10 juni 2016

Nej, politiker ska inte avgöra vad som är Guds vilja - men de ska avgöra till vad våra skattepengar går

Jacob Rudolfsson, biträdande generalsekreterare Svenska Evangeliska alliansen, missar i en debattartikel i DN helt poängen med Alice Bah Kuhnkes besked att staten vill skärpa kraven på demokratiska värderingar bland samfunden. Eller så låtsas han bara. För det handlar givetvis inte om att ministern lägger sig i förkunnelsen hos samfunden - de som så önskar får förstås fortsätta att vara misogyna sexfixerade homofober - utan det handlar om vad för verksamheter det är rimligt att våra skattepengar går till.

Problemet formulerades väldigt bra av 16 riksdagsledamöter som skrev följande på Aftonbladet Debatt i februari.
En demokrati kan – i yttrandefrihetens namn – uthärda att icke-demokratiska idéer framförs, men organisationer vars principer och praktiker bryter mot mänskliga rättigheter bör inte finansieras med skattemedel.
Det är aningslöst att som SST och en del kommunala myndigheter gör – anslår skattemedel till organisationer som säger sig företräda olika etniska eller religiösa grupper men som sedan inte uppfyller elementära demokratikriterier.
Att förbjuda kvinnor att inneha religiösa ämbete, att förbjuda kärlek före äktenskap och förbjuda homosexuell kärlek överhuvudtaget med mera är lika med att bryta mot grundläggande demokratiska principer.
Därför anser vi att de samfund, vilka på detta sätt bryter mot individens mänskliga rättigheter inte längre skall skattefinansieras. Detta behöver man inte ”utreda”, det behöver man istället åtgärda.
Hear hear!

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se