1 dec. 2014

Öppen tråd (December)

December, den tionde månaden
En öppen tråd för att diskutera det som inte passar in i andra aktuella inlägg, men ändå hör hemma på Humanistbloggen.

Det kan vara tips från läsare om intressanta artiklar och händelser eller förslag på förbättringar eller klagomål på bloggen. Detta inlägg är publicerat som första inlägg i månaden, så det är lätt att hitta tillbaka till genom att söka i Bloggarkivet till högerspalten.

12 kommentarer:

BlackLabel sa...

Seth Andrews presenterar vad kristendomen genom tiden kopierat, allt från musik, godis, logotyper leksaker eller varför inte hela kulturer

Seth Andrews - The Copycats: How Christianity Steals The Best Ideas

BlackLabel sa...

Välkommen till America.
Regissören Alexandra Pelosi drivs av en aldrig sinande nyfikenhet och ett uppriktigt intresse av lära sig mer om den ständigt växande och alltmer inflytelserika evangeliska kyrkorörelsen i dokumentären Friends of God.
Friends of God

Hågge sa...

Vikten av att frågan "Varför" i existentiell kontext har ett svar förefaller vara av viss central betydelse för många människor vilket ofta leder till tro på något övernaturligt som har förutbestämt allt. Allt ingår i en plan som i vissa fall har ett slutmål, t.ex. himmelriket i kristen tradition.
Det skulle alltså finnas en inbyggd logik i allt som sker och har skett eftersom det ingår i planen.
Om det nu inom kristen tradition är Himmelriket som är slutmålet så är min mycket enkla fråga denna:

Varför gå omvägen via detta som vi upplever nu, då och framgent innan slutmålet nås? Varför inte gå direkt till slutmålet? Det borde enligt beskrivningarna av egenskaperna hos planläggaren vara fullt möjligt.

Henrik Larsson sa...

Får jag be att tipsa om en grymt intressant BBC doc med klass om Kristendomens historia som troligen intresserar en del på bloggen?
http://www.svtplay.se/kristendomens-historia
En egen Oxford professor i religionshistoria i ditt vardagsrum, Diarmaid MacCulloch med initierad men ambivalent hållning till kristendomen.
Något för både ateister och religiöst lagda att lära sig och ta till sig av.
Inte svartvitt, inte enkelt. Inte Dawkins/Sturmark populism, men inte alls religionspropaganda heller. Om man inte är genuint intresserad av kristendomens historia och dess ihopflätning med kanske framförallt Europas historia kan man kanske åtminstone ta in avsnitt sex som bl.a. hanterar västvärldens skepticism i modern tid. Varmt rekommenderad och relevant för bloggens agenda vågar jag påstå.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Diarmaid_MacCulloch

Anders Hesselbom sa...

Förtydligande: Dawkins sysslar inte med någon populistisk version av kristendomens historia, utan snarare kristendomens anspråk.

Henrik Larsson sa...

Anders,

Det där är inget förtydligande utan din åsikt.
Det går alldeles utmärkt att anse att Dawkins speciella nedsättande retorik är klassisk populism på goda grunder.

men god helg för allan del

Anders Hesselbom sa...

Henrik Larsson, "Det där är inget förtydligande utan din åsikt."

Med min begränsade kunskap om epistemologi är påståenden om tings varande (såsom Dawkins naturalistiska verklighetsuppfattning) en fråga om sanningsanspråk, medan åsikter snarare har karaktären av tyckande (såsom vilken hipster-IPA som är bäst), men så är det alltså inte. I stand corrected. Tack!

Henrik Larsson sa...

Snälla Anders,

Vi behöver inte gå in på epistemologi för att reda ut detta.
Du gav en åsikt om något relaterat, som jag inte skrivit något om.
Det är ok, men inte något "förtydligande" av vad jag skrev utan en ny relaterad utsaga från dig (nåt om Dawkins och sanningsanspråk tror jag).
Om man vill "förtydliga" någon annans utsaga måste man veta vad den personen avsåg. Vilket är mycket svårt. Därför förtydligar man lämpligen endast sina egna utsagor och inte andras.
Gott så.
BBC dokumentären är i alla fall sevärd, som sagt.
Gott nytt.

Unknown sa...

Hur vet du att det var en åsikt om vi inte behöver gå in på epistemologi?

Anders Hesselbom sa...

Tack Henrik, will do!

Göran sa...

Lyssnade på avsnitt 6 och det var intressant. Gav en del fördjupning och insikter.

Henrik Larsson sa...

Coolt Göran,

Gott nytt!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se