11 apr. 2016

Rashets på Sergelstorg

I lördags i förra veckan arrangerade Azerbajdzjanska föreningen en manifestation på Sergels torg i Stockholm. När Turkiska Riksförbundets vice ordförande Barbaros Leylani talade var det inte bara ett uttryck för nationalism, utan även rasism och rashets. Han sa bland annat:
"Turken vaknar. De armeniska hundarna bör akta sig! Död åt armeniska hundar! Död! Död! Död! 
Mina kära raskamrater [...] 
Den turkiska rasen kommer att enas! [...] 
Låt oss visa Sverige, Skandinavien och Europa vad turken står för. Vi tycker inte om blod, men vi kan låta blodet flyta när det behövs."
Detta är helt oacceptabelt och det räcker inte med att talaren anmäls för hets mot folkgrupp. Utifrån intrycket av inspelningen av talet verkar det vara uppskattat av åhörarna och inga kraftfulla protester förekom. Detta visar på att det finns ett allvarligt problem inom Turkiska Riksförbundet och Azerbajdzjanska föreningen, det handlar inte bara om att en av deras representanter löpte amok.

I år får denna organisation 520 000 kr av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Förra året fick de 631 000 kr. Hur är detta möjligt när myndigheten samtidigt ska arbeta mot rasism och extremism? Förra året valdes Turkiska Riksförbundet ut som en remissinstans av regeringen. De fick möjlighet att lämna synpunkter på promemorian Statligt stöd till civila samhället.

Glädjande har organisationens fristående ungdomsförbund Turkiska Ungdomsförbundet (TUF), som också får statsbidrag, fördömer talet. "Vi motsätter oss all form av rasism", skriver de på deras facebooksida.

Organisationer som denna måste reformeras i grunden för att de ska få något stöd av stat och kommuner. De ska inte få statsbidrag. De borde inte få tillstånd att tala på Sergels torg. Kommuner borde inte hyra ut lokaler till dem. Studieförbundet ABF, som valt att inte samarbeta med Sverigedemokraterna, borde inte upplåta sina lokaler åt dem.

För att detta ska kunna ske kan det finnas praktiska problem, som när stat och kommun fattar olika beslut att veta om en organisation sprider rasism och odemokratiska värderingar. Det finns också problem, för att underlätta beslut, om staten svartlistar vissa organisationer. Dock måste alla som jobbar mot rasism i samhället ändå vara överens om att det är helt oacceptabelt att staten gynnar organisationer som Turkiska Riksförbundet. Den svenska staten ska stå för vissa värderingar. Likabehandling av även rasistiska organisationer är inte en av dessa.

Lyssna på TV4 Nyheter (2:45 minuter in) eller hör och läs talet nedan.

Rättelse: Texten uppdaterad. Manifestationen genomfördes i lördags och arrangerades av Azerbajdzjanska föreningen [DN].

54 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

"Med mkngkulturen kom mångrasismen", påpekar Mohamed Omar: https://detgodasamhallet.com/2016/04/01/med-mangkulturen-kom-mangrasismen

Anders Hesselbom sa...

Ordföranden är aningen bättre ;-) https://www.youtube.com/watch?v=eY7E9WMhHaI

Ibland känns det mycket skönt att ha sina sympatier i den politiska mitten.

Lennart W sa...

Förkastligt som detta är, vidgar det ändå iaf mina perspektiv lite. Vad är rätt och fel? Vilka är de onda och vilka är de goda? (Frågan är retorisk, naturligtvis är verkligheten sällan så enkel att det bara handlar om goda mot onda.)

Recap: För några år sen vill en del av Armenien bli självständiga från Azerbajdzjan. Det eskalerade och blev krig, och Azerbajdzjan tappade kontrollen över enklaven Nagorno-Karabach. Detta med stöd av Ryssland, vilket togs som ett tidigt tecken på Putins allt större farlighet för omvärlden. Och det stackars Azerbajdzjan var våldtaget. Och Armenien och speciellt Ryssland var aggressiva och en fara för folkrätten och världsfreden.

