1 juni 2016

Juno (öppen tråd)

En öppen tråd för att diskutera det som inte passar in i andra aktuella inlägg, men ändå hör hemma på Humanistbloggen.

Det kan vara tips från läsare om intressanta artiklar och händelser eller förslag på förbättringar eller klagomål på bloggen. Detta inlägg är publicerat som första inlägg i månaden, så det är lätt att hitta tillbaka till genom att söka i Bloggarkivet till högerspalten.

44 kommentarer:

Henrik Larsson sa...

Good stuff:
http://americanhumanist.org/news/details/2016-05-humanist-group-launches-initiatives-for-racial-justi

Bra artikel, in passing:
http://www.rawstory.com/2016/05/hitchens-dawkins-and-harris-are-old-news-a-totally-different-atheism-is-on-the-rise/

Göran sa...

Han har kallats den störste idrottsmannen genom tiderna. Men har var inte bara idrottsman. Han kunde uttrycka sig i ord också.
Här löser han ett problem som en och annan humanist tagit upp.
"We all have the same God, we just serve him differently. Rivers, lakes, ponds, streams, oceans all have different names, but they all contain water. So do religions have different names, and they all contain truth, expressed in different ways forms and times. It doesn't matter whether you're a Muslim, a Christian, or a Jew. When you believe in God, you should believe that all people are part of one family. If you love God, you can't love only some of his children" Muhammad Ali

Patrik N sa...

"Vi inom polisen ska bejaka mångfalden".

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article22969048.ab

Dessvärre är det som bejakas nog i själva verket enfalden.

Patrik N sa...

Arbetarbladet kommer inte längre i sin nyhetsjournalistik (sic!) att rutinmässigt (dvs i varje artikel man publicerar) benämna Sverigedemokraterna som ett "rasistiskt parti".

Motiveringen till att man 2014 valde att rutinmässigt (dvs i varje artikel man publicerar) kalla Sverigedemokraterna för rasistiska var kanske inte ett exempel på särskilt god filosofi. Så här lät det: ”Sverigedemokraterna är inte ett riksdagsparti som alla andra. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Därför kallar Arbetarbladet SD för ett rasistiskt parti även på nyhetsplats.” (min fetning)

Men som ni alla vet, svensk nyhetsrapportering skulle aldrig vara politiskt influerad. Aldrig. Men om Arbetarbladet nu eventuellt kanske ändå varit det, på ett systematiserat sätt ända sedan 2014 (i varje artikel man publicerat), så har man nu beslutat sig för att inte längre vara det. Så nu kan ni lita på nyhetsrapporteringen igen. Den är inte, upprepar inte, politiskt influerad. Och alla journalister på Arbetarbladet arbetar nu på ett sakligt sätt utan politisk bias. Precis som de alltid har gjort.

http://www.arbetarbladet.se/gavleborg/darfor-benamner-vi-inte-langre-sverigedemokraterna-som-rasistiska

P.S. Om någon skulle tro att det skulle kunna vara eller har varit så här även på andra nyhetsredaktioner så är det naturligtvis fria fantasier som inte stämmer överens med verkligheten. Media skulle aldrig göra så här. Som de gjort. Såatteh, ... cirkulera. D.S.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

Varför missrepresentera vad AB skriver? Inget i artikeln handlar om att det var "politiskt influerat".

Att de slutar verkar mest bero på att de ger upp inför nätkrigarnas attacker. Alternativt att de anser de vunnit den övergripande striden och nu struntar i att bekämpa några Snapphanare. Allmänheten vet nu att SD är rasister: "Men det behovet finns inte för Sverigedemokraterna."

Patrik N sa...

Ulf,

Jag skriver tydligt att Arbetarbladet inte av politiska skäl fattat beslutet att kalla SD för rasister i varje artikel de skrivit om SD de senaste två åren. Inte tror du väl att Arbetarbladet skulle bedriva en politisk kamp i sin nyhetsjournalistik?! Det hade ju faktiskt varit helt absurt och dessutom givit s.k. alternativa medier helt rätt.

