners might someday make life difficult for us. Yet I remain hopeful that's not going to happen".

Men klädselföreskrifterna är inte de allvarligaste. Sharia lagarna förbjuder bland annat homosexualitet och sex utanför äktenskapet och straffet är offentlig prygel. Phelim Kine, från Human Rights Watch, kommenterar lagarna: "The two new bylaws deny people in Aceh the fundamental rights of expression, privacy, and freedom of religion. Criminalizing same-sex relations is a huge backward step that the Indonesian government should condemn and repeal. Whipping as punishment should have been left behind in the Middle Ages."

Det är tydligt att den katolske prästen i stort accepterar lagarna. Förutom piskstraff och slöjkrav för kvinnor bryter de inte mot hans rättsuppfattning och när hans församling ändå drabbas, så uppskattar han att detta stärker sammanhållningen. Religion kan samtidigt både förena och vara sekteristisk.

Problemet med Sharialagarna i Aceh är inte att de numera gäller icke-muslimer. Problemet är att de reglerar individers liv i frågor som samhället inte skall reglera. Om de är muslimer, katoliker eller hedningar har inget med saken att göra.

Citat från Catholic Sentinel och nedan två av flera bilder som publicerats av Al Jazeera.

Bön efter simundervisning för universitets studenter. Ett av få tillfällen då män och kvinnor får interagera.
Religiös polis stoppar familj då de bryter mot klädkoden och har för åtsittande kläder.

19 kommentarer:

Nils sa...

Och i ett annat av Aslans förebildsländer stärker islamisterna greppet om rättsväsendet. Därmed öppnar man vägen för sharia även där.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/turkiet-mixtrar-med-lagstiftning_4160253.svd

Det är den vägen det går överallt där islam kommer till makten.

Men aaaaldrig i Sverige - blott Sverige svensk islam har.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Det är inte speciellt rimligt att tro att islamister (islam?) tar makten i Sverige.

Göran sa...

Nej, det är naturligtvis inte rimligt. Men vad är rimligt när det gäller Nils och hans gelikar?
Rädslan styr och då spelar fakta ingen roll. Då kan man låtsas som om förhållandena i Aceh gäller hela Indonesien och då kan man även passa på att svartmåla personer på köpet.

Nils sa...

Kemal Atatürk lyfte Turkiet ur medeltiden och förde landet i västlig riktning. Det arvet håller Erdogan nu på att rasera.

Apropå rädsla är största faran är arrogansen och självgodheten hos liberaler i väst som är övertygade om att alla vill ha den västliga modellen.

I själva verket föraktar många muslimer, särskilt unga andra-generations-invandrare, vår andefattiga och kommersialiserade livsstil. Där islam har makten går det mot islamisering. Tunisien är möjligtvis ett undantag, men Turkiet, ett Nato-land – det är oroväckande. Lyckligtvis tycks intresset att få med landet i EU har svalnat. På båda sidor.

Hur mycket inflytande en grupp får beror helt på storleken vilket det gäller muslimer eller sverigedemokrater. Rädslan för SD hos Göran och han gelikar är på väg att kasta ut landet i en regeringskris.

Göran sa...

Precis Nils, när du ändå står där med rumpan bar så kan du ju passa på att raljera lite.

Nils sa...

"rumpan bar" – är det såna fantasier sharia triggar hos dig.

Ostronmannen sa...

Patrik skriver en insändare om hur fruktansvärt det har blivit med sharialagar i del av Indonesien.
Nils oroar sig för att samma religion ska få fäste här.
Nils hånas.
Patrik skriver om hur fruktansvärt nazismen var i Tyskland.
Ngn oroar sig för att nazismen ska få fäste här.
Ngn hyllas.
Varför får man inte oroa sig för a men för b.

Göran sa...

Idag i DN Debatt presenteras en ny vetenskaplig forskningsrapport som kanske besvarar din fråga. Den är definitivt värd en egen tråd om Patrik eller Ulf ville vara så vänlig.