I lördags hade den Azerbajdzjanska Föreningen ordnat en demonstration på Sergels Torg med anledning av denna konflikt som nyligen har blossat upp igen. Så vad gjorde det turkiska riksförbundets vice ordförande där? Tydligen ser turkar och azerbajdzjaner varandra som en sorts broderfolk. Iaf talar de närbesläktade språk. Folk var upprörda över Armeniens aggression så här skulle det minsann göras upp! Vill DE ha krig så ska de få det! Blod ska flyta! Sa förlorarna i Nagorno-Karabach-kriget. Vi stödjer er! sa turken. Vilket ju ändrade på allt! För som alla vet, utom Turkiet som frenetiskt förnekar det, så utsatte turkar armenier för folkmord under det första världskriget! Så egentligen är det ju Armenien som ska ha vår sympati! Eller? Vilket gör vad då med vår attityd till Rysslands inblandning i kriget mot Azerbajdzjan?

Det finns även en religiös dimension i detta. Armenier och ryssar är kristna, azerbajdzjaner och turkar är muslimer.

Att det gnisslar mellan Ryssland och Turkiet även om Syrien är bara en del av mönstret. Rysslands stöd till Assad går tillbaka till den tid då Assads Baath-parti var socialistiskt och fick stöd från Sovjetunionen, bl a då också utbyte mot en rysk hamn i Medelhavet. Men så är det paradoxalt nog också den samvetslöse diktatorn och alawiten Assad som ändå har varit en garant för religiös pluralism, och då även för kristna.

Men ok, det må vara hur det vill med det där. Det är *inte* ok att uppmana till folkmord på Sergels Torg! Och speciellt inte med stöd av svenska skattepengar! Kanske det ändå bara är det vi måste hålla fast vid?

NOTA BENE! Känner mig väldigt osäker om i stort sett allt jag skriver i detta inlägg. Kanske har helt galet fel.

Lennart W sa...

Noterar att blogginlägget har fel på en punkt. Demonstrationen anordnades *inte* av det Turkiska Riskförbundet utan av den Azerbajdzjanska Föreningen.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/kallade-armenier-hundar-nu-avgar-han/

Ang de nya stridigheterna mellan Armenien och Azerbajdzjan: http://www.dn.se/nyheter/varlden/sammandrabbning-mellan-armenien-och-azerbajdzjan/

Lennart W sa...

Äh, osäker som sagt. Men det var nog fel av mig att koppla ihop denna konflikt från tidigt 90-tal med Putins expansionism. Kanske blandar ihop det med något annat. Vill nog mest att mina försök här ska ses som iaf något sorts försök till att se skogen bland alls träd. Någon annan som har bättre koll?

Ulf Gustafsson sa...

Tack för påpekandet, Lennart W.

Texten rättad.En uppmärksam person borde sett att det var flest Azerbajdzjanska flaggor bland åhörarna. Det finns också vad som ser också ut att vara flaggor från Östturkestan.

Hågge sa...

För att avgöra var mina sympatier ligger i denna konflikt behöver jag veta var de inblandade står i konflikten Palestina/Israel ......

Ulf Gustafsson sa...

Bra att MUCF och ABF gör något:
http://www.mucf.se/mucf-har-beslutat-att-utreda-bidraget-till-trf
http://www.abf.se/Press-Nyheter/Pressmeddelanden/2016/ABF-utreder-Turkiska-Riksforbundets-medlemskap/
Förhoppningsvis ledare utredningarna till indragna bidrag och att samarbete upphör.

Lars Torstensson sa...

Kaplan på middag med högerextrema

På bilder från 2015, som bl a Expressen återger, "sitter bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) på middag med företrädare för högerextrema, fascistiska gruppen Grå Vargarna.

Med på middagen finns också Barbaros Leylani, vice ordförande i Turkiska Riksförbundet som nyligen fick avgå efter att han kallat armenier för hundar – och ropat ut över Sergels torg att blodet ska flyta.

Efter att konsekvent ha vägrat att svara på frågor kommenterar Kaplan bilderna i ett pressmeddelande:

– Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för ...

Senare kom ett pressmeddelande via Miljöpartiet där ministern kommenterar bilderna ... Jag och Miljöpartiet tar alltid fullt avstånd från alla typer av högerextrema organisationer och yttringar."

En av dem som kritiserar Kaplan är Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna, som säger till Expressen: "Det är väldigt olämpligt. Det är uppenbart att han delvis har goda relationer med den här turkiska riksföreningen och att de har det otroligt dåliga omdömet att bjuda in en fascist till sina tillställningar. Kaplan har alltså valt att ha goda relationer med en sådan förening ..."

http://www.expressen.se/nyheter/kaplan-pa-middag-med-hogerextrema

Anders Hesselbom sa...

