10 juni 2016

Utebliven handskakning skakar polisen i Skåne

En passkontrollant i Skåne skakar inte hand med kvinnor, men gör det med män. Anledningen till detta är mannens religiösa tro. Polisens HR-chef i Region Syd säger att jämställdhet är viktigt, men religionsfriheten är tyngre i detta fallet.

Islamologen Jan Hjärpe kommenterar detta med att säga att det varken handlar om religionsfrihet eller jämställdhet, utan:
Det handlar om åsiktsfrihet och den personliga friheten. Det är ingen mänsklig rättighet att få ta någon i hand, det är inte straffbart att låta bli. En ateist har också rätt att inte ta i hand. Det är personer utifrån som lägger olika innebörd i handlingen.
Samtidigt säger han att inte röra vid det motsatta könet är "en tradition och sed som har legitimerats via religiositeten".

Förmodligen försöker HR-chefen den lätta vägen, att hävda att religionsfrihet är ett trumfkort, i hopp om att lägga lock på ytterligare diskussioner. Tyvärr gör detta bara saken värre. Religionsfrihet är inget trumfkort, utan det är nödvändigt att diskutera dess gränser och vilka religiösa praktiker som kan accepteras eller tolereras.

Hjärpe är mycket mera rätt ute. Frågan borde handla om vilken åsiktsfrihet och personlig frihet som kan tillåtas inom polismyndigheten. Är särbehandling av kvinnor och män tolererbart inom statens verksamhet?

1 kommentar:

Ostronmannen sa...

Hur svårt kan det vara: En myndighet får inte enligt lag behandla människor olika på grund av kön , sexuell läggning mm. Ändå gör just polisen detta här när de gör myndighetsutövning... och försöker spela kortet religionsfrihet.

Som vi alla vet så skulle det innebära att andra myndighetspersoner i sin utövning skulle kunna hävda sin region som grund till att inte göra saker:
- Sätta betyg på otrogna.
- Operera otrogna

osv.

Tänk att PKismen är så inmarinerad i den svenska samhällskroppen att detta kan kommuniceras ut av...myndigheterna själva.


Ja jösses. "religionsfrihet väger tyngre... Kvinnan borde omplaceras bums och svensk media borde gå bärsärk. Men men...det var inget cirkulera. 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se