25 maj 2016

En skolavslutning i religionsfrihetens tecken

Den blomstertid närmar sig med raska steg och lika traditionsenligt som psalm 199, uppkommer det konflikter om var skolavslutningarna ska hållas. I Hudene skola, utanför Herrljunga, beslutade rektorn att skolavslutningen i år ska ske i bygdegården istället för kyrkan:
– Vid förra årets skolavslutning var det några barn som inte deltog och föräldrarna motiverade det med att de inte ville att deras barn skulle vara med i kyrkan, säger Victoria Andersson. Vi arbetar efter skolans värdegrund som säger att alla barn är lika mycket värda och anser att alla barn ska kunna vara med på det som händer i skolan och kom fram till att bygdegården kunde vara en bra lokal. Vi skulle ha de traditionella sångerna och talen och tårtbuffén som är tradition i Hudene. [bt.se]
Några föräldrar gillade dock inte detta och arrangerade en konkurrerande skolavslutning i kyrkan vid samma tidpunkt, på torsdagskvällen. Skolan som har den goda värderingen att alla elever ska känna sig välkomna och kunna delta vid en gemensam skolavslutningen beslutade då flytta sitt arrangemang till morgonen samma dag.

Denna historia slutade alltså bra. Hudene skola får i år en skolavslutning i religionsfrihetens tecken. Inga elever känner sig tvingade att delta i religionsutövning och de som vill delta i religionsutövning kan göra detta efter skoltid.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Religionsfrihet eller splittring och tvång?

"Inga elever känner sig tvingade att delta i religionsutövning och de som vill delta i religionsutövning kan göra detta efter skoltid."

Var de inte snarare tvingade att avstå från firande i kyrkan?
"Vid förra årets skolavslutning var det några barn som inte deltog och föräldrarna motiverade det med att de inte ville att deras barn skulle vara med i kyrkan."

Bygdegård, förresten? Låter det inte misstänkt lokalpatriotiskt och nationalistiskt...

Patrik Lindenfors sa...

Tyvärr verkar historien få ett mindre bra efterspel. Från P4:
"Bråket kring skolavslutningen i Hudene har skapat olust hos lärarna. Flera funderar på att byta jobb, och några har redan varit på andra arbetsintervjuer.

– Jag har personal som jag inte är säker på att de är kvar till hösten tack vare det här. Det känns jobbigt, särskilt med den lärarbristen som är nu, säger rektorn för Hudene skola, Victoria Andersson.

På vilket sätt menar du att det här har påverkat deras beslut att stanna eller inte?
– Man känner att man inte har förtroende från föräldrarna, det är det som det handlar om."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6439656

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Nej, de får besöka kyrkan när de passar dem. Bara inte när skolplikt råder, och det är ett tvång.

Och jag tycker det ska vara öppet att vara kritisk till ev. nationalismen i bygdegården. De är dock tveksamt om det ryms inom religionsfriheten.

Patrik L,

Läste det, men ville vara hoppfull i inlägget. Ofta är det ateistisk föräldrar som får klä skott för konflikten. Jag tror dock kristna föräldrar har ett större ansvar för uteblivet samförstånd.

Unknown sa...

Ulf,
"Denna historia slutade alltså bra."

Med en splittrad klass utan lärare?

Hur vet du att ateisternas (?) barn alls får besöka kyrkan?

Det verkar dåligt med samförståndsviljan även hos de anti-kyrkliga föräldrarna:

"Förra året noterade hon [rektorn] att ett antal barn inte var med på avslutningen i kyrkan. Föräldrarna ville av olika skäl inte låta dem delta. Efter kontakt med föräldrarna visade det sig att eleverna skulle utebli även i år."

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Hur vet du att alla kristna föräldrars barns får besöka kyrkan? Det finns många olika kristna fraktioner.

Unknown sa...

Det vet jag inte. Det hålls tyst om de "olika skälen" till varför barnen tvingades stanna hemma.
Men du skrev ju:
"Nej, de får besöka kyrkan när de passar dem. Bara inte när skolplikt råder, och det är ett tvång."

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se