14 juni 2016

"Svartklädd mobb till attack vid moské"

Från Expo:
En mobb på ett 50-tal svartklädda personer skanderade "jävla muslimer" och gick på måndagskvällen till attack mot personer utanför Stockholms moské.
— I mina ögon är det ett hatbrott, säger polisen i Stockholm.
– Ett femtiotal mörkklädda gav sig på personer som befann sig i närheten av moskén på Södermalm. Det finns fyra målsäganden och ett vittne i anmälan. Det kan även ha funnits fler. Enligt anmälan skrek gruppen "jävla muslimer". Det kan även ha skrikit annat. I mina ögon är det här ett hatbrott, säger Stockholmspolisens kommunikatör Mats Eriksson.
Det var klockan 22:43 som polisen fick larm om att ett 50-tal svartklädda gick till attack mot personer som firade den muslimska högtiden ramadan vid Stockholms moské på Södermalm.
Vad är det för idioti nu då? Grip hatarna och lås in dem.

12 kommentarer:

Patrik N sa...

"Grip hatarna och lås in dem."

Mellan gripandet och inlåsningen kan med fördel också en utredning äga rum. Allt är ju inte alltid som det ser ut vid en första anblick.

Anders Hesselbom sa...

Detta skulle kunna vara en mobb som befinner sig på stan för att bråka i största allmänhet, som kan ha ropat "jävla muslimer" till förbipasserande eller till och med internt till varandra. Konstigare saker har hänt. Men alla som får tiden att gå genom att bråka och förstöra bör förstås låsas in. Ska bli spännande att se vad som egentligen döljer sig bakom detta.

Patrik N sa...

Det hela tycks ha varit ett missförstånd och inte alls en planerad attack mot muslimer utanför moskén. Nån får gå ner i fängelsehålan och hämta upp fångarna ("hatarna") som Humanistbloggen slängde ner där häromdagen.: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/fotbollshuliganer-tar-pa-sig-moskeattack-pa-soder

Primärkällan:

"”Firman Boys”/”AIK:s Yngsta” v/s ”Kompisgänget Bajen”/”Bajen Hit Squad”, 13 juni 2016
En mobb bestående av AIK grabbar från ”Firman Boys” och ”AIK:s Yngsta” samlades på en krog i centrala Stockholm för att se EM-matchen mellan Sverige och Irland. Efter matchen tog sig 25 av dessa grabbar till Folkungagatan på Södermalm för att se om Hammarbys motsvarigheter satt på något ställe. På platsen syntes dock inga Bajengrabbar till och ligan rörde sig istället mot en restaurang i närheten för att kunna bevittna nästa EM-match mellan Belgien och Italien.

Väl på krogen upprättas kontakt med Hammarbys ligister samtidigt som ytterligare ett tiotal AIK grabbar ansluter. En Bajen-spotter syns till och jagas bort från området vid krogen. Bajen är alltså med allra största sannolikhet kvar med en liga på stan. KGB hävdar att de har för avsikt att ta sig till restaurangen där AIK:s grabbar ser matchen men när FB förstår att det, som så många gånger förr, bara är tomma ord så skickas spotters ut till flera platser på Södermalm, däribland en pub vid Mariatorget där KGB med undergrupp slutligen kan lokaliseras.

AIK-ligan som idag är på hugget och trötta på Bajens sedvanliga lögner och krångel påbörjar direkt den förhållandevis långa promenaden mot Mariatorget. I höjd med Stockholms Moské vid Björns trädgård ser mobben ett tiotal unga män som börjar skrika och kasta projektiler bestående av bland annat sprayfärgsburkar, sten och glasflaskor. AIK grabbarna tror först att det är Bajen och kliver på. AIK-ligan börjar jaga stenkastarna men förstår ganska snart att dessa inte är några Hammarbysupportrar. AIK-ligan splittras dock upp något men ett 30-tal grabbar fortsätter jakten på det riktiga målet - Hammarbys KGB - och AIK ligan tar sig via Götgatan och Sankt Paulsgatan till Mariatorget.

Den taggade AIK-ligan med ligister i alla åldrar når Mariatorget strax efter kl: 22.30 och får syn på Bajens liga som står samlad ovanför den trappa på Blecktornsgränd som senare skulle bli platsen för boxet. AIK-mobben väntar först på att Bajens liga ska ta sig ned för trapporna men inser snabbt att de uppskattningsvis 25 stycken Bajensupportrarna vill ha övertaget av att komma uppifrån. Våldet låter sig dock inte väntas på och AIK-ligan rusar mot trapporna och hinner halvvägs upp innan Bajens front möter upp. AIK:s hungriga liga tar snabbt kontroll över boxet och trycker sig uppåt samtidigt som fallna Bajengrabbar skickas nedför eller blir liggande i trappan medan resten av bajarna flyr upp för den och bort längs Tavastgatan.

Boxet är över efter omkring 30 sekunder och kvar på platsen finns blödande Bajen-ligister samt AIK-ligister med segerrus. Polissirenerna hörs allt tydligare och eftersom de bajare som fortfarande står på benen sprungit halvvägs till Hornstull delar AIK-mobben på sig och lämnar platsen. Seger – AIK!"

Patrik Lindenfors sa...

Jahapp. Beklagar desinformationen.

Ulf Gustafsson sa...

Vilken desinformation. Kan inte man vara fotbollssupporter och hatbrottsling samtidigt. Med tanke på supporterklubbens text, verkar detta vara självklart. Bara att det är andra supportrar man valigtvis hatar.

Patrik Lindenfors sa...

De gav sig på andra fotbollssupportrar, det var inget dåd riktat mot moskén.

Anders Hesselbom sa...

På twitter så pratades det direkt även om antalet personer, eftersom ögonvittnen sa att de trodde att Expo missat även där.

Patrik N sa...

Ulf, nu kämpar du för att en i förväg vald tes ska vara sann istället för att följa evidensen.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

Jag har ingen tes att försvara. Jag är i stort lika upprörd över det som supporterklubben skriver är korrekt till sista bokstav. Det är ett oacceptabelt beteende och måste beivras.

Patrik L,

Inte ens du skrev att det var ett dåd riktat mot en moské tidigare (kanske tänkte du det). Vid en moské skanderade personer "jävla muslimer" och gav sig på några andra, sades det. Inget av det som framkom först, motsägs uppenbart av det nu supporterklubben uppger.

Patrik Lindenfors sa...

Inte mot moskén, men jag skrev under rubriken "Svartklädd mobb till attack vid moské" och citerade Expo som skrev "ett 50-tal svartklädda gick till attack mot personer som firade den muslimska högtiden ramadan vid Stockholms moské på Södermalm" vilket är så nära man kan komma utan att själva byggnaden angreps. Varför skulle det sista vara jätteviktigt?

Ulf Gustafsson sa...

Patrik L,

Det var du som skrev "dåd riktat mot moskén". Jag tog det som svar på min fråga om vad som vad desinformation. Då blev det viktigt att påpeka att något sådant inte skrivits.

EXPO citerar polisen som (antar jag uppger) anger vad som framkommit i anmälan. Att anta att detta är desinformation tycker jag är att dra för långtgående slutsatser, utifrån evidensen. Det är fortfarande inte orimligt att muslimer, som firade Ramadan, angreps vid moskén av några som skanderade "jävla muslimer".

Unknown sa...

Fast det enda som sägs om det sten- och flaskkastande gänget vid moskén är ju att de inte är Hammarbysupportrar. Det är fortfarande inte orimligt att de skulle kunna vara muslimer.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se