18 juni 2016

Lär om Koranen

Simon Sorgenfrei, religionsvetare, och Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi, berättar om Koranen i Bildningspodden – en podcast för vetgiriga.

8 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Sändaren om svensk islam

Här intervjuas Mohammad Fazlhashemi, tillsammans med Mohamed Omar och Aje Carlbom, i tidskriften Sändaren. Man diskuterar svensk islam, och striden om hur Koranen ska tolkas. Omar säger bl a: “Man måste ha en mer kritisk syn på Koranen. Muslimska ledare måste erkänna att problemet i grunden inte är IS, utan texterna. Vad ska vi göra med dessa texter i dag? För man kan inte i första andetaget läsa de delar av Koranen som hyllar våld och i det andra fördöma terrorattacker.”

http://www.sandaren.se/nyhet/hur-ser-islam-ut-pa-svenska

Göran sa...

Lars T,
du kapar tråden direkt?

Göran sa...

Hur som helst, nu har jag lyssnat på Bildningspodden och det var intressant om man vill få en större förståelse om Koranen. Kan även rekommendera en video från BBC faktiskt om islam som också var mycket givande.

https://www.youtube.com/watch?v=iM7Zn64fBTI

Men det kanske är mer riskfritt för ens färdiga åsikter att lyssna på Omar.

Lars Torstensson sa...

Göran.

Jag "kapar" inte tråden mer än du själv gör.

Menar du att kritiken av de hatiska och våldsamma texterna i Koranen inte håller?

Göran sa...

Lars,

Trådstartaren lade in en länk från Bildningspodden med rubriken Lär om Koranen. Men det verkar som om varken bildning eller lärdom är något som intresserar dig. Du lägger i stället in något annat. Därför kapar du tråden vilket du inte ens verkar vara upp till att förstå.

Lars Torstensson sa...

Göran.

Jag la in en kompletterande länk, med fler lärdomar om Koranen. Som du tydligen är ointresserad av, eller oförmögen att förstå.

Göran sa...

Intressant Lars, jag förmodar att du kanske inte kan betecknas som en typisk Humanist. Men du jobbar tydligen med att vara väldigt selektivt med att hämta "data" från källor och har väl åtminstone 50 gånger hänvisat till en extremt labil ex-muslim vid namn Omar som t o m under en kort tid av sitt liv varit islamist och för närvarande är kristen? Dessutom hämtat från en kristen källa som ibland kan vara väldigt selektiva även de när det gäller att publicera "data" om islam och andra icke-kristna religioner. Så visst har jag jag varit inne och börjat läsa din s k kompletterande länk men kunde konstatera att detta inte var den mest pålitliga källan om man seriöst vill vetal mer om Koranen.
Lyssnade du på inslaget i Bildningsloggen innan du lade ut din "kompletterande länk"? För om du gjort det så skulle du inse att Koranen kan tolkas på lika många sätt som det finns muslimer och vi kan även inkludera Omar här denna gång.

Lars Torstensson sa...

Göran.

Jag tror att min syn på islam är ganska typisk för humanister.

Mohamed Omar är vad jag förstår numera inte kristen utan ateist.

Skälet till att jag ofta hänvisar till Mohamed Omar är att han är kunnig - han har egna erfarenheter både av extrem och tolerant islam - skriver bra och har ett sympatiskt engagemang mot islamismen.

Men jag har även hänvisat till islamistkritiker som Nalin Pekgul, Hanna Gadban och Irshad Manji. De två sistnämnda har bl a blivit publicerade på det sekulärhumanistiska förlaget Fri Tanke. (Apropå vad som är typiskt för humanister.)

Givetvis finns det många sätt att tolka Koranen. Det är jag helt överens med inslaget i Bildningsbloggen om. Problemet är den utbredda fundamentalistiska tolkningen, som lär att allt i Koranen är gudomligt och efterföljansvärt, även de hatiska och våldsamma texterna. Det är de som sporrar de terrorister som gång på gång plågar världen med sina dåd. Dessa texter bör därför diskuteras öppet - inte förtigas - och fråntas sin normgivande betydelse.

Men du kanske tror att dessa texter inte finns? Eller tycker du att det är för "selektivt" och "oseriöst" att dissa dem?

Jag tycker att muslimer ska ha rätt att vara selektiva, tänka fritt och "välja och vraka" i Koranen, precis som många kristna gör utan problem. De imamer som vill påtvinga de troende en reaktionär och en gång för alla fastställd form av islam bör ställas åt sidan.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se