Nils sa...

Göran,

Jag antar det är artikeln ”Det är främlingsfientlighet som utmärker SD:s väljare” du syftar på.

Ett intressant stycke från artikeln är detta:

”Våra resultat visar att 50 procent av 2014 års SD-väljare ställer sig negativa till en muslim som granne, att 45 procent ställer sig negativa till en muslimsk vårdgivare åt sin förälder och att 80 procent av SD-väljarna ställer sig negativa till att en muslim gifter in sig i familjen. SD-väljarna reagerar även negativt på våra svagaste ”främlingssignaler” och uttrycker negativa attityder till att ha personer med utländska namn som grannar, vårdgivare och familjemedlemmar oavsett om personerna ifråga är muslimer eller inte.”

Det här med invandrare inom äldrevården och de äldres svårighet att förstå läkare och vårdare dåliga svenska har vi diskuterat på jobbet. Under de diskussionerna har de flesta uttryckt förståelse för detta.

Överhuvudtaget handlar det om i vilka miljöer och skikt av samhället man lever och rör sig i. De som är mest positiva till invandring och invandrare är de som vet att de aldrig kommer att få invandrare till grannar. Så snart människor får pengar ser de till att flytta till områden där lika bor. Såg nyligen en artikel i DN om segregationen i Stockholm som aldrig varit så stark. Likadant ser det ut i Malmö, Göteborg osv.

Det som kan bli grannar till invandrare är negativa, så ser det ut överallt i världen. Av de som har problemformuleringsprivilegiet blir det benämnt främlingsfientlighet fast det handlar om mänsklighet. Bullshiten om tolerans är rent hyckleri.

Unknown sa...

"Det är inte speciellt rimligt att tro att islamister (islam?) tar makten i Sverige."

Nähä, så vi behöver inte oroa oss?

De har inte tagit makten i Indonesien heller, men tog i samband med en kris chansen att sakta men målmedvetet ta över en provins. Först gällde det bara familjerätt bland muslimer, men efter hand tog de över allmän lagstiftning för alla invånare.
Något som tycker det verkar rimligt att de är nöjda?

Unknown sa...

Det är väl inte mycket rimligare att islamister tar makten i Storbritannien, eller hur?

Fast sharialagar finns redan där, med udden riktad mot kvinnor och barn:

"Top lawyers have written guidelines for British solicitors on drafting 'sharia-compliant' wills which can deny women an equal share of their inheritance and entirely exclude non-believers, it was revealed today.
The Law Society, which represents solicitors in England and Wales, has written a guide on Sharia succession rules that will be used in British courts. It will mean that children born outside of marriage and adopted children could also be denied their fair share."

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2587215/Sharia-Law-enshrined-British-legal-lawyers-guidelines-drawing-documents-according-Islamic-rules.html

Göran sa...

Nils, så egentligen är det en bostadspolitisk fråga? SDare kan inte påverka sin bostadssituation? För att de inte har några ekonomiska resurser?, för att de är outbildade?

Kanske ligger något i det men inte ens du kan väl tro att det skulle vara den verkliga anledningen.

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Det är helt orimligt att tro att islamister tar makten i Storbritannien. Inget som gör en förnuftig och rationell analys kan komma fram till detta.

Och the Law Society har dragit tillbaka sin rekommendation, efter påtryckningar från bland andra brittiska Humanisterna:
https://humanism.org.uk/2014/11/24/bha-statement-withdrawal-law-society-practice-note-sharia-wills/

Och du behöver inte oroa dig för att de skall tar makten i Sverige heller.

Nils sa...

Göran,

”nazismen som mer skrämmande än islam”

Det avslöjar vilken skruvad världsbild du har. Du som alla gapiga anti-godingar klamrar er fast vid 1930-talet. Nazismen utgör inget reellt hot någonstans i världen idag, islam däremot gör det överallt utom möjligen i Japan. Säkerhetstjänster i varenda land har islamisterror högst upp på agendan. Härhemma har Säpo konstaterat att det är antirasisterna som utgör största hotet, inte förvirrade nazister.