Som du skriver så är det helt fel att missrepresentera någons åsikter. Det skulle tex Arbetarbladet aldrig vilja göra när de ska redogöra för SD:s åsikter. Därför fattade chefredaktören beslutet om att det rasistiska partiet SD i varje publicerad nyhetsartikel alltid skulle kallas för det rasistiska partiet Sverigedemokraterna. Så att ingen av journalisterna skulle behöva fundera och ingen läsare skulle behöva tvivla. Nu, efter två år, så vet alla att SD är ett rasistiskt parti så nu behöver Arbetarbladet inte längre skriva ut det i varje publicerad artikel. Arbetarbladets nyhetsjournalistiska uppdrag är därmed slutfört och journalistiken har vunnit ännu en seger.

Heja, Arbetarbladet!

Anders Hesselbom sa...

Hur hanterar man Det Rasistiska Partiet Miljöpartiet™ hos Aftonbladet?

Ulf Gustafsson sa...

Bra, då är vi helt överens.

Patrik N sa...

Anders,

Det är bara Sverigedemokraterna som är ett rasistiskt parti. Det framgår klart av Arbetarbladets beslut 2014.

Lennart W sa...

Bryr mig inte så mycket om MP. Men behöver inte en stämpling av MP som rasister motiveras alls på den här bloggen av en av dess skribenter?

Korrektion: Anders står visst inte längre som skribent här..? Har iaf gjort det förr, och bidrar ju regelbundet med podden tillsammans med John Hoidi.

Är det en massa ironi här? Ofta lite knepigt på nätet. Blir mest tröttsamt att behöva gissa när människor egentligen menar tvärtom mot vad de säger. Var iaf lite sparsamma med det kryptiska, iaf om ni inte VILL bli missförstådda, just sayin'.

Anders Hesselbom sa...

Jag har tydligen slarvat med min footer, så den tål att upprepas:

Sedvanliga ursäkter ifall jag kränker någon.

Göran sa...

Ja kan vi få en förklaring på MP som ett rasistiskt parti?

Patrik Lindenfors sa...

MP är inte rasister. Jag förmodar att det handlar om missförstådd humor.

Anders Hesselbom sa...

Såklart. Miljöpartiet snarare antirasister som, lite naivt, låtit sig infiltreras av personer med rasistiska åsikter och värderingar. Sedan dess har man både slängt ut folk och gjort en skrivelse, men det kommer ändå vara roligt att driva med miljöpartiet under lång tid framöver... :-)

Lars Torstensson sa...

Grön rasism och "islamofobi-fobi"

Miljöpartiet är programmatiskt antirasistiskt, men har ändå ibland främjat rasism. Det har man gjort genom att i kulturrelativistisk anda stämpla all kritik av islam och islamism som rasistisk och främlingsfientlig, och genom att förorda ökat stöd till moskéer - även sådana som sprider antisemitism, kvinno- och hbt-förakt. Islamister vill ofta begränsa vanliga muslimers rättigheter, och hindra dem från att gifta sig med och ibland även umgås med icke-muslimer, klä sig som de vill, skaffa sig den utbildning de vill, om de är kvinnor, o s v. Det är ett slags rasism. Ändå har MP gett islamister högt uppsatta positioner i partiet. MP inbjöd också den ökända antisemiten Yvonne Ridley att tala i riksdagen, och gav henne därigenom legitimitet.

I sin iver att uppvisa mångfald och tolerans har man välkomnat personer med mycket obehagliga åsikter i sina led, och tolererat även intoleransen.

Till sist blev det ohållbart.

Anders Hesselbom sa...

Lars, visst är det så.

Patrik N sa...

Arbetarbladet skriver inte att MP är rasister så jag får be er att vara försiktiga i frågan till dess vi hör något från Gävle.

Göran sa...

MP är alltså huvudsakligen antirasistiskt har t o m deras värsta belackare här erkänt. Har ofta haft svårt att tolka vad Anders H vill säga men en fungerande lösning skulle kunna vara att tolka hans uttalanden som att han menar det motsatta.

Anders Hesselbom sa...