Kaplan är ändå rätt obesvärad med vad som påstås om honom. Eller så är det bara jag som betraktar detta spektakel med mina "antirasistiska glasögon". ;-)

Lars Torstensson sa...

Mehmet Kaplan har gjort värre saker än så,
och ändå kommit undan med det. Så varför skulle han vara besvärad?

Toleransen för övertramp av proislamister är stor i regeringen. Ja, den bidrar ju aktivt till finansieringen av fundamentalistiska samfunds verksamhet.

Patrik N sa...

Var e brudarna, Kaplan?

http://www.trf.nu/tumsiadin-iftarina-bakan-mehmet-kaplan-katildi/

Göran sa...

Ser tufft ut för Kaplan nu. Kritiken är massiv och det ser ut som han får lämna.

Ulf Gustafsson sa...

Lite skymundan hamnar det faktumet att Turkiska Riksföreningens vice ordförande äter middag bredvid Grå vargarna och organisationen stolt publicerar bild på detta på sin hemsida.

Lars Torstensson sa...

"Kaplan har träffat islamister vid flera tillfällen"

Mehmet Kaplan har också vid flera tillfällen träffat representanter för den islamistiska organisationen Milli Görüs. Det avslöjar SVT Nyheter. Sådana fanns med vid den middag som Kaplan nu kritiseras för att ha deltagit i. Och på en middag 2013, när Kaplan var riksdagsledamot, träffade han Milli Görüs svenske ordförande Yavuz Selim Celik.

Kaplan uppger att han finner politiken de står för "svår att förstå, för mig är den högerinriktad", säger han.

"Men på ett inspelat tal på ett evenemang anordnat av Milli Görüs är tongången en annan.

I slutet av koran-läsningstävlingen säger ministern:

– Vi måste verkligen tacka de som ligger bakom ett sådant här fint evenemang. De förtjänar verkligen ett tack, sade Mehmet Kaplan då."

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-nyheter-avslojar-kaplan-har-traffat-islamister-vid-flera-tillfallen

Lars Torstensson sa...

Kaplan har en dold, islamistisk agenda?

Mehmet Kaplans beteende styrker onekligen Nalin Pekguls beskyllning att han har en dold, islamistisk agenda. Han säger en sak till islamisterna och något helt annat till journalisterna.

http://www.svd.se/pekgul-kaplan-har-dold-agenda

Lars Torstensson sa...

"Kaplan - ett islamistiskt troll i Sveriges regering"

Nalin Pekgul är troende muslim, men hon har i den här frågan även fått stöd av ex-muslimer. Mohamed Omar, som numera har övergett islam, skriver t ex i juni 2015 på bloggen Det goda samhället:

"Mehmet Kaplan satt flera år i styrelsen för Charta 2008, en organisation som ogenerat försvarar jihadistiska terrorister. Dess samarbetsorganisation i Storbritannien, Cage UK, är inte bättre. Grundaren Asim Qureshi kallade monstret 'Jihadi John' – den engelske jihadisten som slaktade bakbundna människor med kniv – för 'en fin ung man'. Asim har också själv uppmanat till jihad mot väst.

Kaplan bjöd den antisemitiske konspirationsteoretikern Yvonne Ridley till Sveriges riksdag där hon höll tal på ett seminarium som arrangerades av Miljöpartiet. Och så vidare ...

Mehmet Kaplans karriär är ... kantad av skumma aktiviteter och samröre med islamister och terrorister. Det är svårt att få detta att gå ihop med hans roll som statsråd i en svensk regering. Han försöker hålla sig undan granskning. Men hur länge till? Han kan inte gömma sig för alltid. Någon gång kommer trollet ut i ljuset, och vare sig han lockas ut av någon trolljägare eller snubblar ut av egen klantighet, så spricker han."

https://detgodasamhallet.com/2015/06/13/mehmet-kaplan-ett-islamistisk-troll-i-sveriges-regering

Är det det som nu håller på att ske?

Anders Hesselbom sa...

Patrik N,

"Var e brudarna, Kaplan?

http://www.trf.nu/tumsiadin-iftarina-bakan-mehmet-kaplan-katildi/"


Det panikrensas bland länkar, denna är redan raderad.

