7 apr. 2016

En ateistisk student mördad i Bangladesh

Nazimuddin Samad, bild från hans facebooksida
Universitetsstudenten Nazimuddin Samad (28) har ikväll mördats i Dhaka, Bangladesh. Förövarna misstänks vara militanta islamister, vilka skanderade "Allahu Akbar" medan de hackade honom till döds.

Enligt Dhaka Tribune attackerades Nazimuddin runt 20:30 bangla-tid (6 april) då han tillsammans med några klasskompisar var på väg hem från skolan. Tre män på en motorcykel stoppade och började hugga Nazimuddin med macheter. De avslutade med att skjuta honom när han låg på marken. Var hans vänner tog vägen är för närvarande okänt och fast än det var gott om folk i området, kunde förövarna fly.

Nazimuddin, från Sylhet i norra Bangladesh, studerade juridik och var aktivist i Gonojagoron Moncho, en sekulariströrelse som propagerar för de pågående rättegångarna mot islamistiska krigsförbrytare från befrielsekriget 1971.

På hans facebooksida publicerade han regelbundet ateistisk och feministisk kritik mot islam. Han kritiserade både islamistiska politiska partier och brister hos den nuvarande sekularistvänliga regeringen. För en dag sedan skrev han att regeringspartiet Awami League skulle förlora makten om de inte gjorde snabba förändringar: "Situationen i landet, de ökande bristerna i lag och ordning, talar för att ni förmodligen förlorar makten snart".

I tidigare inlägg hade Nazimuddin kommenterat våldsamma predikningar från imamer som refererat till Koranen, med det ironiska "Islam är den högsta heder som kan ges till en kvinna!" Han efterfrågade också rättvisa för en flicka kallad Tonu, som hade våldtagits och mördats.

Nyligen kritiserade Nazimuddin premiärminister Sheikh Hasinas stöd till madrassa (islamiska skolor), vilka i ökad omfattning kopplas till islamistisk radikalisering och våldsdåd i landet. Nazimuddin hade också delat inlägg av Washiqur Rahman Babu, som mördades i en liknande attack förra året. Den utfördes av två madrassastudenter, vilka hävdade att de agerade på order av någon på deras islamskola.

I ett annat inlägg föreslog han en satirisk strategi för att motverka islamismens ökande inflytande i landet. Han skrev: "Snälla låt oss ha sharialag i bara fem år. Styr landet med Medina-lag. Jag lovar, efter dessa fem år kommer ingen muslim i Bangladesh fråga efter islamisk lag! Men efter förlusten och skadan dessa fem år resulterat i, kommer det ta 1400 år att återställa ett modernt land."

En tjänsteman vid polisen rapporteras ha sagt att förövarna måste ha bevakat Nazimuddin innan attacken och varit medvetna om hans väg hem. "Vi utreder faller noggrant för att finna motivet till mordet", sa han.

Rapport via IHEU. Läs även Mukto-Mona.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se