2 juni 2016

Grattis Sara Mohammad! Utsedd till årets MR-pristagare av Svenska FN-förbundet

Sara Mohammad får Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets MR-pristagare för sina insatser mot barnäktenskap och hedersrelaterat våld.

Bilden är från morgonens Gomorron Sverige
Svenska FN-förbundet instiftade för tre år sedan utmärkelsen Årets MR-pristagare för att uppmärksamma en person som har gjort viktiga insatser för mänskliga rättigheter i Sverige.

- FN-förbundets styrelse har i år beslutat att ge priset till Sara Mohammad, aktivist och debattör som verkar för flickors och unga kvinnors rättigheter och bland annat engagerar sig mot barnäktenskap och hedersrelaterat våld, berättar Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Motiveringen lyder:
"Årets MR-pristagare är en orädd och engagerad försvarare av flickors och unga kvinors rättigheter. Som medlem i Svenska FN-förbundets nätverk mot barnäktenskap är hon med och arbetar för ett totalförbud mot barn- och tvångsäktenskap i Sverige. Årets MR-pristagare påminner oss om att många unga i Sverige fortfarande utsätts för hedersrelaterat våld. Som modig och aktiv debattör står hon upp mot rådande maktstrukturer och tvekar inte att tala klarspråk när det krävs. Årets MR-pristagare 2016 är Sara Mohammad."

6 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Grattis Sara - ett mycket välförtjänt pris! :-)

Lars Torstensson sa...

Här kommenterar Sara Mohammad regeringens långt om länge framlagda förslag om att skärpa demokrati- och jämställdhetskraven på föreningar och samfund som får statliga bidrag:

http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/regeringen-sk%C3%A4rper-bidragskoll-av-f%C3%B6reningar-3394952

Lars Torstensson sa...


Informationskampanj om hedersförtryck

Länsstyrelsen i Östergötland driver en informationskampanj mot hedersförtryck, som bl a visar varför Sara Mohammads och Pela-Fadimeföreningens arbete är så viktigt.

http://us11.campaign-archive2.com/?u=4358d76325a47c5aa83d0119e&id=74139c1216&e=50e5942332

Lars Torstensson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars Torstensson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars Torstensson sa...

Länken fungerar inte.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se