18 juni 2016

"Granskare av statligt stöd själv dömd för ekobrott"


Omar Nur, som har beviljat en halv miljon skattekronor till Sveriges förenade muslimer för deras arbete med islamism antirasism, har fällts för ekobrott och själv sysslat med islamistisk verksamhet för skattepengar: den nu nedstängda Jasminskolan, som har rekordet i kritik från skolverket (90 punkter). Dagens Nyheter rapporterar:
Det var 2009 som Omar Nur, parallellt med sin statliga anställning, tillträdde ordförandeposten i Sommaren ekonomiska förening. Verksamheten var bred och bestod av muslimska begravningsceremonier, vigselförrättning, resebyrå och undervisning. Året därpå fick föreningen tillstånd att starta en friskola i Norrköping med muslimsk konfessionell inriktning. Skolan – som döptes till Jasminskolan – värvade på kort tid ett 80-tal elever och blev berättigad till kommunal ersättning.
Lärarproblem och andra bekymmer hopade sig emellertid från start, elevernas trygghet och utbildning ansågs vara i fara, skatterna släpade efter och våren 2013 stängde Skolinspektionen till sist verksamheten. Förödande kritik hade bland annat riktats mot kränkande behandling av elever, att undervisning i islam förlagts till vanlig skoltid samt att elever känt sig tvingade att delta fredagsbönen.
Omar Nur verkar rätt så olämplig på sin post och det vore således rimligt att omplacera honom till arbetsuppgifter där han inte kan orsaka skada - men vad säger generaldirektören?
– Vi har fullt förtroende för vår handläggare, säger generaldirektör Lena Nyberg.
Det är här den verkliga skandalen gömmer sig. Bedömningen av Nur har helt enkelt brustit. Han har alltså dömts för ekobrott, startat en muslimsk friskola som stängts ner för att den inte följt de mest grundläggande av skolverkets regler och upprepade gånger hällt pengar över organisationer som förknippats med islamistisk extremism och hat mot homosexuella. Vad mer krävs för att man ska anses som olämplig?

Bidragsutbetalningen till Sveriges förenade muslimer bör stoppas, Omar Nur bör omplaceras och den ansvariga generaldirektören prickas. Arbete med antirasism är viktigt, då kan man inte ge pengar till organisationer som arbetar med motsatsen.

13 kommentarer:

Patrik N sa...

Bra!

Lars Torstensson sa...

Mycket sant!

Lars Torstensson sa...Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har - som ofta har påtalats - en lång tradition av att stödja extrema islamiska sammanslutningar. Det gjorde man även under den tid när Alice Bah Kuhnke basade för myndigheten, som då hade namnet Ungdomsstyrelsen.

Johan Lundberg skriver så här i en artikel i Göteborgs-Posten tidigare i år, "Så hamnade Miljöpartiet sida vid sida med islamister":

"Under Alice Bah-Kuhnkes (MP) tid som generalsekreterare för Ungdomsstyrelsen, från september 2013 till valet 2014, erhöll Hussein Hamad från Borlänge bidrag för islamofobi-projektet Under ytan: 576 000 kronor. Vid samma tillfälle beviljades ”Göteborg mot islamofobi” 591 000. Göteborgs rättvisecenter, som drev projektet, poängterade i sin presentation av projektansvarige Amanj Aziz dennes ”normkritiska” arbete.

Aziz och Hamad verkar i den mest konservativa sunnimuslimska miljön: den salafistiska. I kretsen runt Göteborgspredikanten Anas Khalifa tillhör de den radikala undervegetationen i ett nätverk av organisationer som ringlar sig ner via Sveriges Muslimska Råd, Sveriges Unga Muslimer och studieförbundet Ibn Rushd från Islamiska Förbundet i Sverige. Det senare är i sin tur del av Federation of Islamic Organizations in Europe, som brukar beskrivas som Muslimska Brödraskapets europeiska gren. Företrädare för dessa organisationer säger sig tala i svenska muslimers namn. Sanningen är att de representerar salafism och närliggande islamtolkningar."

När får vi se ett slut på denna destruktiva samhällssponsring av extremister?

Ulf Gustafsson sa...

Jag tänker tills vidare vara försiktig med min kritik av Alice Bah Kuhnke. Som avsvarig för en myndighet måste man förhålla sig till de lagar, förordningar och riktlinjer regeringen och riksdagen utfärdat. Om man inte gillar dem så är det svårt att utföra jobbet man är tillsatt att utföra.

När hon väl blev ansvarig dom minister, satte hon igång en översyn av regelverket. (Förmodligen för hon uppmärksammats på brister och problem, kanske ur egna erfarenheter.) Huvudansvariga är de som tidigare haft hennes ministerpost och andra som upprättat det regelverk som finns idag.

Patrik N sa...

Ulf,

Det är bra med försiktighet när man inte vet så mycket. Som i fallet med Ali Baba och de 50 mörkt klädda moskérövarna tex.

Lars Torstensson sa...

Ungdomsstyrelsen skulle enligt sina regler endast ge bidrag till föreningar som respekterar "demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering". Ändå gav man alltså, även under Bah Kuhnkes tid, stöd till extremister vars inställning i dessa frågor i hög grad kan ifrågasättas.

