7 dec. 2018

Halldorf förskönar missionshistorien

I artikeln Min familj var missionärer – inga råa kolonisatörer (Expressen Kulturdebatt 6 december) försöker Joel Halldorf friskriva missionärerna från kolonialismens blodiga historia. Men bara för att missionärerna själva inte alltid höll i piskorna och gevären betyder inte det att de var oskyldiga betraktare av förödelsen. Tvärtom. Medan det smutsigaste hantverket ofta utfördes av någon annan var det just missionärerna som arbetade hårdast med att utplåna den existerade kulturen på platserna man verkade.


Man behöver inte gå längre än till samerna i Sverige för att se spåren efter missionärernas framfart. Genom sin envetna mission lyckades Svenska kyrkan utplåna nästan allt av samernas traditionella kultur. Så till den milda grad, faktiskt, att när samiska representanter nu försöker återerövra sitt kulturarv så tänker de inte ens tanken att kasta ut kristendomen och återerövra sin forna livsåskådning. Så grundligt har den kulturella förödelsen lyckats.

Det här är ett mönster som upprepats runt hela jorden. I vad som kan beskrivas som den första McDonaldsifieringen slog missionärer och andra kolonisatörer med hjälp av både morot och piska ut konkurrerande alternativ och ersatte dem med en franchise-religion vars monopolisering av sin nisch saknar historiskt motstycke. Ett framgångskoncept som med framgång och liknande blodiga spår senare kopierades av islam.

För var är ursprungsreligionerna i Afrika? I Nord- och Sydamerika? Var är de ens i Europa? De lever kvar på enstaka motsträviga platser, men i huvudsak har de fallit offer för naiva, välmenande gudsentreprenörer som kommit farande med biblar, bakterier och beväpnade följeslagare. Inte för att lokala religioner alltid var sannare, fredligare eller mer upplysta än kristendomen, men hur ska vi någonsin kunna avgöra det? De är ju utplånade, borta och raderade ur historien. Ofta återstår ingenting utom ett fjärran minne.

Den kulturella skövling missionärer medverkat i saknar historiskt motstycke. Och detta försöker Halldorf vitmåla genom att tala om sjukvård och skolor? Kristendomen existerade i närmare 2000 år utan att göra ett dyft för att förbättra sjukvården, det var först i och med den vetenskapliga revolutionen som sjukvård verkligen började kunna hjälpa människor. Och det användbara som lärs ut i skolor handlar verkligen inte om kristen mytologi.

Nej, även om det är förståeligt att Halldorf vill försvara sin familj så beskrivs missionshistorien mer sanningsenligt som en katastrof för dem som drabbades. Även Sverige har på så sätt en kolonial historia att bearbeta. Om detta må vi berätta.

1 kommentar:

Peter Origenes sa...

Historia är alltid intressant, men det som sker, skulle väl Hegel säga, sker av orsaker. Att romantisera om tidigare kulturreligioner är lite lustigt med tanke på de enorma grymheter som i regel utfördes i de starka hierarkierna. Tänk bara på barnadödandet, särskilt av flickor förstås. Allmänt praktiserat bland de flesta naturreligioner. I Polynesien skröt barnamörderskorna om hur många de haft ihjäl inför de häpna kristna missionärerna. I Mellanöstern införde islam förbud mot att gräva ner levande flickebarn för att kvävas under jord. Oj en så hemsk kolonisation...Globalt har katolska nunnor stått för en gratis sjukvård och undervisning i många sekler, utan vilken länder och kulturer inte utvecklas över huvud taget. Oj så hemskt. Människor är ganska onda, även de som missionerar. Men om du till exempel följer Hudson Taylor, en av de många Kina-missionärerna, alltså läser ordentligt, (finns på archive.org) märker du snart att en enorm språklig och moralisk uppbyggnad sker, helt oavsett hur många själar som blev kristna. Och gratis. Dagens explosion av kristendom i Afrika, av afrikaner, beror till stor del på de europeiska missionärerna förarbete. 2050 är Afrika världens största kristna kontinent. Försök säga till dessa att det inte var en djupt gående andlig upplysning som skedde under några missionerande sekler.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se