Bra påpekande, låt oss inte dra några förhastade slutsatser innan regeringsvänlig media gjort sitt avgörande uttalande.

Lars Torstensson sa...

MP är programmatiskt antirasistiska, d v s de är antirasistiska enligt sitt program. Men de har inte sällan haft svårt att efterleva detta.

På hbtq-sajten QX Qruiser har jag en tråd med följande rubrik: "Kulturrelativismen och mångkulturalismen urholkar antirasismen, feminismen och hbtq-rättigheterna." Jag konstaterar där att dessa företeelser tenderar att göra antirasister till rasister, feminister till antifeminister och homosexuella till homofober. Det är det som i inte så liten utsträckning har skett i MP.

Lars Torstensson sa...

Regnbågsparaden i Göteborg söndag 14:30

Idag söndag avgår Regnbågsparaden, årets mäktigaste manifestation för mångfald och allas lika värde, från Götaplatsen till Bältesspännarparken, där tal, allsång och artistuppträdanden väntar. Vi samlas kl 14:30 på Götaplatsen. Humanisterna tågar tillsammans med Vetenskap och Folkbildning. Alla är välkomna at delta.

BlackLabel sa...

Sharia Law debatt med Maryam Namazie, Annemarie Waters vs Ayyaz Khan, Jon Butterworth
Sharia Law - 2011

Göran sa...

BlackLabel, intressant debatt. Finns minst sagt en hel del att göra i det området.

Patrik N sa...

Göran Greider upptäcker åsiktskorridorens existens: https://samtiden.nu/25486/goran-greider-jag-ar-inte-rasist/

"– Jag blev kallad rasist. [Men] jag blev ändå lite skakad över att beredskapen och viljan att diskutera de här extremt svåra frågorna var så svag. Kända vänsterskribenter som hört av sig tycker att jag har rätt men de skulle inte gå ut och säga det själva. Det ligger något i att det finns en åsiktskorridor."

Patrik N sa...

Gissa hur stor andel av 180 av MSB undersökta bränder på asylboenden som sedan 2012 har varit anlagda utifrån?

a) 11 %
b) 38 %
c) 79 %

Gissa först och kolla sedan in svaret: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6452483

Ostronmannen sa...

Fast MP är väl det enda partiet i riksdagen som anser att hudfärg är kopplat till beteende, uppförande och intelligens. Åsa Romson Almedalen-14.

Jag har då aldrig hört någon annan riksdagspartiledare prata om hudfärg i nedlåtande, skuldbeläggande och generaliserande termer? Antirasriskt? Hm. Kanske MP har en annan ordbok an vi andra.

Ostronmannen sa...


"Gissa hur stor andel av 180 av MSB undersökta bränder på asylboenden som sedan 2012 har varit anlagda utifrån?"

Konstigt, för läste man ickealternativ media så var det ju 100% rasister (hm MPfolk alltså...hm) som gjorde det.
Tur att man läser även alternativ media så man får fler perspektiv. Kanske PL ochUlf borde göra förresten)
. Ulf vägrade ju tro på fritösen(om jag minns rätt) PL har ju ofta kallat folk som läser alternativmedia lite lätt nedvärderande omdömen.

Borde inte detta Ulf och PL stämma till lite eftertanke? Hade tex Nils rätt oftare an ni? Hur kunde ni stänga av honom för att han länkade till den förträffliga ledarsidan. (Vågar inte skriva vilken) vars ägare röner mer och mer förtroende.

Patrik Lindenfors sa...

Jag gissade rätt.

Patrik N sa...

Snyggt, Patrik!

Min bild var helt annorlunda så jag hade inte klarat av att gissa rätt om jag själv hade fått frågan.

Ulf Gustafsson sa...

20 anlagda bränder på asylboenden är skrämmande många. Var det svenskar som anlade dem?

Patrik N sa...

Ulf,

Håller verkligen med! För att jag ska ha möjlighet att svara på din fråga behöver du först definiera "svensk".

Ostronmannen sa...

160 år väl ändå mer skrämmande Ulf.

Anders Hesselbom sa...

Vem har rätt att kallas svensk?