Sedan bjöd Bah Kuhnke som kultur- och demokratiminister in bl a Fatima Doubakil, representant för den extremiststämplade Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, till kulturdepartementet, och hon tog glatt en selfie tillsammans med henne. För det fick hon mycket kritik, och hennes omdöme blev med rätta ifrågasatt.

Men sedan tycks hon ha bättrat sig, och det är onekligen glädjande.

Ulf Gustafsson sa...

Lars T,

Jag tror att lagen, förordningar och riktlinjer inklusive regeringsbrev består av mer än en mening. Jag tror dessa ska läsas och tolkas som en helhet.

"Extremiststämplade" av vem då, SÄPO? Jag ogillar MRRK, men någon måtta får det vara på hetsjakten.

Patrik Lindenfors sa...

Patrik N,
Nyheter Idag är en nyhetssida som nästa enbart publicerar negativa nyheter om mörkhyade, så vi länkar inte dit härifrån bloggen av princip. Deras nyheter är för vinklade för att vara trovärdiga.

Lars Torstensson sa...

Ulf G.

Det är givetvis flera bestämmelser som styr Ungdomsstyrelsens och dess efterträdares verksamhet, men att bortse från demokrati- och jämställdhetsaspekterna för att andra stödvillkor är uppfyllda kan knappast anses vara i enlighet med reglerna.

Det är kritiker av extrem islam som har extremiststämplat Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, beroende på att den har haft kopplingar till islamism och extremism. En av kritikerna är Lars Åberg, redaktör för Humanisternas medlemstidning Humanisten. Bedriver han hets, menar du?

Lars Torstensson sa...


Doubakil & co “torgför islamistisk propaganda”

hävdar Lars Åberg. Han konstaterar i en artikel i Göteborgs-Posten: “I Sverige finns ett islamistiskt nätverk som talar om särskilda muslimska rättigheter och om ett muslimskt civilsamhälle avskilt från det gemensamma. I den här miljön är Fatima Doubakil en central person genom sin inblandning i Muslimska mänskliga rättighetskommittén, Centrum mot rasism, Charta 2008 och Afrosvenskarnas riksförbund.”

Som exempel på Doubakils extremism skriver Åberg:

“2013 ingick Doubakil tillsammans med sin make Kitimbwa Sabuni och Islamiska förbundets Omar Mustafa i en liten grupp, som skickade in en larmrapport till FN med krav på att den svenska staten ska övervaka och styra mediernas rapportering om frågor med anknytning till islam.

Rapporten beskrev Sverige närmast som en apartheidstat. Regeringens insatser mot hedersförtryck kritiserades för övergrepp på minoritetsgrupper och rapportskrivarna begärde kvoteringar i samhället baserade på religiös tillhörighet.”

http://www.gp.se/nyheter/debatt/ni-torgf%C3%B6r-islamistisk-propaganda-1.5103

Lars Torstensson sa...

Stöd åt dömda terrorister

Ivar Arpi skrev för ett par år sedan i magasinet Neo:

“Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK) ... har gång på gång gjort uttalanden som tyder på att de har svårt att skilja på jihadism och islam.

Fatima Doubakil, styrelseledamot i Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK) ... bjöd exempelvis in Munir Awad och Ali Berzengi till ett seminarium 2010. Berzengi hade 2005 dömts för att ha samlat in runt en miljon kronor till islamistiska terrorister i Irak. Samma Munir Awad dömdes 2012 till tolv års fängelse i Danmark efter att ha planerat ett terrorattentat mot Jyllandsposten. Doubakil själv är även knuten till organisationen Charta 2008 som tar dömda terrorister i försvar, bland annat Munir Awad ...

MMRK vill tillåta mänskliga rättigheter – så länge de stämmer överens med sharialagar.”

http://magasinetneo.se/blogg/islamismen-ar-inte-representativ-for-islam

Lars Torstensson sa...

MMRK har främjat antisemitism

“Pengar från Allmänna arvsfonden, Ungdomsstyrelsen och Folke Bernadotteakademin används till att finansiera antisemitisk propaganda som del i ’antirastistiska’ projekt,” skriver Johan Lundberg i en artikel 2013. Han konstaterar bl a: 2011 inbjöd MMRK, tillsammans med andra organisationer, den brittiska journalisten Yvonne Ridley att tala vid ett seminarium. Ridley är känd för upprepade antisemitiska uttalanden, och för att ha stött islamistiska terrororganisationer och -ledare.

http://www.expressen.se/debatt/med-antirasismen-som-tackmantel

Ostronmannen sa...

Lars T, denna information har varit känd på nätet allt för länge, men det är glädjande att även vanlig media skriver om det. Det finns massor av intressant information ute just nu om alla konstig föreningar som har fått bidrag

Här är en sida som har en sammanställning denna dag:
https://toklandet.wordpress.com/2016/06/20/radet-av-enade-kreoler-har-fatt-over-11-miljoner-kronor-i-bidrag-2016-av-mucf/

Man kan ju läsa själv och se vad som ligger bakom.

Även sidan ledarsidan.... som man inte får länka till,l har artikel idag.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se