27 maj 2016

Rashid Musa förtalade Ayaan Hiris Ali i Aktuellt

Religion får en större roll i samhället och religionsundervisningen blir då ännu viktigare. Detta diskuterade Christer Sturmark och Rashid Musa, från Sveriges Unga Muslimer, i gårdagens Aktuellt. Se på SVT Play. (19 minuter in i sändningen startar ett reportage om religionsundervisningen och efter 23 minuter debatten med Sturmark.)


Hetast blev det i samtalet när Rashid Musa försvarade religion genom att påstå att andra värderingssystem också kan vara problematiska. Han sa:
"Liberala värderingar kan orsaka krig. Precis som humanistiska värderingar också kan orsaka våld och terror, så kan vad som helst, t.ex. så har vi en hatpredikant som heter Ayaan Hirsi Ali som bekänner sig i den tron. Hon har uppmanat till terrorhandlingar. Hon har bland annat försvarar Anders Behring Breivik och hyllat honom."
Det är talande att Hirsi Ali är det värsta exemplet som kan ges. Blir det inte värre när liberala och humanistiska värderingar tillämpas? Och det är talande att det måste ges en falsk bild av henne för att motivera detta. Hirsi Ali har sagt många saker som jag inte håller med om, men hon har inte uppmanat terrorhandlingar eller försvarat eller hyllat Brevik. (Läs en sammanfattning av vad Hirsi Ali sagt.)

Om detta är ett signifikant exempel på hur Sveriges Unga Muslimer i sin organisation kultiverar och sprider oriktiga uppfattningar om andra människor är det djupt olyckligt. Sveriges muslimer är värda bättre företrädare.

16 kommentarer:

Göran sa...

Jag kan inte tolka det annat än att hon rättfärdigar Breiviks vidriga massmördande.
"Fourthly and finally, that one man who killed 77 people in Norway, because he fears that Europe will be overrun by Islam, may have cited the work of those who speak and write against political Islam in Europe and America – myself among them – but he does not say in his 1500 page manifesto that it was these people who inspired him to kill. He says very clearly that it was the advocates of silence. Because all outlets to express his views were censored, he says, he had no other choice but to use violence."

Ulf Gustafsson sa...

Göran skrev väldigt tydligt att Hiris Ali rättfärdigar Breviks vidriga massmördande. Utifrån vad Hirsi Ali uttryckt, menade Göran, kunde han inte tolka det på annat sätt.

Rättfärdigar jag Görans åsikt med meningarna ovan eller berättar jag bara vad Göran skrev?

Patrik N sa...

Det står klart att Göran inte kan göra någon annan tolkning än den han gör. Därmed vet vi lite mer om Göran och hans förmåga att göra tolkningar men vi vet utifrån detta intet mer om Hirsi Ali.

Göran sa...

Det är bevisligen en hel del som delar min tolkning.

Patrik N sa...

Att man har sällskap är ingen säker indikator på att man har rätt.

Göran sa...

Den är tillräckligt säker för mig.

Anders Bergdahl sa...

Göran, du måste fråga dig VARFÖR folk för fram en viss tolkning, kan det t.ex. vara så att en del ogillar religionskritik och att man därför gör allt för att föra fram att religionskritiker kan tolkas på ett negativt sätt och att denna negativa tolkning är en medveten konstruktion för att föra fram fundamentalistiska ideologier.
Att du har sällskap av IS sympatisörer i din tolkning KANSKE borde få dig att tänka till ;-)

Patrik N sa...

Pudelns kärna är funnen.

Anders Hesselbom sa...

Spot on.

Göran sa...

Anders B, du kan ju framföra vilka vilda teorier som helst men det vore fördel om de hade någon koppling till verkligheten också.

Ulf Gustafsson sa...

*kasta sten i glashus*

Patrik N sa...

:)

bjorn sa...

Fråga till Göran, hur tolkar du citatet till att Ayaan Hirsi Ali rättfärdigar Breiviks mördande? Som jag förstår det refererar hon vad Breivik själv sagt vara sitt motiv vilket inte INTE var inspiration från vad kritiker av politisk Islam skriver. Inte för att det gjort henne medskyldig men det är hursomhelst inte i närheten av hon rättfärdigar dådet.

Göran sa...

Björn,
ja man kan ju faktiskt fråga sig vad hennes syfte med uttalandet är. Först nämner hon att Breivik är rädd för att Islam ska ta över Europa. Något som han förmodligen har gemensamt med Ayaan Hirsi Ali av allt att döma.
Sedan vill hon tydligen ha sagt att hon inte inspirerat honom till dådet. Men hon vill framhålla att de som inte agerat aktivt mot islam är de som inspirerat honom till dådet. Möjligen är det för starkt att säga att hon rättfärdigat Breiviks agerande men det är hur som helst ett vidrigt sätt att sätta fokus på hur en psykotisk persons rättfärdigar sina terrorhandlingar. På så sätt så använder hon Breivik till att lägga skulden på de som inte agerat aktivt mot islam.

Anders Bergdahl sa...

Göran,

Precis som att Hitler aldrig kommit till makten om de som var tysta hade agerat tidigare.. det passiva stödet är inte oskyldigt...
Som du resonerar Göran så kan man inte resonera om skäl varken till den galne norrmannens agerande eller IS utan att anklagas för att rättfärdiga dem, men en sådan inställning blir det rätt svårt att föra en diskussion om hur liknande utveckling ska undvikas att ske igen...

Göran sa...

Anders B, jag är inte säker på vad du åsyftar men man får väl välja sina strider vad beträffar att agera. Jag håller inte med varken Breivik eller Ayaan Hirsi om att muslimerna håller på att ta över västvärlden lika lite som jag höll med Hitler om att judarna höll på att ta över världen. Dessa påståenden får snarare hänvisas till psykiatriska diagnoser.

Däremot finns det många andra skäl att protestera om man ser något som är galet.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se