18 dec. 2014

Vedervärdiga ideologier


Vi måste stoppa SD och deras vedervärdiga ideologi. Det här är ett oförargligt påstående som ligger i tiden. Men det är inget oviktigt påstående utan tvärtom en viktig markering att göra gentemot högerextremism och rasism. Vi argumenterar mot SD för att deras idéer skulle orsaka skada om de implementerades. Det är inte så att de som företräder SD är onda personer som vi vill hindra, helt oavsett vad de tycker och tror. Vi vill stoppa deras ideologi.

Vi måste stoppa IS och deras vedervärdiga ideologi. Igår rapporterade media om att IS dödat över 150 kvinnor som vägrat gifta sig med IS-krigare. Dagen innan rapporterades om att Talibanerna mördat nästan 150 barn på en skola i Pakistan. Men att vilja stoppa IS och deras vedervärdiga ideologi är inte riktigt lika oförargligt. Prova att skriva det på Facebook ska ni få se, något jag gjorde igår. Plötsligen handlar det inte om en farlig ideologi längre, utan om onda människor som hade kunnat motivera sina onda handlingar med vilken ideologi som helst. Och kom ihåg att nazisterna och kommunisterna var värre.

Menar man då att svenskar egentligen är goda men kan falla offer för SD:s ideologi om ingen säger ifrån, medan människor från Afghanistan och Irak egentligen är onda och kan motivera sina ondskefulla handlingar utifrån vilket kärleksbudskap som helst? Att påstå detta vore rasism och inkonsekvens. Menar man att eftersom nazister och kommunister mördat fler så är islamism ett marginellt problem? Att påstå detta vore att relativisera våldet i Mellanöstern bortom alla rimliga gränser.

Nej, det är en medmänsklig skyldighet att arbeta mot våldsideologier. Alla våldsideologier. Islamism är en sådan ideologi

Talibaner, Al Shabaab och IS har något att samlas kring, en gemensam ideologi att driva, något som de tillsammans håller för heligt. Utan detta hade de inte haft något gemensamt. Denna ideologi innehåller enormt ondskefulla uppmaningar och regler om hur man korsfäster oliktänkande och håller slavar. Om bara budskapet hade varit att de skulle överösa sina motståndare med blommor hade vi inte haft lika stora problem. Det är samma sak inom politiken. Jämför kommunister med socialdemokrater, fascister med konservativa.

Läror som innehåller våld används också för att berättiga våld. Det här borde inte förvåna någon.

3 kommentarer:

Anders B Westin sa...

Ideologier är en sak. Alltid finns det någon/några som får för sig om något.
Viktigare att diskutera är orsakerna till att vissa och i värsta fall många upplever dessa ideologier som trovärdiga.
SD lever på misslyckande bland de övriga. Ingen har i grunden koll på vad globaliseringens utslagningsmekanismer har att erbjuda framtiden.
Livet är så komplext att vissa kan rösta på SD bara för att man släcker gatubelysningen i den upplevt bortglömda byn.

Nils sa...

"Livet är så komplext att vissa kan rösta på SD bara för att man släcker gatubelysningen i den upplevt bortglömda byn."

Hur vet du det?

Unknown sa...

Det är litet skillnad på militanta, faktiskt våldsutövande rörelser, andra våldsbejakande ideologier och sådana som verkar demokratiskt utan våld, även om de kan ha extrema eller populistiska åsikter. ISIS kan t ex inte jämställas med Livets ord, men ej heller med SD.

Oavsett handlingar bör ändå alla ideologier och politiska program granskas och kritiseras utifrån sina grunder, historisk erfarenhet, förutsebara risker och konsekvenser.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se