Men Kaplan själv säger att han har ett starkt stöd. Om det stämmer, kastar det en mörk och mycket otäck skugga över miljöpartiet.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/kaplan-svarar-pa-kritiken

Patrik N sa...

"Det panikrensas bland länkar, denna är redan raderad."

Det är säkert bara en sedan länge planerad uppdatering av siten som råkar ske just nu, det finns ju inget att dölja om jag förstått de inblandade parterna rätt. Kaplan är faktiskt "humanist och demokrat", som Fridolin uttryckte det. En god människa alltså.

Anders Hesselbom sa...

Oops...!

http://web.archive.org/web/20160414173847/http://www.trf.nu/tumsiadin-iftarina-bakan-mehmet-kaplan-katildi/

Patrik N sa...

Nä men, Internet glömmer alltså inte. När jag kollade fanns inte bilderna med och sidan var helt textbaserad. Kul, i alla fall!

Undrar förresten om det idag är lika skambelagt att vara MP-väljare som SD-väljare? Kanske värre rentav?

Patrik Lindenfors sa...

Älskar web archive!

Lars Torstensson sa...

Gröna som stödjer Erdogan

Det finns också miljöpartister som stödjer despoten Erdogan i Turkiet, som förföljer kurder och fängslar journalister. En av dem är språkrör i Grön Ungdom.

https://detgodasamhallet.com/2016/04/10/fragor-till-miljopartisten-yasri-khan/#more-3983

Patrik N sa...

Det är inte utan att man låter som en foliehatt nu men ordet 'infiltration' har faktiskt inställt sig i mitt huvud de senaste dagarna.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

Vilka har infiltrerat? De organisationer Kaplan umgås med har olika agenda och är sinsemellan oense. Men de kanske bara bedrar oss, politiken i Turkiet är kanske bara ett spel för att lura oss svenskar. Nej, nu blev det foliehatt av det.

Patrik N sa...

Ulf,

Jag håller med, det är verkligen foliehatt.

Lars Torstensson sa...

"Alternativ" andlighet i Mp

Det har alltid funnits starka, gröna krafter som ivrar för andlighet, i synnerhet "alternativ" sådan, som islam och antroposofi. Det sätter förstås sina spår i medlemskåren. Andligheten ses som en motvikt till miljöförstörande materialism. Även de stolligaste ockulta teorier har i Miljöpartiet engagerade förespråkare.

Ostronmannen sa...

Lars T skrev:."Även de stolligaste ockulta teorier har i Miljöpartiet engagerade förespråkare."
Trodde först du syftade pa Patrik L:s feminism och MP sympatier,, men kom på att han nyligen gjort avbön mot den ena av de två värsta avarterna.

Den finns mycket ogräs där Kaplan vandrar. Undrar varför ingen granskar?? DN visste om detta redan i höstas tex, men tyckte inte det var något att skriva om. Först att fa från dessa avslojanden verkar ofta vara alternativ media:'Nyheter idag, flashback och den där socialdemokratiska ledarsidan som man blir bannad om man länkar till.

Ja det finns många ulvar i fårakläder numera...

Göran sa...

Lars T, om man ska hålla med dig för en gång skull så visst stämmer det att MP är ett parti för alternativ andlighet och även andra alternativa rörelser.
Det är nog utan tvekan det mest toleranta partiet vi har, även Patrik L var välkommen. Och tydligen fyller de en funktion i samhället då de väl ligger på ett stöd på mellan 6-10% av väljarkåren.
Toleransen är så stor så att en troende muslim med kontakter i en helt annan politisk miljö kunnat bli minister i Sverige. Vi får se hur det går med det. Lite pudlande nu senast kanske räddar honom.

Patrik N sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars Torstensson sa...

Göran.

Hyckleri

Är det "tolerans" att acceptera islamistisk intolerans, och islamistiska fördomar? Det tycker inte jag. Snarare är det synsättet hyckleri.

Patrik N sa...

"Är det "tolerans" att acceptera islamistisk intolerans, och islamistiska fördomar? "

Ja, det är tolerans. Notera att tolerans således är ett begrepp som inte 1:1 ska förväxlas med "gott" eller "önskvärt".

Lars Torstensson sa...

Tolerans

Patrik N.

