23 dec. 2015

”Julfirandet tillhör alla”


Idag bråkar jag på SVT Opinion med de kristna som vill monopolisera julfirandet. Låt bli med det.
Det nutida julfirandet är en mosaik av hopplockade delar, både äldre och yngre än de kristna inslagen, både inhemska och inlånade. Julskinkan är vikingatida.
Tomten är en kombination av den nordiska gårdstomten, ett helgon från nuvarande Turkiet (S:t Nikolaus) och någon sorts Disneyfigur. Hade jag skrivit den här artikeln på 1800-talet hade julklapparna istället delats ut av julbocken, som det nu blivit tradition att elda upp i Gävle.
Namnet ”julklappar” kommer sig ur en tradition då man klappade på dörren för att snabbt slänga in ett vedträ eller en halmfigur, inte sällan med ett vidhäftat nid-rim om mottagaren, något som vidareutvecklats till dagens paket under julgranen.
Traditionen med klädd julgran har rötter i hednatiden men hämtades i sin nutida form från Tyskland för hundratalet år sedan. Den svenskaste av alla traditioner – det rituella Kalle Anka-tittandet klockan tre – går bara tillbaka till 1960. Och så vidare.
Jul och Lucia är helgdagar som hör till årstiden, som hör till oss alla! I den karga nordiska vinternatten behövs högtider som minner om ljus och generositet.
Julen är inte exkluderande utan alla kan vara med i firandet, oberoende livsåskådning. Om man håller sig till sanningen är Lucia- och julfirande i skolan inga som helst problem. Julfirandet tillhör alla.
Läs hela artikeln här.

3 kommentarer:

Erik M sa...

Jag har en gissning om vilka kommentarer denna artikel kan vänta sig: "Vilken halmgubbe du gör Patrik, naturligtvis vet alla kristna att Jesus inte egentligen föddes just den 25 december! Det är det ingen som påstår. De kristna vet mycket väl att julen inte ursprungligen är kristen och att många som firar den inte är kristna. Sluta säga att de tror det! Men hur som helst, julen är i alla fall i slutändan egentligen en kristen högtid som firas till åminnelse av Jesu födelse, och det är viktigt att barnen lär sig detta."

Patrik N sa...

Julen är en kristen högtid.

För några.

Julen är ett midvinterblot.

För några.

Julen är något annat.

För några.

Och varför inte låta den vara det..?

Något för alla.

Janolof sa...

Och här kommer en utläggning om ursprunget för själva ordet jul...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=6333520

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se