Patrik N sa...

Fantastisk inblick i en hyfsat högt uppsatt chef på Sveriges Radios syn på SR:s eventuella vänsterdragning politiskt sett (lyssna på den dolda inspelningen): https://putilov.org/2016/06/16/hur-opartiskt-ar-public-service/

Patrik N sa...

"Fritt fram för hen att simma med bar överkropp."

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/fritt-fram-for-topless-i-badhus

Frågan är om man får visa mer än så om det exempelvis skulle påbjudas av religiösa skäl? Kanske pastafarianer vill visa den gudomliga spaghettin?

Patrik N sa...

Det låter som om den här skribenten på Aftonbladet är arg på män: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/henriktorehammar/article23047541.ab#abBody

Finns det någon annan grupp som man idag kan uttrycka sig så här generellt och ... ilsket ... om i dagspress? Ja, Sverigedemokrater förstås, men annars? Någon som har något tips?

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

Var det rätt länk? Ser inte kopplingen mellan dina kommentarer och artikeln.

Patrik N sa...

DN rapporterar stort om en YouGov-mätning från Storbritannien tidigare idag. Mätningen indikerar att Storbritannien stannar i EU och YouGov uppges enligt DN ha varit träffsäkra när det gällde det senaste parlamentsvalet (2014) i Storbritannien. YouGov var det institut som var allra mest träffsäkra när det gällde att förutspå det svenska valresultatet 2014 för Sverigedemokraterna men DN har under detta år slutat att referera till YouGovs mätningar av den svenska väljaropinionen. Det uppgivna skälet är att YouGovs mätningar inte är att lita på. DN upphörde med sin rapportering av YouGovs mätningar samtidigt som YouGov rapporterade att SD intagit platsen som det största svenska partiet i väljaropinionen (hösten 2015). Det tycks i alla fall mig som att DN värderar YouGovs mätningar beroende på vilket utfall de får.

http://www.dn.se/ekonomi/dagsfarsk-opinionsmatning-storbritannien-stannar-i-eu/

Anders Hesselbom sa...

Patrik N, YouGov har presterat bra när de mätt svensk opinion. SVT säger att undersökningar med mindre än 50% svarande är osäkra, men väljer ändå att använda sig av undersökningar med 45% svar. Man skulle kunna tänka att detta bara är ytterligare fall av "kränkt av fakta", men båda SVT och DN är vänster och att presentera bra siffror för SD kan bli en självuppfyllande profetia.

(Apropå SVT's vänstervridning så säger cheferna att personalen ska undvika att dela politiskt material, men att de ser mellan fingrarna om materialet är vänstervridet eller gynnsamt för den politiska vänstern. Utåt sett beskriver man sig hellre som oberoende.)

Patrik N sa...

Det har med tiden blivit väldigt låg aktivitet på bloggen. Jag kommer därför inte längre att följa den eller delta i diskussioner. Tack för den tid som varit!

Patrik Lindenfors sa...

Vi ses på FB istället, där är diskussionerna fortfarande vildvuxna för den som gillar sånt. Vad gäller annan aktivitet så har vi fortfarande många läsare, över 1000 om dagen, även om den årliga sommarnedgången nu börjar synas i statistiken.

BlackLabel sa...

Letter From an Ex Muslim
Why Do People Leave Islam Letter From an Ex Muslim

Henrik Larsson sa...

Hittar ingen kontemporär öppen tråd. så klistrar in detta här .

Knappt 45 ganska väl spenderade vetenskapsfilosofiska minuter för den hugade om kvantmekanik:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/779142?programid=793

BlackLabel sa...

Matt Dillahunty och Matt Slick debaterar frågan "Är sekulär humanism bättre än kristendom?
Is Secular Humanism superior to Christianity?

Inte mycket till motstånd från Slick, denne ville hellre prata om Axiom/presuppositionalism och "hur kan vi veta något överhuvudtaget om världen bara är naturlig"
Presuppositionalism: https://en.wikipedia.org/wiki/Presuppositional_apologetics

Ps. Hittade inte "öppen tråd för Oktober så lägger här.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se