Personligen fruktar jag inte för ett ögonblick en nazistattack, kan inte säga att jag är särskilt orolig för en islamistbombning heller. Men med vetskapen om att uppemot 300 ”svenskar” åkt ner för att halshugga muslimer – män, kvinnor och barn – är sannolikheten större för att återvändande västhatare ska ställa till något.

I den andra tråden frågar du efter ”den verkliga anledningen”. Den verkliga anledningen är naturligtvis att vi gillar lika. Och svenskar gör det mer än alla andra, Sverige är mer segregerat än nästan alla andra europeiska länder. Det är ju inte så att vissa generellt sett är mer toleranta, de har bara ekonomi att det framstå som mer toleranta.

Det märkliga är att tolerans framhävs som en så eftersträvansvärd egenskap. Tolerans är bara ett kvarts snäpp bättre än främlingsfientlighet. Tolerans innebär att vi till nöds kan tänka oss att stå ut med något vi egentligen inte tycker om.

Göran sa...

Nils, så för dig ter dig sig normalt att det växer upp främlingsfientliga partier i Europa som t o m är öppet nazistiska? Svårt att förklara bort även för dig. Och här i landet har det väl skett ett tiotal mord utförda av nazister de senaste 10-15 åren jämfört med hur många mord som utförts i landet i islams namn?
Kolla på dagens forskningsrapport så ser du med all önskvärd tydlighet hur framträdande främlingsfientligheten är i ditt parti.

Ostronmannen sa...

Göran, lite fakta på dina påstående tack.
Gärna uppbyggda med om dådet skett o nazismens namn/tecken.
Gärna jämfört med antal mordförsök mm som skett i Islams namn. Vi har ju Stockholmsbombaren, Vilks... mmm.

Jag tror du är ute på väldigt hal is här, Göran. Nazismen i Sverige är i princip icke existerande som hot. Däremot minns jag 90 talet,d å fanns det ett reellt hot. Jämfört med i dag så känns det som något som vänster skrämmer barnen med.

Akta dig för att fråga efter fakta, lille Hugo, för då kommer alla tro du Nazist.

Nils sa...

Jag vet inte vilket nazistparti du talar om, men nazister möter överallt ett kompakt motstånd medan islam och islamister ständigt ursäktas av såna som du. De som kritiserar nazism anklagas aldrig för nazifobi medan islamofobi alltid är etiketten på motståndare till islam.

Beträffande "forskningsrapporten" du hänvisar till kan du läsa kommentarerna i den tråd du så förtjänstfullt tipsat om.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Du har ingen trovärdighet!

"nazister möter överallt ett kompakt motstånd"

Inte ÖVERALLT. Det har inte gjort det inom SD: http://www.expressen.se/nyheter/dokument/har-ar-sds-morka-bakgrund-i-nazism/

"medan islam och islamister ständigt ursäktas av såna som [Göran]."

Nej, Göran ursäktar inte STÄNDIGT islamister.

"De som kritiserar nazism anklagas aldrig för nazifobi medan islamofobi alltid är etiketten på motståndare till islam."

Nej, jag har många gånger kritiserat och är motståndare till islam och men får inte ALLTID etiketten islamofob. Tror inte jag etiketterats så någon gång.

Nils sa...

Ulf,

"Du har ingen trovärdighet!"

Men det har naturligtvis du som länkar till en kvällstidning som lierat sig med tre grovt kriminella vänsterfascister för att förfölja vanliga människor som inte har rätt åsikter.

"Nej, jag har många gånger kritiserat och är motståndare till islam"

Vad du säger i din lilla damm saknar helt betydelse. Om islamister mot förmodan skulle läsa bloggen här skulle de naturligtvis direkt se att din kluvna inställning till islam aldrig någonsin skulle utgöra ett hot mot dem.

Konsekvent och seriös kritik av islam kräver livvaktsskydd.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se