28 apr. 2016

Homosexuella mördade av islamister

Xulhaz Mannan (Facebook)
I måndags mördades två hbtq-aktiviteter i Dhaka. Ansar-Al-Islam, en al-Qaida-grupp, har tagit på sig terrordådet, som utfördes av en grupp på sju unga män som hacka ihjäl de två med macheter, ropandes "Allahu Akbar".

De mördade var Xulhaz Mannan och Mahbub Tonoy. Båda arbetade med Roopbaan, Bangladesh första hbtq-magasin som grundades 2014. De deltog även i organiseringen av prideparader. Den senaste paraden som skulle genomförts 14 april, ställdes in efter hot och båda två hade innan morden fått dödshot. [BBC]

Tanay Fahim (Facebook)
Andrew Copson, från IHEU, sa efter dådet:
The latest wave of attacks in Bangladesh demonstrate how broad the range of possible targets is for these killers, now extending to anyone who lives a life outside a narrow bracket of Islamist fundamentalism.
Detta är de första morden på homosexuella i Bangladesh (som uppmärksammats), utförda  av islamister. Hbtq-personer adderas nu till den långa lista av förföljda grupper: ateister, humanister, feminister, vetenskapsförespråkare, hinduer, kristna, hbtq-personer. Alla dessa betraktas som "ateister" i förhållande till islamisternas snäva tolkning av islam.

I Bangladesh råder en kraftig hbtq-fientliga norm, vilken staten är ansvarig för då det finns lagar som förbjuder homosexuella relationer (även om de sällan praktiseras). Här finns en parallell med blasfemilagar och förföljelsen av fritänkare, vilka anklagas för att "förolämpa religion" när de kritiserar religionsutövning eller ifrågasätter religiösa dogmers verklighetsförankring.

Det senaste exemplet på detta är två naturkunskapslärare som dömts till fängelse i sex månader för att ha yttrat "nedsättande omdömen" om islam. De hade sagt att Koranen inte är Guds ord och att det inte finns någon himmel. Detta retade upp 17-18-åriga studenterna, vilka tillsammans med föräldrar och andra hetsade mot lärarna till den grad att de låste in sig i ett rum och polisen fick ingripa för att stoppa mobben. Därefter arresterades lärarna.

Blasfemilagar och lagar mot "onaturlig sex" är djupt skadliga.

I gårdagens Studio Ett sändes ett reportage med bloggare och journalister som flytt Bangladesh och funnit en fristad i Sverige.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se