Det är inte vad jag lägger in i begreppet. Inte heller vad Miljöpartiet vanligen lägger in i det. De brukar nämligen använda ordet tolerans just som ett honnörsord, som signalerar öppenhet, vidsynthet och respekt för mänskliga fri- och rättigheter.

Patrik N sa...

Nyheter Idag* avslöjar nya kopplingar mellan Kaplan och Turkiska organisationer med nära band till Erdogan:

http://nyheteridag.se/ni-avslojar-kaplans-hemliga-mote-med-grovt-korrupte-akp-toppens-kansli/

* Hoppas att bloggen klarar att en länk till Nyheter Idag ges.

Göran sa...

Det finns ju en korrekt betydelse av tolerans och det är i detta sammanhang; respekt för andras (avvikande) åsikter. Och det går ju i linje med respekt för mänskliga rättigheter. Sen har du inte någon större skara med dig som kan hävda att Kaplan stödjer islamism. Så din utgångspunkt är felaktig.

Patrik N sa...

Lars,

Det är dumt att använda ordet på det sättet. Man kan få för sig att tolerans är något gott och att intolerans är något ont. Det är inte alltid sant.

Lars Torstensson sa...

Tolerans

Göran m fl.

Om man låter tolerans betyda respekt även för dem som inte respekterar andras åsikter, utan vill påtvinga dem sina egna, så har man i viss mån upphävt den ursprungliga betydelsen.

Lars Torstensson sa...

Stockholms moskéchef kallar Kaplan islamist

Göran skriver: "Sen har du inte någon större skara med dig som kan hävda att Kaplan stödjer islamism."

Kaplan har helt öppet varit företrädare för organisationer med islamistiska kopplingar, och han har varit med och anordnat islamistiska möten. Sameh Egyptson skriver:

"I en artikel för den välrenommerade Tunisnews beskriver Imam Mahmoud Khalfi, direktör vid Stockholms moské och nuvarande ordförande för Imamrådet i Sverige, Mehmet Kaplan som islamist. 'Genom Mehmet Kaplans politiska karriär skedde ett genombrott för islamisterna i svensk politik.' I artikeln berömmer Khalfi Sverige och dess styrande som 'har normaliserat relationerna med Islamiska Förbundet som är kända för sin tillhörighet till Muslimska Brödraskapet'. Han nämner också Abdirizak Waberi som en känd brödraskapsmedlem som lyckades få en riksdagsplats 2010 för det största allianspartiet ...

Kaplan lyckades bland annat med att organisera ett viktigt möte i Sveriges riksdag den 16 april 2008 med det internationella brödraskapets ledande personligheter. Med på mötet fanns också Mahmoud Khalfi själv, vid den tidpunkten ordförande för Islamiska förbundet i Sverige (IFiS) ...

Kaplan är aktiv i Islamiska Förbundet och var ordförande för SUM, Sveriges unga muslimer, en underorganisation för Islamiska Förbundet ...

Att Mehmet Kaplan nu festat med Turkiska Riksförbundet, vars avgående vice ordförande uttalat sig om kristna armenier och använt uttryck som blod och ras är inte så märkligt med tanken på hans ideologiska bakgrund. Frågan är bara hur länge Kaplans ideologiska bakgrund ska kunna förenas med en svensk ministerpost. I fallet Omar Mustafa satte Stefan Löfven ner foten och fick honom att välja mellan att lämna socialdemokraternas partistyrelse eller den ledande posten i Islamiska Förbundet. Hur länge ska Mehmet Kaplan fortsätta på sin ministerpost?"

https://samehegyptson.wordpress.com/2016/04/15/dags-nu-att-avga-mehmet-kaplan

Patrik N sa...

Ulf,

Vad tror du, är det dags att börja prata infiltration nu?

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/kaplan-umgas-med-erdo-ans-man-i-sverige

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

Fortfarande osäker på vem som infiltrerar - AKP enligt denna artikel.
Om Kaplan var delaktig i den infiltrationen, så var det väldigt smart att delta på flera arrangemang med motståndare till AKP. Det förvirrade oss verkligen.

Patrik N sa...

Eller hur.

Ulf Gustafsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anders Hesselbom sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Patrik N sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lars Torstensson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lars Torstensson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Göran sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Patrik Lindenfors sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Göran sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Göran sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lars Torstensson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Göran sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lars Torstensson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lars Torstensson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se