16 juni 2016

Staten är ingen önskvärd vårdnadshavare

Ekot har granskat Statens institutionsstyrelse (SiS) och rapporterar att barn och unga som omhändertagits av staten och bor på institutionsboende sätts i isoleringscell. Detta för att de är olydiga och inte gör som personalen säger, ofta verkar det ske som ren bestraffning. Det kan handla om att barn talar arabiska och inte slutar när personalen uppmanar dem. Det kan handla om att de kastar en apelsin på golvet, vid en besvikelse, och gör motstånd när personalen säger åt dem att gå till sitt rum. För detta sätts barnen i isoleringscell upp till 24 timmar.

Det staten gör mot dessa barn hade inte varit acceptabelt om det varit föräldrar som gjort motsvarande mot sina egna barn. Förmodligen är det under likvärdiga förutsättningar straffbart och barnen kan i grova fall omhändertas (av staten). När staten gör detta mot de unga finns det dock ingen som kan skydda individen mot övergreppen. Inte heller utdöms det straff, utan staten ska se över rutinerna; förordningar och lagar.

Reportaget visar på hur bristfällig staten är som vårdnadshavare. Inte sällan framförs det åsikter om att staten måste ingripa för att skydda barn som växer upp med olämpliga föräldrar. Det kan handla om föräldrar som lever i religiösa sekter, vars barn därigenom far illa. Innan det förespråkas att staten ska omhänderta barn, måste det dock säkerställas att staten är en önskvärd vårdnadshavare. Som det är i dag behandlar staten inte barn på ett värdigt sätt.

Lyssna på Sveriges Radios reportage.

1 kommentar:

Patrik N sa...

Det är nog inte helt lätt att vara vårdnadshavare till barnen ifråga.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se